Postoje samo dva izbora u životu: Jedan će rezultirati blagoslovom, drugi porazom

dva izbora život
Foto: Pixabay

Svakog trenutka našeg života nalazimo sebe ili na jednom ili na drugom putu. Koji ćeš izabrati?

Ili ćemo pokušavati djelima biti dovoljno dobri kako bismo ugodili Bogu, ili ćemo vjerovati Bogu da će On učiniti za nas ono što mi sami za sebe ne možemo. Svakog trenutka našeg života nalazimo sebe ili na jednom ili na drugom putu.

Ako i dalje pokušavamo ugađati Bogu kroz našu dobrotu, naša neminovna sudbina će nam biti poraz i frustracija. Ali ako se uzdamo u Božju milost da nas ona mijenja i oblikuje samog Krista u nama, tada ćemo uživati u pravom životu i miru.

Sjećam se događaja kada je moja obitelj svim snagama nastojala stvoriti atmosferu našeg doma sličniju Kristu, ali na pogrešan način. Kako su nam djeca odrastala, nastupilo je razdoblje rivalstva među njima i činilo se kao da je taj njihov stav jednog prema drugom postajao sve oštriji.

Djeca su nam počinjala stjecati naviku da jedno drugog obezvrjeđuju. A epiteti poput “glupane”, “budalo” ili “idiote” konstantno su izazivali nemir. Pokušali smo da u skladu s situacijom uvedemo disciplinu, postavljajući neka pravila.

U kući s dva kata jedan od najnezgodnijih zadataka je usisavanje stepeništa. Da bi poboljšali atmosferu našeg zajedničkog života, odlučili zabilježiti imena članova obitelji koji bi vrijeđali jedno drugo. Onaj koji bi imao najviše prekršaja, morao bi usisati stepenište. Sve ovo se činilo vrlo razumnim tada, ali sada imam neki osjećaj da sam se blago rečeno prevario.

Jednog dana naša dva sina su bila usred nekog svog nestašluka. Kada sam ušao u sobu i video lom, prve riječi koje su izletjele iz mojih usta su bile: “Koji glupi idiot je napravio ovakav lom?” Možete pogoditi bez sumnje, tko je na kraju usisavao stepenište.

Ipak jedna pozitivna stvar je proizišla iz svega ovog. Naučio sam lekciju za sva vremena, da razni zakoni i pridržavanja pravila ne mogu nikada promijeniti naša srca. Naši motivi su bili dobri. Svi smo se napregli u ovom obiteljskom nastojanju pravednost,i ali opet svi smo jadno pali u tome.

Čini se, ma koliko silno se trudili da budemo sveti, moramo se suočiti s činjenicom da je naša pravednost poput prljavih krpa u očima Gospodara. Bog se pobrinuo za drugačiju nadu naše pravednosti – čvrstinu bliskosti i zajedništva s Njim, koju moramo prihvatiti kao dar.

Pravednost nam je darovana po vjeri u Isusa Krista, shvaćajući da ne možemo dosegnuti mjerilo savršenstva. Ovo je taj presudan izbor koji nam je dan. Možemo pokušati dotjerati naše stare, dronjave, prljave krpe nastojeći da tako izgledamo prihvatljivi za nebo; ili možemo izabrati biti odjeveni u potpunu Kristovu pravednost po vjeri.

Moj usisivač me podsjeća na to da je moja jedina nada u izboru milosti.

Autor: Chuck Smith