10 crkava koje biste trebali izbjegavati

Budite mudri i pripazite, a prije nego napustite bilo koju crkvu svakako razmislite o vlastitim motivima i ovim činjenicama.

Crkve dolaze u svim oblicima, veličinama te uvjerenjima.

U Otkrivenju (2-3), Biblija daje neke opise crkava koje su možda skrenule s pravog puta. No, spominju se i mnoge pozitivne osobine tih istih crkava tako da nisu sve u potpunosti loše. Ovo je vrlo važno zapamtiti jer niti jedna crkva neće biti popuno savršena, na posljetku – vode ih samo ljudi.

Budite mudri i pripazite, a prije nego napustite bilo koju crkvu svakako razmislite o vlastitim motivima. No, problemi koje uočavate mogu biti uzrokovani vašom percepcijom. Vaša želja za izbjegavanjem određene crkve može biti sasvim opravdana, ali ujedno može biti uzrokovana i vašim ponosom. Uvijek najprije provjerite svoje vlastite motive.

Ipak postoji nekoliko osobina koje bi vas trebale potaknuti da potražite drugu crkvu:

1. Izgubljena prvotna ljubav

Crkva u Efezu izgubila je svoju prvotnu ljubav. Vjerujem da se ovo odnosi na gubljenje prvotne ljubavi prema evanđelju – Božje ljubavi prema grešnicima koji su se pokajali. Više brinu o politici vođenja crkve, nego o dijeljenju Božje ljubavi. Što više članova koji donose novac postaje tako krajnji cilj.

Božja ljubav treba udovoljiti svakom tko ju traži. Propovijedajte ju i ljudi će doći. Ne morate se naprezati na sto drugih načina kako biste pomogli svojoj zajednici.

Vaša prva ljubav razlog je vaše želje da činite dobro. Kristova vam ljubav uvijek treba biti motivacija.

2. Ne propovijeda Križ

Križ je središte evanđelja. Isus je došao na zemlju kako bi se mogao žrtvovati za naše grijehe. Nije došao samo kao učitelj, prijatelj ili primjer – iako je bio sve to. Njegova glavna svrha bila je Njegova odluka da pođe na križ kako bi ublažio gnjev svog Oca i otkupio naše grijehe.

Kristov križ često je gledan kao uvreda u očima nevjernika te ga crkve mogu početi zaobilaziti misleći da bi drugi pristup imao više učinka. Možda će se tako i osvojiti ljude, ali to će biti kratkotrajno, jer takav pristup nema pravu moć. Trebamo puninu evanđelja kako bi prošli kroz životne poteškoće.

Naše crkve se trebaju držati te glavne stvari.

3. Odbacuju iskušenja i patnju

Ako crkva odbacuje iskušenja i patnju kao posljedicu nedovoljne vjere vjernika, onda nešto nije u redu. U Bibliji, Bog je mnogo puta spomenuo da vjera lijeći, no fizičko ozdravljenje i očiti odgovori se možda neće pojaviti.

Iskušenja i naš način nošenja s njima su glavni ključ uspjeha na putu duhovnog rasta. Problemi imaju svrhu koju često ne vidimo dok ih ne prođemo i dok ne okrenemo novu stranicu u svom životu.

4. Naučavaju krive doktrine

Lažne doktrine mogu biti prenesene raznim temama. Važno je primiti poruku koji u crkvi čujete, ali je važno i proučiti Pismo kako bi potvrdili biblijsku istinitost onoga što je rečeno (Djela 17,11).

Propovijeda li se da ste opravdani samo vjerom u Krista?

Propovijeda li se da su svi zgriješili i sada nisu dostojni oprosta?

Dobra se crkva usredotočuje na Onoga koji osuđuje grijeh, koji govori istinu i ukazuje na pokoru kao način vračanja u milost Božju.

5. Vođe koji žive u neispovjeđenom, otvorenom grijehu

Vođe su ljudi, tako da neće biti bez grijeha, no ako žive u neispovjeđenom grijehu ili žive grešnim životom tada će to utjecati na cijelu zajednicu.

Osobe kojima su povjerene duše drugih trebaju pažljivo živjeti. Moraju se kloniti grijeha koliko god je to moguće. Vođa ima vrlo težak opis posla; on mora biti vjeran u braku, mora imati samo-kontrolu, mora biti dobrodušan, ne smije biti pijanica ni nasilnih, i još mnogo toga. Svi crkveni vođe trebaju imati na umu osobine propisane u Prvoj poslanici Timoteju (3,1-7).

Crkvene vođe trebaju biti odgovorni, susretljivi i otvoreni za kritiku. Drugi crkveni vođe im trebaju prići s primjerima iz svog života.

6. Nikada vas ne osuđuju za grijeh

Kada se propovijeda Božja Riječ, trebate se ponekada osjećati nelagodno. Svi mi griješimo u stvarima u kojima ne bismo trebali griješiti. Ponekad smo lijeni, pod stresom ili nismo spremni na ljubav.

U Drugoj Samuelovoj (12), prorok Nataniel osuđuje kralja Davida za grijeh. Svi mi trebamo makar jednog Nataniela u životu da nam pokaže grijeh koji ne vidimo ili koji ne želimo vidjeti.

Kada se propovijeda Božja riječ tada se u njoj treba govoriti o našim grijesima.

7. Mlako ili mrtvo

Vjera bez djela je mrtva. Glavna zadaća crkve jest da gura, potiče i ohrabruje vjernike da čine dobro svaki dan i cijeli dan, a ne samo nedjeljom. Kada crkva na prvo mjesto stavlja zabavu, a ne primjenu Božje Riječi u svijetu, tada nastaje problem.

Svrha crkvenog nauka jest da možete izaći u svijet, pokazati ljubav i suosjećanje te podijeliti svoje svjedočanstvo sa svima oko sebe, osobito s onima koji još ne vjeruju.

8. Ne citira Pismo

Ovo uključuje i Stari i Novi zavjet. Crkva je mnogo više od običnih pričica. Pravo Pismo se treba dnevno citirati te se treba čitati na glas. Ponekada trebamo parafrazu kako bismo primijenili Pismo na današnji život. No ponekad je dovoljno čitati izravno iz Pisma.

Riječ Božja je moćna i živa, ona je oštrija od dvosjeklog mača te probada dušu i tijelo, sve udove i sve misli (Hebrejima 4,12).

Pismo je poteklo od Boga te je korisno za učenje, prekoravanje i vježbanje pravednosti, tako da sluha Božji može pravilo činiti svoj posao (2. Timoteju 3,16-17).

9. „Ne smijete“ je vrlo česta izjava

Loš je znak ako vlada mišljenje da učestalo korištenje izjave „ne smijete“ zapravo mijenja grešnike. Zakon govori da radite nešto što je protiv Božjeg nauka, ali vas to ne može promijeniti; može vas samo potaknuti da shvatite što trebate promijeniti.

Naš prirodni poriv je raditi ono što ne želimo i ne raditi ono što želimo (Rimljanima 7,15), Često znamo što radimo krivo, no trebamo Božju pomoć kako bi se promijenili.

Predajte se Duhu Svetom koji vam daje sposobnost promjene. Trebate priznati problem. Trebate preuzeti odgovornost za svoja djela. Tada će Božja milost djelovati na vas kako bi se promijenili i krenuli drugim putem.

10. Ne propovijeda uskrsnuće

Isus je došao kako bi umro na križu za naše grijehe, ali to nije sve. Kada je Njegovo tijelo bilo mrtvo ono je položeno u mračnu grobnicu. No tri dana kasnije, ta je grobnica bila prazna. Uskrsnuće je od ključne važnosti za kršćansku vjeru; ako Isus nije uskrsnuo onda možemo zatvoriti sve crkve jer tada propovijedanje i vjera ništa ne vrijede.

Uskrsnuće je vječna nada. Postoji li duh nade i ustrajanja kada se razgovara o onome što je nezaobilazno u svakom životu?

Kroz sve (dobro, loše i neodređeno), možemo imati mir i biti radosni jer je On uskrsnuo od mrtvih (Ivan 16,33).

Autorica: Jennifer Heeren; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!