Što možete učiniti ako se odljubite od svog partnera?

Svima koji ste u vezi ili u braku se može dogoditi da se “odljubite” od svog partnera ili supružnika. Što možete učiniti u toj situaciji?

„Je li ovo zaista moj život?“, upitala je novopečena mladenka kroz suze. Nije mogla vjerovati da više nije bila zaljubljena u osobu kojoj se zauvijek zarekla na ljubav – prije samo 18 mjeseci.

Teresa se smirila i ispričala mi priču o burnoj romansi koja je dovela do braka. Kada je pričala o tome kako je upoznala supruga, vidjela sam iskru u njezinim očima i nježni osmjeh na usnama. Kada je pričala o dugim šetnjama plažom tijekom kojih su ona i njezin budući suprug pričali o tome kako će biti sretni u braku, suza je potekla iz njezina oka.

Što se dogodilo? Teresa nije mogla odrediti točan dan i događaj kada su se njezini osjećaji prema suprugu promijenili. Sve se dogodilo postupno. „Život se dogodio“, rekla je.

Što je ključno za održavanje ljubavi?

Teresina priča nije neuobičajena. Mnogi se parovi nađu u nevolji kada na prvo mjesto stave svakodnevne zadatke, a zapostave brigu o ljubavi. Kako možete kultivirati dugotrajnu i snažnu vezu koja će izdržati teškoće vremena?

Prva stvar koja će vam pomoći pri gradnji trajne ljubavi je napuštanje očekivanja o tome koliko vas vaš suprug treba voljeti.

Ako postanete opsjednuti vašom potrebom da se osjećate voljenom, postat ćete preokupirani samo-zadovoljstvom, a zapostavit ćete izgradnju sretne veze. To će, zauzvrat, naštetiti zdravlju vašeg braka.

kada se odljubite
Foto: Pixabay

Možda će vas iznenaditi činjenica da tajna ljubavi prema suprugu zapravo leži u učenju kako voljeti Boga. Tek kada je vaša ljubav prema Bogu prava i iskrena, tada će vam On dati svoje nadnaravne moći ljubavi prema drugima – uključujući vašeg supruga.

Brakovi koje želim oponašati su brakovi u kojima su suprug i supruga naučili voljeti Boga u tolikoj mjeri da je strast koju osjećaju jedno prema drugome gotovo nadnaravna.

Ne želite li i vi takav brak?

Isus je rekao: „Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom svojim i svom snagom svojom“ (Marko 12,33).

Pogledajmo pobliže ove Isusove riječi? Primijetite kako naglašava da trebate voljeti Boga: svim svojim srcem, svom svojom dušom, svim svojim umom i svom svojom snagom. To je potpuna ljubav. Ništa ju ne može zaustaviti. Ona uključuje svaki atom vašeg bića – vaše emocije, vaše ja i vaše misli. Ova vrsta ljubavi teži zbližavanju s Bogom i upoznavanju Boga. Na taj se način sve više zaljubljujete u nekoga – tako što ih upoznajete.

Produbljivanje ljubavi s Bogom zahtjeva provođenje vremena s Njim.

No kako bi se to dogodilo, prvo morate imati odnos s Bogom po Kristu. Ako ste primili Krista kao svog Spasitelja i Gospodina, tada ste postali dijete Božje te ste ušli s Njim u vezu.

Slijedi nekoliko specifičnih koraka koji bi vam trebali pomoći u kultiviranju ljubavi prema Bogu:

Posvetite se otkrivanju Božje osobnosti kroz proučavanje Biblije. Proučavajte Bibliju s drugim ženama koje imaju iskrenu želju voljeti Boga svim svojim srcem.

Čitajte Njegovu Riječ i pobliže ga upoznajte. Što više čitate Bibliju, više ćete biti upoznati s onime što Bog od vas očekuje. Moći ćete sagledati život, i vaš brak, iz Njegove perspektive.

Molite se kroz čitav dan. Često komunicirajte i razgovarajte s Bogom jer ljubav raste kroz čestu interakciju.

Gradite odnos s drugim vjernicima koji iskreno vole Gospodina. Dopustite da se njihova ljubav prema Isusu prelije na vas.

Sa sigurnošću mogu reći da je potraga za odnosom s Bogom preobrazila moj brak i da sam sigurna da može preobraziti i vaš brak.

Jer kada je vaša ljubav prema Bogu ispravna, tada će vam On pomoći da volite svog supruga kako vaše srce želi te ćete moći izgraditi svoj brak bez ikakvog žaljenja.

Autorica: Rhonda Stoppe; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!