Jesu li materijalni blagoslovi znak Božje naklonosti?

Ako nas Bog bude materijalno blagoslovio, to nije zato što smo mi zaslužili, nego je to zato što je On dobar i želi nam blagoslov.

„Ne varajte se, braćo moja ljubljena! Svaki dobar dar, svaki savršen poklon odozgor je, silazi od Oca svjetlilâ u kome nema promjene ni sjene od mijene.“ (Jakovljeva 1, 16-17)

Biblija nam govori da je Bog dobar, dobar Otac koji nam daje ono što nam treba. Trebamo li, stoga, materijalne blagoslove smatrati dobrim znakom da Bog odobrava ono što činimo ili planiramo činiti?

Razmislimo o tome.

Kada je srce u krivu

Siguran sam da ste upoznati s time da Bog daje znakove onima koji ga nešto traže. U Bibliji nalazimo nekoliko osoba koje su od Boga tražile znak odobrenja, prije nego su nešto učinile.

U Knjizi o Sucima čitamo kako je Bog posjetio Gideona. Gideon je smatrao kako ga Bog ne bi nikada posjetio jer je neugledan čovjek (Suci 6, 15), i upitao je Boga da mu da znak (stihovi 17-22). Bog mu je taj znak i dao.

U Matejevom evanđelju čitamo o Petru i poznatom događaju u kojem je Isus hodao po vodi. Petar je bio iznenađen i zatražio je od Isusa potvrdu da je to zaista on tako da mu omogući da i on hoda po vodi (14, 28). Gospodin je Isus pristao i zapovjedio Petru da hoda po vodi. Međutim, Petar je potonuo nakon nekoliko koraka.

Obojica su od Boga zatražila znak kao dokaz Božje prisutnosti. Običnom bi se čovjeku to učinilo sasvim u redu, ali takva su pitanja zapravo test naše vjere.

Gideon je sebe previše ponižavao, toliko da je smatrao da ga Bog ne bi posjetio i nazvao „hrabrim junakom“ (Suci 6, 12)

Petar je potonuo nakon što ga je Isus pozvao zato što je bio „malovjeran“ (Matej 14, 31).

Tražite u vjeri

Ne kažem da od Boga ne bismo trebali tražiti znakove Njegove naklonosti. To je sasvim u redu. Pogledajmo Psalam 86, 16-18 kada se David molio Bogu: „Pogledaj na me i smiluj se meni; daj svome sluzi snage svoje i spasi sina sluškinje svoje! Daj mi milostivo znak naklonosti svoje, da vide moji mrzitelji i da se postide, jer si mi ti, o Jahve, pomogao, ti me utješio.

David je bio čovjek pun vjere. Njegova su ga braća ismijavala, kralj mu se rugao, i on je morao pobjeći zato što ga je kralj htio mrtvoga. Ali njegovo se srce uvijek vraćalo Gospodinu i tražilo da se Bog pokaže i drugima.

Znak njegove dobrote, a ne naše veličine

Jeste li primijetili sličnosti ova tri primjera? Bog je Gideonu dao znak zato što ga je htio iskoristiti za svoje planove. Bog je dopustio Petru da hoda po vodi kako bi pokazao tko je On zaista, a to je Bog koji je iznad voda. David je, s druge strane, Boga tražio znakove koji bi pokazali Božju vjernost i dobrotu.

Svaki puta kada bi Bog dao znak to bi bilo zato što je On dobar, a ne zato što smo mi veličanstveni. Stoga, ako nas bude materijalno blagoslovio, to nije zato što smo mi zaslužili, nego je to zato što je On dobar i želi nam blagoslov.

Svaki dobar i savršen dar dolazi od Boga, uključujući i materijalno dobro. Ali kada ako su naša srca okrenuta materijalnom dobitku, umjesto Božjoj volji, ubrzo ćemo zalutati s krivim motivima.

Nemojmo se zavarati. Tražimo li i mi Božju naklonost? Ako jest tako, treba čitati Njegovu Riječ. Sve što on odobrava ili ne odobrava nalazi se tamo.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!