Zašto mnogi koji govore da vjeruju u Isusa zapravo ne čitaju Bibliju?

Štujemo li Isusa iz Biblije ili nekog „Isusa“ kojeg smo stvorili u vlastitom umu?

Moja supruga, Kasi, i ja imamo petero djece. Najstarije djevojke imaju 6 i 11 godina te uživaju u igri s plastelinom. Imaju sve boje i alat potreban za pravljenje svih oblika koje njihova mašta može zamisliti. Trebam priznati nešto. Uživam se igrati s njima i praviti oblike. Podsjeća me na djetinjstvo, no često me opomenu kada pomiješam dvije boje kako bih dobio novu. To sam uvijek radio kada sam bio dijete, no one to ne mogu podnijeti pa mi stalno govore da upropaštavam njihov plastelin.

Kada smo bili djeca svi smo mi voljeli plastelin jer smo mislili da možemo stvoriti što god želimo. Mi bismo oblikovali, savijali i preslagivali. Ujedno, ako nismo bili zadovoljni onim što pravimo, mogli smo sve to skupiti u loptu i ponovno početi.

Smatram da iz tog razloga mnogi ljudi vole govoriti o Isusu, no da zapravo ne čitaju Bibliju. Zapravo, svi smo čuli ljude da govore: „Volim Isusa, ali ne volim Bibliju“ i „Poštujem Isusa, ali se ne slažem s Biblijom.“

Je li moguće da mi zapravo štujemo Isusa od plastelina? To znači da je glavni razlog zbog kojeg nemamo problema s Isusom taj što smo ga stvorili prema svojoj mašti. Mi ćemo oblikovati i savijati Ga u ono što želimo da bude. U trenutku kada ta verzija Isusa više ne bude zadovoljavala naše potrebe, možemo ga rastaviti i napraviti novog Isusa koji će nam se više sviđati. Ako to radimo, ne štujemo Isusa iz Biblije, nego „Isusa“ kojeg smo stvorili u vlastitom umu.

Isus iz Biblije će uznemiriti naše živote, dati nam teške zadatke i često se neće poklapati s našim osobnim preferencijama. Često čini suprotno od onoga što mi želimo. Budimo iskreni; Njegova svetost, Njegov poziv da se odreknemo sebe i Njegove zapovijedi ljubavi često mogu biti naporne u našoj potrazi za srećom. Isus iz Biblije preispituje naše želje. On se suprotstavlja egoističnom stavu da smo mi uvijek na prvom mjestu. Tako da je naša prirodna reakcija da oblikujemo Isusa u nešto što će više odgovarati našim željama i mišljenjima.

Kada smo prepušteni sami sebi, mi zapravo ne želimo biti stvoreni na Božju sliku; želimo da On bude stvoren na našu sliku. Ne želimo da On bude glavni i da svime upravlja; mi sami želimo upravljati i biti glavni. Mi ne želimo da On nas oblikuje kao glinu nego mi Njega želimo oblikovati. Želimo ga stvarati i savijati kako bi ga zanimalo samo ono što i nas zanima. Želimo da postane demokrat ili republikanac. Želimo da bude bijel, crn ili smeđ. Želimo da voli ono što i mi volimo. Želimo da ga ljuti ono što i nas ljuti. Smatramo da on treba tolerirati ono što i mi toleriramo.

Ako takva umjetno stvorena slika Isusa lebdi u vašem umu kada se molite, kada slavite, kada pjevate, kada uzdižete vaše ruke i kada služite – onda je to idolopoklonstvo. To je štovanje umjetno stvorenog idola. Vi štujete krivu i umjetnu sliku Boga iz Biblije – onoga kojem ste samo dali ime Isus. To je grijeh jer ta osoba koju smo stvorili nije pravi Isus iz Biblije.

Ako uistinu volite Isusa iz Biblije, tada ćete voljeti i Bibliju koja nam daje sve informacije o Njemu. Sve što znamo o osobi Isusa Krista i o Njegovom životu zapisano je u Pismu. Sve ostalo su samo ljudske izmišljotine.

Isus je sam rekao da moramo štovati u duhu i istini (Ivan 4,24). Ako  želimo pravilno štovati Isusa, onda Ga moramo i poznavati. Tko je Isus iz Biblije? Prema prvom poglavlju Poslanice Korinćanima, On čini nevidljivog Boga vidljivim (redak 15). On je prvi u svem stvorenju (redak 15).

Sve su stvari stvorene kroz Njega i za Njega te On sve održava (redak 16-17). On je pobijedio smrt svojim uskrsnućem (redak 18). On predstoji svemu (redak 18). To znači da Isus sve nadilazi, da je iznad svega i da zaslužuje prvo mjesto u svemu. Mi nismo glavni. On je. Mi nismo stvoritelji. On je. Mi ne upravljamo. On upravlja. Mi ne oblikujemo. On to čini.

To je Isus iz Biblije. Uronimo u Njegovu Riječ kako bismo otkrili tko je On i kako se ne bismo oslanjali samo na svoje razumijevanje. U spoznavanju pravog Isusa iz Biblije, počet ćemo voljeti ono što on voli. Ljutit će nas ono što Njega ljuti. Tolerirat ćemo ono što On tolerira. Živjet ćemo kako On živi. Ovo je jedina vrsta štovanja koja preobražava život jer nas usmjerava prema pravom i živom Isusu.

Na kraju dana, naša mišljenja o Njemu ne mijenjaju tko je On zapravo: „Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke“ (Hebrejima 13,8). No, naša vjera u Isusa će zasigurno promijeniti nas.

Autor: Shane Pruitt; Prijevod: Ida U.; Izvor: Relevantmagazine.com

NAJNOVIJE!