Brak je tako divna, doživotna obaveza. Mi se voljno predajemo toj obavezi jer razumijemo ljepotu takve ljubavi. No budući da je brak doživotan, neminovno je da će u njemu biti i nezadovoljstva s vremena na vrijeme. Ne postoje savršeni brakovi.

U svom braku sam primijetila da je vrlo lako biti nezadovoljan supružnikom tijekom teškog razdoblja u našem životu. Ako ne budemo marljivi, vrlo rano se počnemo odvajati od naših brakova, a vezu sa supružnikom zamjenjujemo nekom drugom vezom. Potrebno je mnogo truda kako bi se suočili i prešli preko problema u našem braku. Teško je, ali taj trud neopisivo mnogo vrijedi.

Budući da je tako lako udaljiti se od našeg supružnika kada nismo zadovoljni, mi često nećemo ni biti svjesni da pokušavamo ispuniti tu prazninu na druge načine. Sastavila sam popis od 10 znakova koji ukazuju da zadovoljstvo tražite izvan braka. Molim se da vam ovaj popis pomogne da objektivno pogledate na vaš brak i da krenete u rješavanje problema s hrabrošću, snagom i ljubavlju. Zaslužujete uživati i radovati se predivnom daru koji je vaš brak, a ne bježati od njega.

1. Više razgovarate o svom braku s drugim ljudima nego sa svojim suprugom

Neprestana i otvorena komunikacija s vašim supružnikom je iznimno potrebna. Ako niste zadovoljni zbog nečega u braku, trebate razgovarati o tom problemu s vašim supružnikom i naći priliku za pomirbu i liječenje.

Problem nastaje kada više razgovaramo o našem braku s nekom drugom osobom, nego s onom s kojom smo zapravo u braku. Ako se neprestano obraćamo našim prijateljicama, roditeljima ili bilo kome dugome tko nije naš suprug, to je jasan pokazatelj da smo nezadovoljni. Štoviše, to je pokazatelj da se ne trudimo pomiriti s našim supružnikom. Zadovoljstvo u braku se ne postiže izvana prema unutra, nego dolazi iz truda i namjere koju imamo unutar našeg braka.

kabaldesch0 / Pixabay

2. Svađe se povećavaju

Jeste li primijetili da se razina sreće smanjuje kako se povećavaju svađe u vašem braku? Mi trebamo što više biti složni u braku. Bog je dio našeg braka, a Duh Sveti, nositelj mira, treba biti prisutan i aktivan u našoj vezi. Kada nismo zadovoljni našim brakom, često se mnogo češće svađamo i raspravljamo s našim supružnikom.

Posljedica toga je da počinjemo tražiti mir izvan braka jer si u braku neprestano uskraćujemo taj mir.

3. Tražite pozornost muškaraca koji nisu vaš suprug

Ovo je velik pokazatelj da tražite zadovoljstvo izvan vašeg braka. Vaše oči trebaju biti rezervirane samo za vašeg supruga. Uz to, ne biste trebali tražiti pažnju i komplimente od bilo koje osobe koja nije vaš suprug. Ako više ne žudimo za pažnjom našeg supruga, vrlo je vjerojatno da ćemo ju početi tražiti izvan braka. Kada smo zadovoljni našim brakom, tada ne tražimo pažnju i komplimente drugih muškaraca.

4. Provodite manje vremena sa svojim supružnikom

Nezadovoljstvo bilo kojim područjem naših života uzrokuje da na to nezadovoljstvo prestanemo obraćati pažnju, da bježimo od njega i da ne želimo trošiti vrijeme na njega. Na primjer, zamislite posao koji imate ili ste ga imali, a zbog kojeg ste bili nesretni. Vjerojatno vam je bilo muka započeti smjenu, odbrojavali ste minute do trenutka kada možete otići. Ako nismo pažljivi, isto se može dogoditi i našem braku. Počet ćemo sve manje i manje vremena provoditi s našim suprugom jer ne uživamo u tom vremenu. Ovaj problem je vrlo osjetljiv jer ne možemo vratiti to vrijeme. Mnogim je ljudima vrijeme iznimno dragocjeno te ga troše na stvari koje im daju zadovoljstvo i koje ih ispunjavaju. Namjerno izbjegavanje provođenja vremena s našim suprugom jasan je pokazatelj da nismo zadovoljni u braku.

mattysimpson / Pixabay

5. Zasebni životni stilovi

Kada smo samci, mi imamo svoj poseban životni stil. To je sasvim normalno i očekivano. No kada uđemo u brak, mi spajamo naš život sa životom našeg supružnika. Dvoje postaju jedno. To ne znači da sve trebamo raditi zajedno ili da trebamo zajedno provoditi svaki trenutak našeg dana, ali to ujedno ne znači ni da trebamo sve raditi odvojeno. Ako smo u braku, a želimo živjeti svojim zasebnim životom, to može biti znak da nismo zadovoljni životom koji dijelimo s našim supružnikom.

6. Ovisnosti

Rječnička definicija ovisnosti tvrdi da je ovisnost stanje ovisnosti o određenoj supstanci, stvari ili aktivnosti. Ovisnosti ponekad služe za ispunjavanje privremenih praznika u našem životu za koje smatramo da ništa drugo ne može popuniti osim te ovisnosti. Tako je razmišljanje pogrješno jer, kao Kršćani, mi smo u trostrukom braku koji se sastoji od nas, našeg supruga i Boga, a trebamo biti ispunjeni samo Isusom Kristom. Ako vam ovisnosti služe kako bi ispunili prazninu koju osjećate, to znači da niste zadovoljni vlastitim brakom.

7. Smanjuje se želja za vođenjem ljubavi

Vođenje ljubavi s vašim supružnikom jedan je od najintimnijih načina izražavanja ljubavi i predanosti našem suprugu. Ako se na taj način ne sjedinjujemo sa svojim supružnikom to može ukazivati na određeni problem. Ako nismo oprezni, možemo zanemariti ovaj aspekt našeg braka te možemo početi tražiti zadovoljstvo i ispunjenost izvan našeg braka. Svi brakovi prolaze kroz razdoblje u kojem se mijenja frekvencija vođenja ljubavi, no ako vaši odnosi postaju sve manje frekventni, ili u potpunosti prestanu, to može biti znak da niste zadovoljni u nekom drugom području.

lukasbieri / Pixabay

8. Zaokupljenost projektom ili poslom

Kao kršćani mi trebamo vrijedno raditi, težiti odličnom obavljanju posla, a sve to trebamo raditi pod Kristovim vodstvom (Kološanima 2,32). Pozvani smo da stavimo svoje ruke na plug kako bismo proslavili Boga. Tek kada to učinimo on blagoslivlja naš rad. Jasno je da tražimo zadovoljstvo izvan našeg braka kada naš posao više nije u službi Isusa, nego je u službi bijega od našeg braka. Naši brakovi nam trebaju donijeti ljubav i radost, a ne trebaju nas tjerati na bijeg.

Za mnoge je ovo zamka u koju se najlakše upadne jer mnogi od nas svaki dan imaju razne projekte i idu na posao. Kada je nešto svakodnevni zadatak, vrlo je lako odbaciti taj zadatak kao svojevrstan bijeg. Lako je reći da mi jednostavno moramo raditi. No, koji je motiv iza našeg rada? Ako je taj motiv potpuno prepuštanje poslu jer smo nezadovoljni našim brakom, tada moramo ponovno posložiti svoje prioritete i dopustiti gospodinu da vrati naša srca na pravi put.

9. Intimno se povezujemo s problemima drugih ljudi

Izbjegavanje može biti znak da nismo zadovoljni vlastitim brakom. Jedan od načina na koji ovo pokazujemo je naša nemogućnost da riješimo vlastite probleme, ali zato postajemo stručnjaci za rješavanje tuđih problema. Nema ništa loše u pomaganju drugima kada im je teško, ali ne možemo si dopustiti da se potpuno usredotočimo na njihove probleme i zbog toga ignoriramo naš ranjeni brak. Ponekad, zbog prirode veze s obitelji i prijateljima, možemo osjećati kao da ih trebamo spasiti kada im je teško. No istina je, postoji samo jedan Spasitelj, a Njegovo je ime Isus Krist. Možemo voditi druge i dijeliti biblijsku mudrost jer smo na to i pozvani. Mi trebamo voljeti druge. No, trebali bismo redovno objektivno sagledati našu upletenost u tuđe živote kako bismo bili sigurni da im ne pomažemo samo zato što smo nezadovoljni vlastitim brakom.

10. Počnemo uspoređivati vlastiti brak s tuđim brakovima

Ovo je najveći znak da ste nezadovoljni vlastitim brakom. Kada imamo poteškoća u braku, vrlo je lako početi gledati druge brakove (iz daljine, jer ne znamo što se događa iza zatvorenih vrata) i pomisliti: „Ajme, pogledaj njezinog supruga. On čini sve stvari koje ja želim da moj suprug čini“. Uspoređivanje je iznimno opasno jer krade radost koju naš brak može dati. Stvar je u tome da prilikom usporedbe mi ne razmišljamo da i drugi ljudi imaju probleme, kao i mi. Oni možda ne naglašavaju loša razdoblja kao dobra razdoblja. Mi zapravo vidimo fragment tuđeg braka koji uspoređujemo s našim brakom u cjelini. Ako smo iskren, to zapravo nema puno smisla. Mnogo je bolje posvetiti se rješavanju problema zbog kojih smo nezadovoljni vlastitim brakom kako bismo na njega mogli gledati u pozitivnom svijetlu.

Autorica: Britnee Bradshaw; Prijevod: Ida U.; Izvor: Ibelieve.com