Nijedan brak nije u potpunosti ”otporan” na preljub. Ono što mi možemo učiniti jest smanjiti mogućnosti da do preljuba dođe i to na nekoliko načina.

Kako sačuvati brak od opasnosti preljuba?

Neka to bude trostruka veza

Ako kršćani žele da njihov brak bude ”otporan na preljub” onda svakako u svoj brak trebaju uključiti i Boga. Salomon je pisao: „I ako tko udari na jednoga, dvojica će mu se oduprijeti, a trostruko uže ne kida se lako“. (Propovjednik 4,12) Dvojica (ili dvoje) su snažni, no s Bogom ova veza postaje trostruka i puno ju je teže prekinuti. Iako ne postoji 100%-tno jamstvo u vezi otpornosti braka na preljub, ipak ako je Bog na prvom mjestu bračnu vezu biti će vrlo teško prekinuti.

Pokazujte zahvalnost

Kakav je osjećaj kada dan za danom nešto radite za nekoga, a taj netko vam niti jednom ne kaže niti ”hvala”? Sada razmislite o svemu onome što je vaš supružnik učinio za vas i što je ono što ste vi se uzeli ”zdravo za gotovo”. Riječ ”hvala” u stvari ima i ohrabrujuća svojstva. Kada ju izgovorimo, ona može vrlo dobro djelovati na naš odnos sa supružnikom jer će to značiti da mi vidimo ono što supružnik za nas čini.

Ljubav na djelu

Ljubav se ne sastoji samo od riječi ”volim te”. Ljubav je i u djelima. Ljubav je glagol. Orijentiran je na djelovanje. Ne radi se samo o osjećaju; ljubav se isto tako izražava i kroz ono što činimo. Bog je svoju ljubav prema nama pokazao time što je Isus umro na križu. On je učio svoje učenike puno puta o tome što je ljubav. Ipak, postoji nešto što trebamo imati na umu više od ostalih stvari: križ. Ljubav je i samoodricanje, a takva vrsta ljubavi može ojačati svaki brak.

PROČITAJTE: 5 katastrofalnih posljedica preljuba

Nastavite ”hodati”

Zašto ponovno ne posjetiti mjesta koja ste vi i vaš supružnik obišli kada ste prvi puta išli na ”spoj” ili ondje gdje ste se upoznali? Postoji jedan park u blizini gdje smo moja žena i ja išli na nekoliko ljubavnih sastanaka. To su jedni od najdragocjenijih trenutaka u našem životu. Zašto ponovno ne ”potpaliti” stari plamen na način da oživimo neke stare uspomene i promijenimo sadašnje rutine?

Komunicirajte

U komunikaciji između supružnika može vrlo lako doći do nesporazuma. Objasnit ću na što mislim. Prije nekoliko godina u našoj crkvi je bio čovjek koji vrlo rijetko da je bilo što govorio. Njegova žena je to protumačila kao nepoštovanje. Jednoga dana žena tog čovjeka je eksplodirala u ljutnji, počela je plakati i rekla je svome mužu da je on ne voli. Neko vrijeme ona je njemu pokušavala reći neke svoje probleme, ali njezin muž na to nije reagirao. Izgledalo je kao da je njegova tišina zapravo bezvoljnost, barem je ona to tako vidjela. Mislila je kako njega uopće nije briga. Kasnije se ispostavilo da je čovjek bio odgajan u domu u kojemu je njegov otac isto tako bio šutljiv. To što je njegova supruga briznula u plač je imalo dobar završetak. Njih dvoje su dogovorili vrijeme kada će jedan slušati dok će drugi govoriti o onome što ga muči.

Zaključak

Stvarnost jest da nijedan brak nije u potpunosti ”otporan” na preljub. Ono što mi možemo učiniti jest smanjiti mogućnosti da do preljuba dođe i to na nekoliko načina: ako postavimo Boga kao najvećeg prioriteta u našim životima, ako pokazujemo zahvalnost našim supružnicima, ako pokazujemo ljubav ”na djelu”, ako nastavimo ići na ljubavne sastanke i ako nastavimo komunicirati. Na taj način velika količina onih ”on je meni rekao ovo, a ja sam njemu rekla ono” može biti izbjegnuto.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com