5 roditeljskih grešaka zbog kojih su djeca stalno bolesna

Ovo su najčešće greške roditelja kojima želimo zaštititi svoju djecu, a zapravo im samo štetimo.

Pretjerano utopljavanje djece

Prva greška koju roditelji prave jeste što bebe previše utopljavaju, jer misle da su sklone prehladama. To je potpuno pogrešno. Upravo je suprotno. Bebe su osjetljive na utopljavanje. Me treba ih uvijati i dodatno pokrivati, oblačiti im čarape i stavljati kape, pogotovu ako su u kući, a prostorija u kojoj borave ne treba biti toplija od 22 stepena. U suprotnom, može doći do oštećenja termoregulacijskog sustava, zbog čega će kasnije takvo dijete biti zimogrozno i sklono prehladama.

Ne jurite svako zrnce prašine po kući

Pretjerivanje u održavanju higijene može dovesti do poremećaja bebinog imuniteta te doprinijeti nastanku alergija, astme i ekcema. Naravno, održavanje higijene je važno, ali to ne znači da čovjek treba živjeti u potpuno sterilnoj sredini. Suvremena sredstva za higijenu doprinijela su iskorijenjavanju mnogih bolesti, ali ako se pretjeruje u upotrebi sredstava za čišćenje, sredina u kojoj dijete živi postaje “okidač” za nastanak imunoloških poremećaja.

Neka se igraju u blatu

Izgleda zastrašujuće, ali djeca će postati otpornija.

Doktori kažu da razumiju roditelje koji se boje pustiti dijete da se isprlja i dođe u dodir s raznim mikrobima, ali da je to ipak dio odrastanja, pa zato roditeljima preporučuju da dopuste djetetu da se isprlja i na taj način ojača imunološki sustav.

Zato savjetuju roditelje da puste djecu da se isprljaju u blatu, i dok se nalaze napolju da im dozvole da pipnu blato, drveće, biljke, insekte. Također da im dopuste da naprave pitu od blata i vode, pa i ako slučajno djelić stave u usta, ne treba paničariti, jer kad jednom osjete gorak ukus, neće više poželjeti to raditi.

Druženje sa životinjama

Neka se beba ili nešto starije dijete igraju sa psom, i ne treba ih stalno sklanjati od životinje. Ako se pas redovno vodi kod veterinara, nema potrebe za brigu, a bojazni nema ni ako pas poliže dijete. Istraživanja su pokazala da se na ovaj način smanjuje rizik od astme i alergija kod djeteta, a i djeca tako uče da vole životinje.

Izbjegavajte antibiotike

Izbjegavajte antibiotike kada je to moguće, jer oni ubijaju loše, ali i one dobre, potrebne bakterije. Prekomjerna upotreba antibiotika može dovesti do pojave astme, alergija, gojaznosti, dijabetesa i ostalih bolesti. Ovo također može stvoriti otpornost loših bakterija na antibiotik, te negativno utjecati na djetetov imunitet, pišu Roditelji.hr.

NAJNOVIJE!