Bermudi ukinuli istospolne brakove

bermuda ukinula istospolne brakove
Foto: Unsplash

Bermudi je postala prva država na svijetu koja je ukinula istospolne brakove.

British Overseas Territory je prošle godine u svibnju prošle godine odlukom Vrhovnog suda legalizirao istospolne brakove. Sud je ignorirao rezultate referenduma iz 2016. u kojemu su glasači uvelike odbili prijedlog.

Ipak, nakon promjena u parlamentu novoimenovani guverner John Rankin je potpisao zakon kojim će se ponovno uvesti tradicionalna definicija braka.

Rankin kaže kako je dao svoju suglasnost nakon pažljivog razmatranja koje je bilo u skladu s odgovornostima koje mu je odredio ustav. Potez je označen dobrodošlim od strane Koalicije za Brak (C4M ili Coalition for Marriage) kao „ohrabrujuće vijesti za one koji podupiru tradicionalni brak širom svijeta“.

C4M direktor kampanje Thomas Pascoe je rekao: „Ovo je bila volja naroda koja je jasno bila izražena putem glasačke kutije“.

Odluka o ukidanju istospolnog braka je ostavila neke političare Westministera zbunjenima zbog toga što vlada Velike Britanije nije intervenirala kako bi blokirala donošenje zakona.

Pascoe je njih optužio kao one koji „nisu podržali volju birača“.

U vezi intervencije Helen Goodman, ministrica vanjskih poslova u sjeni rekla je kako je ukidanje „sramno“, dok je Caroline Lucas, potpredsjednica Zelene stranke to opisala kao „apsolutan skandal“.

Službena glasnogovornica premijera Theresa May je rekla kako je gospodin May bio „ozbiljno razočaran“ ovim potezom.

Ipak, rečeno je kako je zakon „prošao demokratskim putem od strane bermudskog parlamenta i kako je naš odnos s prekomorskim teritorijima zasnovan na partnerstvu i poštovanju njihovih prava za demokratskim odlučivanjem“.

Istospolni parovi na otoku će moći imati oblik društvenog partnerstva. Prvi zakon u svijetu kojime se ukinuo istospolni brak je bio u Californiji. Njezini glasači su podržali odluku Vrhovnog suda o redefiniranju braka iz 2008. Bez obzira na to, odluka referenduma je odbačena od strane Vrhovnog suda 2015. godine.