Kako sotona zavodi ljude? Ovo su tri najčešća načina

Kako sotona zavodi ljude? Kako uspijeva radeći to? U ovome članku ćemo govoriti o tome kako on zavodi kršćane.

„A Duh govori jasno, da će u posljednja vremena odstupiti neki od vjere, slušajući lažne duhove i nauke zlih duhova“. (1. Timoteju 4,1)

Biblija nam govori kako sotona daje sve od sebe kako bi sve prevario: on pokušava prevariti vjernike kako bi posumnjali u Boga, a isto tako prevariti one koji ne vjeruju kako bi oni povjerovali da nema razloga vjerovati u Boga bez obzira što se dogodi.

To je ono što on radi – zasljepljuje ljude i spriječava ih da vide istinu (vidi 2. Korinćanima 4,4).

Kako sotona zavodi ljude? Kako uspijeva radeći to? U ovome članku ćemo govoriti o tome kako on zavodi kršćane.

Engin_Akyurt / Pixabay

Kako sotona zavodi vjernike

1) Tako što se predstavlja kao Krist

Sotona će se pokušati predstaviti kao rješenje svih naših problema i kao spasenje koje tražimo. Gospodin Isus nas je sam upozorio na to govoreći:

„Ako vam tada tko rekne: “Ovdje je Krist ili ondje, ne vjerujte! Jer će ustati lažni Kristovi i lažni proroci i činit će velike znake i čudesa, da zavedu, ako je moguće, iste izabranike. Eto, kažem vam unaprijed“. (Matej 24, 23-25)

2) Tako što glumi božansku narav

Religiozan duh nije od Boga i točka. Mi možemo biti religiozni i opet ne poznavati Boga. Sotona zna ovo i koristi duh religioznosti kako bi krivotvorio pravu Kristolikost i božansku narav.

2. Timoteju 3, 2-5 nas upozorava:

„Jer će ljudi biti samoživi, lakomi, hvališe, oholice, psovači, nepokorni roditeljima, nezahvalni, opaki, neljubezni, nepomirljivi, klevetnici, neuzdržljivi, nemilosrdni, okrutni, izdajnici, drznici, naduveni, koji više mare za slasti nego za Boga, koji imaju obličje pobožnosti, a sile su se njezine odrekli; i ovih se kloni“!

whoismargot / Pixabay

3) Tako što nas ometa nevažnim stvarima

Jeste li ikada radili nešto što ste kasnije požalili? Ako jeste u tom slučaju ste vjerojatno bili žrtva jedna od omiljenih sotonskih taktika: ometanja.

Efežanima 5, 15-17 nas uči:

„Gledajte dakle pomno, kako ćete živjeti; ne kao nemudri, nego kao mudri i dobro iskoristite vrijeme, jer su dani zli! Zato ne budite nerazumni, nego uvidite, što je volja Gospodina našega“!

Velik broj nas potpadne pod ovu taktiku. Možemo biti vrlo sumnjičavi prema onima koji se predstavljaju kao ”Božji poslanici” ili ”Božji odabranici”. Možemo isto tako biti i vrlo sumnjičavi prema onima koji glume Kristolikost.

Ipak, nije lako razlikovati ometanje, pogotovo kada je ono predstavljeno kao nešto ”dobro”. Možemo provoditi dragocjeno vrijeme popravljajući stvari, umjesto da to vrijeme provedemo propovijedajući Evanđelje. Možemo provoditi vrijeme ”povezujući” se s prijateljima dok bismo zaista vrijeme trebali provoditi govoreći im istinu Božje Riječi. U trenutku kada počnemo gubiti iz vida ono što Gospodin zaista jest mi počnemo gubiti iz vida ono što je važno. A kada ne vidimo ono što je zaista važno, ništa neće biti važno. Čak niti molitva ili propovijedanje Božje Riječi.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!