Ako želite uspješnu vezu i brak, ovu svetu sliku držite uvijek ispred sebe

Bio je naš prvi spoj. Nisam čak bio niti u cijelosti siguran da je ona znala da je to bio spoj. Sreli smo se na vjenčanju i nakon toga razgovarali telefonom jednom tjedno i tako nekoliko mjeseci. Pitao sam ju bi li željela izaći sa mnom i ona je pristala.

Kupio sam nekoliko društvenih igara, odabrao sam prodavaonicu tacoa i pronašao sam kafić u kojemu bismo se mogli družiti nakon ručka. Volim popiti kavu, ali nisam ljubitelj. Što se tiče društvenih igara – znam da se trebamo zabaviti i nasmijati, a ne da igramo radi pobjede. Ne znam što reći u vezi tacosa osim da ih volim.

Spoj je bio odličan. Razgovor se sastojao od slatke kombinacije ozbiljnog i šaljivog, pričanja i postavljanja pitanja na temelju izrečenog i sve to je nas je ispunilo ljubavlju prema Isusu. Nekoliko sati je prošlo jako brzo. Osjećajući se samopouzdano, rekao sam joj što osjećam u vezi nje i pitao je želi li početi hodati sa mnom.

„I meni je danas bilo lijepo. Uživala sam družeći se s tobom. Zaista sam uživala u našim razgovorima i u načinu kako si me usmjerio ka Isusu“…

Sve što sam želio čuti. „Ti si divno ljudsko biće“… Čekaj, što to uopće znači? „Ali kada razmišljam o vezi, moje srce postane hladno“.

Duga, čudna i neugodna pauza. „Hladno? Da… hladno. Kao led ili mlako? Hladno“.

Što je pošlo po zlu? Što sam trebao učiniti drugačije? Sve je izgledalo tako dobro, tako uzbuđujuće, tako ”ispravno”, tako sigurno. Ali na kraju dana ona je ispala kao ledena kraljica, a ja sam ostao na onome da sam samo ”divno ljudsko biće”. Izgledalo mi je kao da će mi ovo biti posljednji, prvi spoj. Naravno, prvi spojevi su i prije slično izgledali. Bez obzira na sve, bio samo na početku. Ovakvi vrtuljci su vam dovoljni da jednostavno poželite odustati od braka.

Vaš posljednji, prvi spoj

Kako je izgledao vaš posljednji, prvi spoj?

Je li prošao dobro i je li vodio ”dalje”? Ili je završio da nikada više niste željeli proći kroz takvo nešto razmišljajući ”možda brak ne vrijedi sve te muke, zbunjenosti i boli koju trebamo izdržati kao bismo ga imali”?

Velik broj nevjenčanih trebaju podsjetnik kako je brak spektakularan i potreban u našem društvu i da je to tako jer pripada Bogu. Bog vas može pozvati na doživotno i plodonosno neženstvo ili vaš idući prvi spoj može biti prvi korak u desetljeća uživanja s vašim budućim mužem ili ženom. Ako želimo brak (i spremni smo izložiti se novoj mogućnosti ranjavanja prilikom hodanja) to bi trebalo biti tako jer želimo više Boga.

Isplati li se brak?

Dok se broj razvoda povećava i dok oni brakovi oko nas koji opstaju izgledaju neuredno, slomljeno i nesretno, i uz ostale druge stvari koje nas mogu držati zauzetima – velik broj muškaraca i žena u svojim dvadesetima i tridesetima odustaju od braka ili barem ne uzimaju u obzir u svojim planovima i snovima.

Neki od vas su pokušali s hodanjima i opekli su se – zbunjenost, odbacivanje, seksualni neuspjeh, prekidi i bilo što drugo opterećuje naše odnose. Drugi su sinovi i kćeri razvoda. Bili ste rasparani i ostavljeni u komadićima. Sa svom tom boli, neuspjehom i krizama, isplati li se brak? Ja mogu biti poznavan i voljen na druge načine. Brak nije nužan za moju sreću i važnost ovdje na zemlji.

Posljednja rečenica je istinita i važna: ne trebate biti u braku kako biste bili sretni. Ali zanemarujemo li u isto vrijeme i neke važne stvari u vezi braka; što brak zaista jest i zbog čega se svo to uloženo vrijeme i bol ipak isplati?

Što demoni kažu u vezi braka?

Prije dvije tisuće godina ljudi su se već pitali isplati li se brak. Apostol Pavao je rekao: „Neki će se odvojiti od vjere i predati prijetvornim duhovima i učenjima demona“. (1. Timoteju 4,1) U koje laži su vjerovali kada su otišli od vjere? Što su demoni govorili? „Koji zabranjuju ženiti se, blagovati jela, koja Bog stvori, da ih vjernici i oni, koji upoznaše istinu, uzimaju sa zahvalnošću“. (1. Timoteju 4,3)

Kada zaboravimo na dobrotu i ljepotu braka, mi omalovažavamo nešto dobro i lijepo što Bog čini. Zašto? Jer sve stvoreno od Boga, uključujući i brak, „je dobro, i ništa nije na odmet, što se uzima sa zahvalnošću“. (1. Timoteju 4,4) Bog je stvorio brak i namijenio ga je nama da uživamo u njemu zahvalnim srcima. On to naziva ”dobrim”, čak i danas.

Reći nešto drugo znači reći nešto o njemu.

Stoljećima je brak bio misterij sve dok Bog nije počeo otkrivati njegovo skriveno značenje putem Evanđelja. Pavao citira Mojsija, „Zato će ostaviti čovjek oca svojega i majku, i prionut će uz ženu svoju, i bit će dvoje jedno tijelo“. Nakon toga on nastavlja: „Tajna je ovo velika; a ja velim obzirom na Krista i na crkvu“. (Efežanima 5, 32)

Misterij više nije neotkriven. Ono što brak čini iznimno prekrasnim, znakovitim, poželjnim i snažnim jest to što je on čin Božje ljubavi prema nama. Možemo otkrivati najveću ljubavnu priču ikada ispričanu.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ljepota najljepšeg braka

Što brak čini vrijednim? Ljepota i radost kršćanskog braka nije kompatibilnost. Kompatibilnost može biti rijedak dragulj kojeg tražimo u svim našim vezama, ali veze i brakovi ne opstaju, ne rastu i ne traju zbog toga što smo mi kompatibilni. Ne, ljepota i radost kršćanskog braka je Krist koji sjaji u našem radosnom i bezuvjetnom predavanju jedno drugome, čak i kada smo manje kompatibilni i kada manje ”zaslužujemo” ljubav jedni drugih. Strast, zaljubljenost i kompatibilnost mogu biti korisni za dobar medeni mjesec, ali samo zajednička ljubav prema Isusu brak može održati zdravim cijeloga života.

Najbolji brak će biti najteži za objasniti – ne zato što ste vi tako drugačiji (ili možete biti), već zato što jedan drugoga volite toliko strpljivo, požrtvovno i strastveno nakon puno teških godina u kojima je bilo svađe i ”razloga” za odustajanje. Kako se još uvijek toliko vole? Iz razloga što se i njih dvoje voli toliko i još puno više.

Pavao kaže: „Jer Krist, kad smo još bili slabi, umrije u pravo vrijeme za bezbožnike. Jer jedva tko umre za pravednika; za dobroga može biti da bi se tko usudio umrijeti. A Bog pokazuje svoju ljubav k nama, što Krist, kad smo bili još grešnici, umrije za nas“. (Rimljanima 5, 6-8)

Nije umro za nas jer je konačno pronašao ljubav svog života. Kada nas je susreo mi nismo bili ”materijal” za brak. Ne, umro je kako bi nas učinio ljubavima svog života unatoč tomu koliko smo ga malo zaslužili. Ljubav poput Njegove čini to da brak postaje vrijedan želje i održavanja.

Što su bračni zavjeti?

„Bračni zavjeti”, kao što kaže Tim Keller, „nisu objava sadašnje ljubavi, već zajedničko povezujuće obećanje buduće ljubavi“. Brak se uglavnom svodi na objavljenu, a ne na otkrivenu ljubav.

Jeste li o svome danu vjenčanja razmišljali na ovakav način? Obećanja koja ćete dati pred Bogom i pred svim svojim prijateljima i obitelji imaju malo zajedničkog s onime što ste iskusili i uživali za vrijeme hodanja kao i sa svim mjesecima i godinama u kojima se može pojaviti nesigurnost, a koje predstoje.

Ne stojite ondje zajedno pred Bogom, obitelji i prijateljima kako biste rekli „Ja te zaista volim“, već kako biste rekli ”Ja ću te zaista voljeti, bez obzira na sve, bez obzira koliko teško bude, bez obzira na to što se dogodi“. Takva vrsta ljubavi će se isticati u svijetu i trajati će puno dulje, dok bi drugi jednostavno odustali i otišli.

Veliki cilj u hodanju

Sve naše želje u hodanju bi trebale proizlaziti iz toga što brak jest i zbog čega ga se isplati čekati. Kod svih vaših spojeva, na umu posebno imajte svoj posljednji, prvi spoj – prvi spoj s vašim budućim supružnikom.

To tada zasigurno nisam znao, ali bio sam previše usredotočen na tacose, kavu i društvene igre. Ledena kraljica je s vremenom postala sve ”toplija”. Dvije godine kasnije postala mi je žena. U međuvremenu oboje smo na umu imali veliku predodžbu oko onoga što je Bog odredio da brak treba biti za nas. Nismo imali pojma da ćemo se vjenčati i nikada nismo pretpostavljali da hoćemo. U stvari, namjerno smo hodali jedno s drugime kao da se spremamo za vjenčanje s drugim osobama kako bismo se sačuvali od toga da ne idemo predaleko prebrzo. Ali znali smo kako je jedina vrijedna stvar kod hodanja brak – cjeloživotna, ”život-na-život” ljubav kakva je Isusova ljubav prema nama.

Božja zamisao braka je jedino ono što je u stvari dovoljno snažan motiv da nastavimo riskirati hodanjima. Ništa drugo nije vrijedno rizika od toga da svoje srce dijelimo s nekim drugim. Ništa drugo nas neće zaštititi od toga da prebrzo ”uronimo” u nešto ili da poželimo pobjeći kada stvari postanu teške. Ništa drugo drugo se neće isticati dovoljno iz svijeta kako bi nam reklo nešto značajno o Isusu.

Ako želite uspješno hodati, ovu veliku, svetu i prekrasnu sliku braka držite ispred sebe.

Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJE!