7 dobrih stvari koje si trebate reći kada imate težak dan

Postoje dobre stvari koje si trebate reći kada imate težak dan. Možda će i vama jedna ili više njih pomoći da ga preokrenete.

Prije nekoliko tjedana moja mi je kćer poslala poruku s kršćanskog fakulteta na kojem je bila na prvoj godini. Napisala je: „Molim te, moli se za mene. Imam toliko puno obaveza.“

Rekla sam joj da ću se moliti. I molila sam se.

Kasnije me je nazvala te sam ju pitala gdje je bila.

„U svom autu, plakala sam“, rekla mi je.

Ovo stvarno nije moja najdraža vrsta poziva. Uvjerila sam ju da ju volim te sam joj rekla da će sve biti u redu, samo se treba nastaviti moliti. Kasnije sam svojim prijateljicama, koje su isto majke, prenijela što sam rekla svojoj kćeri kada je imala loš i užasan dan, a jedna je od njih dodala: „Takve bih si stvari i ja trebala govoriti kada imam loš dan.“

Bila je u pravu. Izreke 23,7 nam govore da je čovjek: „onakav kako u sebi misli“. Često, ono što si kažem u glavi nađe put do mog srca i ja takva postajem.

Sljedeći put kada budem imala dan u kojem trebam odmor od svega, pokušat ću si reći ove stvari koje su istinite i utemeljene na Božjoj Riječi. Možda će i vama jedna ili više njih pomoći da preokrenete svoj težak dan.

1. S Bogom sve možete izdržati

„Sve mogu u Onome koji me jača“ (Filipljanima 4,13).

„S Bogom“ je ključna izjava. Mogu si reći da ću ja to izdržati, ali moj se mozak neće s time složiti. No s Bogom mogu biti ono što nisam, mogu činiti ono što inače ne mogu i osjećati ono što u tom trenu ne osjećam. Ujedno mogu činiti ono što ne želim činiti, a ne ono što želim te si mogu smiriti osjećaje.

2. Duboko udahnite

„Ta i mene je duh Božji stvorio, dah Svesilnoga oživio mene“ (Job 33,4).

Jednostavan čin dubokog udisanja zraka i izdisanja je kao da pritisnete pauzu u danu koji je krenuo nizbrdo. To umiruje i utišava vaš prepuni um kako biste mogli zamoliti Boga da vam pomogne da riješite problem, a ne da ga uvećate.

3. Zaustavite se, slavite i molite

„Pati li tko među vama? Neka moli! Je li tko radostan? Neka pjeva hvalospjeve“ (Jakov 5,13).

Kada imam loš dan postajem nervozna, prebacujem se s jednog zadatka na drugi u očaju jer želim ispraviti sve što je krivo. To mi se većinom obije o glavu te mi zapravo još više pogorša dan. Puno bolji plan jest stati na trenutak, reći Bogu tko je On i kakav je On kako biste samo sebe podsjetili na to i razgovarali s Njime o poteškoćama s kojima se suočavate.

Kada je moja kćer imala loš dan, nakon što se smirila, poslala mi je poruku: „Kao i uvijek, razgovor s tobom mi je jako pomogao“. Tako je i kada razgovaramo s Ocem.

4. Sjetite se onoga što je Bog već učinio

„I govorim: »Ovo je bol moja: promijenila se desnica Višnjega.« Spominjem se djela Jahvinih, sjećam se tvojih pradavnih čudesa.“ (Psalmi 77,11-12).

Bog nas je proveo kroz teške dane u prošlosti. Do sada, s njegovom pomoći, zagarantirano vam je preživljavanje dana za koje ste mislili da ih ikada nećete preživjeti. Jahve je i prije bio vjeran; bit će vjeran ponovno.

5. To nije cijela vaša priča

„Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga“ (Psalmi 139,16).

 Što god da se trenutno događa u vašem životu nije sve što će vam se ikada dogoditi. To nije ono što će vaš život biti ili jest. Veće je značenje vašeg dana od onoga što je trenutno pošlo po krivu. A kako taj dan odmiče tako će odmaknuti i drugi dani. Budite zahvalni za sve dobro što ste danas primili. Držite se za nadu u bolje sutra. Bog još uvijek piše vašu priču, a On piše samo dobre priče.

6. Prijeđite na sljedeću stvar

„Srce čovječje smišlja svoj put, ali Jahve upravlja korake njegove“ (Izreke 16,9).

Vi ne morate znati kako će vaš dan završiti da biste mogli zakoračiti naprijed. Samo učinite sljedeću stvar koju morate učiniti, sljedeću stvar za koju vam Bog govori da ju učinite, sljedeću stvar koja se čini mudra i produktivna … sljedeću stvar, ne sljedećih 10 stvari.

7. Sve će biti u redu

„Doći će u Sion kličuć’ od radosti, s veseljem vječnim na čelima; pratit će ih radost i veselje, pobjeći će bol i jauci“ (Izaija 35,10).

Kao vjernici, znamo kako će naša priča završiti. Znamo da nas čeka sretan završetak. Loš dan ili loš mjesec ili nešto što se čini kao loš život na ovoj zemlji ne može poništiti sve dobro koje je Bog za nas pripremio. I dok smo na cesti do popravljanja onog lošeg u našem životu, On je tu da nam da snagu za to putovanje.

Kada imam jedan od onih dana zbog kojih poželim da se nisam ni ustala iz kreveta, mogu si izabrati reći mnoge stvari. No trebam vježbati naviku odlučivanja da si govorim stvari za koje Bog kaže da su istinite. Njegov je glas i stvorio svaki dan tako da ga Njegov glas može i iskupiti.

Autorica: Elizabeth Spencer; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!