ISPRAVAK ČLANKA: Žrtvu moždanog udara nije moguće spasiti ubodom igle u vrhove prstiju

Dobro zapamtite ovu metodu, jer možete nekome pomoći i spasiti mu život.

Ovim člankom se ispričavamo našim čitateljima zbog netočnih informacija da ubod igle može spasiti osobu s moždanim udarom. Zahvaljujemo portalu Faktograf.hr za ispravak netočne vijesti koja je u originalu izgledalo ovako:

Znate li da vam jedna igla može pomoći da spasite osobu od moždanog udara? Evo na koji način joj možete pomoći unesrećenoj osobi.

Kada osoba dobije moždani udar, mozak ne prima dovoljno kisika, što dovodi do odumiranja moždanih stanica. Takva situacija zahtijeva hitnu medicinsku pomoć! Evo nekoliko savjeta kako da spasite nekoga tko je dobio moždani udar.

Najvažnije je da ne pomičete osobu koja ima moždani udar. Uzmite medicinsku iglu, ali ako je nemate, pomoći će i obična.

Sterilizirajte iglu

Koristite li običnu iglu, obavezno je sterilizirajte (držite iglu iznad vatre) prije nego što je upotrijebite. Kada je igla sterilizirana, bocnite njome vrhove svih 10 prstiju, ispod noktiju unesrećene osobe.

Ako nema krvi, zategnite kožu i pritisnite jače tako da krv počne teći.

Nakon što izbockate svih 10 prstiju i oni počnu krvariti, primijetit ćete da se pacijent vraća u normalu.

Masirajte uši pacijenta dok ne postanu crvene, a za bolju cirkulaciju bocnite svaku ušnu školjku dva puta dok se ne pojave dvije kapi krvi.

Pričekajte da se pacijent stabilizira, a potom ga odvedite u bolnicu.

Nemojte tjerati bolesnika da sjedne, jer to može izazvati pad krvnog tlaka, pa je bolje da bude u ležećem položaju.

Tradicionalna kineska metoda

Ovo je tradicionalna kineska metoda koja se koristi godinama. Kineski stručnjaci tvrde kako je ova metoda 100 posto djelotvorna i da doista može pomoći da spasite nekog od moždanog udara.

Moždani udar je drugi uzrok smrti u svijetu. Dakle, dobro zapamtite ovu metodu, jer možete nekome pomoći i spasiti mu život.

Ovo je ispravak našeg članka koji je objavio portal Faktograf.hr:

Među korisnicima Facebooka širi se dezinformacija o spašavanju čovjeka od moždanog udara korištenjem obične igle (arhivirano ovdje). Portal “Novi život” je članak s ovom netočnom informacijom izvorno objavio 1. veljače 2021. godine, a ponovo su ga na svojoj Facebook stranici podijelili 23. siječnja 2022. godine pa je ova netočna tvrdnja ponovo počela cirkulirati Facebookom.

Prema podacima servisa CrowdTangle, članak je na Facebooku podijeljen 649 puta, a generirao je ukupno 2288 interakcija.

Evo što piše portal “Novi život”:

“Koristite li običnu iglu, obavezno je sterilizirajte (držite iglu iznad vatre) prije nego što je upotrijebite. Kada je igla sterilizirana, bocnite njome vrhove svih 10 prstiju, ispod noktiju unesrećene osobe.

Ako nema krvi, zategnite kožu i pritisnite jače tako da krv počne teći.

Nakon što izbockate svih 10 prstiju i oni počnu krvariti, primijetit ćete da se pacijent vraća u normalu.

Masirajte uši pacijenta dok ne postanu crvene, a za bolju cirkulaciju bocnite svaku ušnu školjku dva puta dok se ne pojave dvije kapi krvi.

Pričekajte da se pacijent stabilizira, a potom ga odvedite u bolnicu.”

Istu netočnu tvrdnju je u travnju 2021. objavio i portal Priznajem.hr, poznat po učestalom objavljivanju dezinformacija.

Tvrdnja da je žrtvu moždanog udara moguće spasiti ubodima igle u vrhove prstiju kruži internetom već godinama. The New York Times o njoj je pisao još 2006. godine, kad se širila kao lančana e-mail poruka.

Zadnjih su godina i različiti fact-checkeri diljem svijeta ovu očigledno vrlo opstojnu dezinformaciju razotkrivali kao netočnu (APAFPAfrica CheckAAPVishvas News).

“To je potpuna glupost”, kazao je za AP dr. Mitchell Elkind, profesor neurologije na Sveučilištu Columbia, dodavši da kad netko ima moždani udar, treba ga što prije dovesti u bolnicu.

Dr. Dilraj Singh Sokhi, neurolog iz sveučilišne bolnice “Aga Khan” u Nairobiju za AFP je rekao da bi ubodi igle u vrhove prstiju kod žrtve moždanog udara mogli čak biti i štetni.

“Bol do koje dolazi zbog ozljeđivanja ovih vrlo osjetljivih djelova tijela mogla bi uzrokovati rast tlaka i tako pogoršati moždani udar. Također, ako igla nije sterilna, postoji rizik od infekcije”, kaže dr. Sokhi.

Slaže se i profesor neurologije s kraljevske bolnice u Melbourneu, koji je za AAP kazao kako ne postoje nikakvi znanstveni dokazi na kojima bi se mogla utemeljiti tvrdnja da je žrtvu moždanog udara moguće spasiti na opisani način. I on ističe da je nakon moždanog udara najvažnije što prije potražiti liječničku pomoć.

Zahvaljujemo portalu Faktograf.hr na ispravku članka koji je u našoj verziji bio neistinit.

NAJNOVIJE!