Kada vas netko uvrijedi, nikada nemojte ovako reagirati!

Kada vas netko uvrijedi, najradije biste uzvratili toj osobi istom mjerom. Ali Bog ima puno bolje rješenje.

Ne vrijeđajte se! Čovjek često uvrijedi drugoga bez ikakva razloga. Jedan je čovjek rekao za drugoga koji je prolazio mimo njega na ulici: “Čak mi nije kimnuo glavom. Previše je ponosan da bi me prepoznao jer sam siromah.”

Taj dragi prijatelj koji je bio tako optužen nije mogao vidjeti dalje od svoje ruke, jer bio je kratkovidan. Drugome je opet bilo predbačeno da ne čuje, iako je bio gluh. A trećemu je bilo predbačeno što se ne rukuje, a ruka mu je bila oduzeta. Ne zamišljajte uvrede gdje ih nema.

Ne vrijeđajte se ni kad su uvrede namjerne!

Sjajna je stvar ako se ne uvrijedite. Ništa čovjeka ne čini tako malim kao kad ono čime vas je htio uvrijediti prihvatite kao kompliment te mu zahvalite. Možete li toliko sobom gospodariti? Upamtite, kad pobijedite sebe, pobijedili ste svijet. Kad tako potpuno nadvladate svoj vlastiti duh da ostanete zadovoljni s onim što bi inače raspirilo vaš gnjev, nadvladali ste svakoga.

Zatim, ako moraš biti uvrijeđen, dragi brate, ne preuveličavaj uvredu. Neke dobre žene, moram reći, ali isto tako i muškarci, kad kao ogovarači dođu puni naboja, mnogo ukrašuju i dodaju. Kreću izdaleka i unose u to bezbrojna vjerovanja, sugestije, migove i govorkanja, sve dok malo jaje ne postane veće od nojeva. Reagiram hladno te kažem: “Ne vidim čemu sva ta priča kad je gola činjenica takva-i-takva, a ona nije nešto posebno, zar ne?” “O, ali tu ima još mnogo toga!” Ne vjeruj tome, dragi brate, draga sestro. Ako tu mora biti nečega pogrešnog, neka bude sasvim malo. Ako imaš teleskop, pogledaj kroz veliku rupu i smanji sliku umjesto da je povećaš ili, još bolje, uopće ne gledaj u to. Slijepo oko često je najbolje oko koje čovjek može imati i gluho uho daleko je bolje od onoga koje čuje previše.

PROČITAJTE: Najbolji način kako odgovoriti kada vas netko uvrijedi

“Nemoj se obazirati na govorkanje”, kaže Salomon, “čut ćeš možda da te sluga tvoj proklinjao.” Nešto što si učinio može razdražiti tvoga slugu i može dati opaske koje su nedolične i drske. Ne slušaj što prigovara. Ne slušaj, jer sutra će požaliti, a ako misli da nisi čuo, ostat će u tvojoj službi i bit će ti vjeran.

Što bi ti učinio ako bi te tvoj gospodar digao za svaku riječ i uhvatio za svaku izgovorenu rečenicu? Kako bi uopće preživio ako bi se oštro s tobom obračunao? Ne, dragi prijatelji, s obzirom da trebate oprostiti jedan drugome, ne uzimajte uvrede, a kad je uvreda dana, ne preuveličavajte je i, ako možete, uopće je ne primjećujte.

PROČITAJTE: Izbjegavate ih, a najviše vas vole: Zašto su vam u životu najpotrebniji ovakvi prijatelji?

Zatim, ne širite uvrede. Rečeno je bilo nešto vrlo uvredljivo. Pa što onda? Ne ponavljajte to. Nemojte ići prvo k jednome pa onda k drugome i reći: “Ovo nitko ne zna i, molim te, nemoj ni ti dalje govoriti, ali taj-i-taj govorio je sramotno.” Bolje da ti se slomi srce nego da ideš okolo s tim ugarkom. Ako je neki brat pogriješio, zašto bi to i ti radio? Ako širiš njegovu pogrešku, griješiš. Sjeti se prokletstva koje je došlo na Noina sina jer je razotkrio svoga oca. Kad je nešto učinjeno pogrešno, koliko je bolje za sve nas ići natraške i sve to pokriti ako možemo, bez da uopće gledamo u to. Pokrijmo! Pokrijmo! Ljubav pokriva mnoštvo grijeha. Ne samo jedan grijeh, dva ili tri, nego ona nosi ogrtač koji pokriva mnoštvo pogrešaka.

Autor: Charles S. Spurgeon

NAJNOVIJE!