12 načina na koje vas bol može učiniti snažnijom osobom

Bol značajno mijenja ljude – nabolje ili nagore. Donosimo 12 načina na koje vas bol može učiniti snažnijom osobom.

Ako se nalazite na nekome testu, ili ste izašli iz njega ili vam se sprema novi, što znači da vam itekako treba riječ ohrabrenja.

Autorica Meg Marie Wallace na portalu TheCourage.com donosi 12 načina na koje bol može oblikovati naša srca i promijeniti nas nabolje.

Bol…

1. Daje da cijenimo naše odnose. Svoje odnose počinjemo više cijeniti. Vaše srce je ohrabreno time što imate ljude u koje se možete pouzdati u vrijeme nevolje, ljude koji vas iskreno vole i koji uživaju podupirući vas. Kada dopustimo samima sebi da budemo ranjivi i kada dopustimo da drugi vide kroz što prolazimo, to osnažuje vezu između nas i naših najbližih prijatelja i obitelji.

2. Nam daje suosjećajno srce. Postajemo empatičniji, nježnijeg srca i suosjećajniji. Rastu nam one oči koje mogu vidjeti druge koje nas povređuju i vi ne želite da su drugi sami. Daje vam srce koje želi ići onima koji su slomljenog srca, koje želi prići i biti ljubazno. Učite kakve stvari reći i kakve stvari ne izreći… kada slušati, kada ponuditi zagrljaj, kada biti tih i kada govoriti.

3. Povećava vašu mudrost. Vidite život na drugačiji način i dana vam je nova perspektiva u vezi onoga što je uistinu važno, a što je nevažno. Počinjete cijeniti stvari koje nekoć niste vidjeli i počinjete ostavljati stvari od kojih se nekoć niste mogli maknuti. Učite kako odgovarati na okolnosti razmišljanjem i namjerom. Učite biti sporiji na govoru i brzi na slušanju. Male stvari vas više toliko ne zamaraju.

PROČITAJTE: 7 stvari koje nas Bog uči kroz naše najbolnije trenutke

4. Vas čini snažnijima. Slično kao kod rasta mišića, raste vaša sposobnost da izdržite. Svakim testom i svakim dobom borbi bolje ste pripremljeni za suočavanje s teškim situacijama u budućnosti. Testovi su bolni, slično onako kao što i vježbanje može ponekad biti, ali nakon odmora osjećate da ste snažniji, što vam daje dodatnu snagu za izdržavanje još više toga.

5. Preslaguje vaše prioritete. Počinjete stavljati životne situacije u pravu perspektivu i dobivate laserski-preciznu usredotočenost na ono što je zaista važno. Možda ćete čak i početi ponovno razmišljati o vašoj karijeri, o vašem zdravlju, o onome gdje živite, kako provodite svoje vrijeme, o vašim financijama i vezama. Bol može pomoći u preusmjeravanju prema novim planovima, novim ciljevima, novim avanturama i može vas navesti da se zaustavite i da si postavite pitanja u vezi prioriteta koja si ranije niste postavljali.

Foto: Unsplash

6. Je nadahnjujuća. Vaše poteškoće mogu biti ohrabrenje koje vam je potrebno kako biste započeli novi projekt ili ostvarenje sna. Postoji velika ljepota u središtu patnje. Osim što bol iskusimo, ta ljepota često nije probuđena. Veliki broj remek-djela su bila naslikana, napisana ili stvorena iz središta boli. Patnja pomaže da vidimo izvan privremenog i da pogledamo u budućnost te razmišljamo o onome što će ostati nakon nas. Ponekad stvari trebaju biti potrgane i uništene kako bi mogle nastati nove i to na bolji način.

7. Nas čini ranjivima, na dobre načine. Vaša vas bol čini takvima da vam je lakše prići, stvarnima i čistima. Vaš život u središtu slomljenosti postaje skromna pozivnica svima onima koji trebaju biti voljeni na dublji način. Vaša bol drugima daje čvrstu potvrdu da i vi krvarite slično kao i oni. Nismo stvoreni kako bismo živjeli sami, a naše borbe nam pomažu da shvatimo kako trebamo druge slično onoliko koliko oni trebaju nas.

PROČITAJTE: Isus najbolje zna kroz što prolaziš

8. Uči nas razlici između sreće i radosti. Sreća ovisi o okolnostima, radost ne. Svi mi želimo potražiti način kako stati na kraj borbama i kako se nakon toga osjećati bolje i jednostavno ponovno biti sretan. Ali mi kroz iskušenja vidimo da postoji nešto što je puno bogatije od sreće i što je isto tako vrijedno dosegnuti. Prava radost dolazi od Gospodina i ona nema veze s time u kakvom stanju su naši životi. Počinjete tražiti radost, koja označava vrijeme s Isusom umjesto da tražite privremene zakrpe ili flastere.

9. Povećava vašu vjeru. Bol vas donosi bliže Bogu, crkvi i vjernicima u potrazi za savjetom, ohrabrenjem i nadom. Kada ne razumijemo zašto nam se neke stvari događaju, počinjemo uviđati da, unatoč tomu što možda nemamo odgovor, mi nismo sami. Vaša želja za razumijevanjem Boga i Istine postaje prioritet: prioritet kojemu počinjete posvećivati vrijeme. Počinjete razmišljati o Božjoj osobnosti, a istinu Evanđelja počinjete jasnije vidjeti.

10. Bol vas čini prekrasnima. Vaši ožiljci čuvaju priče. Priče o boli i preživljavanju, o tuzi i radosti o gubitku i pobjedi. Vaši ožiljci daju ljepotu, sadržajnost i bogatstvo vašemu životu što vas čini nesavršeno savršenima. Nikada nemojte vjerovati kršćaninu koji ”ne hoda, a da ne šepa”, što znači da bol kroz koju ste prošli vam daje to da drugima možete govoriti o tome da je ona lijepa i ispunjena čudesima, nadom i radošću. Naši ožiljci nas ne određuju, ali nas oblikuju i daju nam način kako druge na prekrasan način možemo usmjeriti ka Isusu.

PROČITAJTE: Kako iscijeliti slomljeno srce? Što učiniti kada osjećamo da će nam srce puknuti od boli?

11. Služi drugima. Kada se borimo Crkva se izgrađuje. Oni koji poznaju Isusa su ohrabreni da Ga potraže na nove načine. Oni koji još uvijek ne poznaju Isusa vide ljepotu koja proizlazi iz vaše nade koja je nastala u središtu boli i oni počinju željeti znati odakle vaša nada dolazi. Vaša patnja je put pravednosti i ona pomaže drugima tako što ih čini snažnijima, ispunjenijima radošću i suosjećajnijima. Ona poziva druge koji su oko vas da više cijene i daju veći prioritet radosti u Gospodinu. Vaša slomljenost drugima daje pozivnicu i govori im da je u redu osjećati se slomljen. Vaš život tiho šapuće drugima kako nisu sami i rađa novu intimnost, jedinstvo, prijateljstvo i zajedništvo.

12. Veliča Boga. U našim slabostima, a ne u našoj snazi se Bog proslavlja. Kada smo u boli mi se više ne ponosimo svojim postignućima, svojom snagom. Imamo tu čast da se u svojoj boli ponosimo Isusom i svime onime što je on postigao za nas na križu. Patnja stvara vječnu težinu slave koja će jednoga dana doći.

Kada prolazimo kroz borbe, patnju i bol mi dopuštamo svojim srcima da u središtu toga budu omekšana i dobivamo priliku zauvijek biti označeni, promijenjeni i preobraženi u ljude čiji će ih ožiljci učiniti prekrasnima. Naša bol čini nešto prekrasno. Ne možete to vidjeti i vjerojatno vam to neće nedostajati, ali to ne znači da se to ne događa dok kroz to prolazite. Dragi prijatelji, ne gubite nadu. Vjerujte da je Onaj koji je započeo nešto s vama će biti vjeran i da će to i završiti. Dajte slavu Bogu jer ona samo Njemu pripada.

„Zato ne sustajemo, nego ako se naš vanjski čovjek i raspada, ipak se naš unutrašnji obnavlja iz dana u dan. Jer naša sadašnja i časovita lagana nevolja donosi nam izobilnu vječnu slavu, koja sve nadvisuje. Nama, koji ne gledamo na ovo, što se vidi, nego na ono, što se ne vidi, jer je ovo, što se vidi, za vrijeme, a ono, što se ne vidi, vječno“. (2. Korinćanima 4, 16-18)

NAJNOVIJE!