Zašto je Isus bio razapet između dva razbojnika?

Nije bilo slučajno to što je Isus bio razapet između dva razbojnika. Ne postoji ništa slučajno u svijetu kojim upravlja Bog.

Još je manje slučajnosti u tome što se to dogodilo baš tog dana kao i povezanost koja postoji s onim što se tada dogodilo sa svime što se događa danas, jer su ti događaji samo središte povijesti svijeta.

Ne, Bog je nadgledao što se događa. Još prije svih vijekova Bog je odredio gdje, na koji način i kako će Njegov Sin umrijeti. Ništa nije prepušteno slučajnosti ili ljudskoj impulzivnosti. Sve ono što je Bog naumio se dogodilo točno onako kako je On to zamislio i ništa što se dogodilo nije se dogodilo izvan Njegove volje. „Oni (ljudi) učiniše, što su bile unaprijed odredile ruka tvoja i odluka tvoja“. (Djela 4, 28)

Nakon što je Pilat izdao zapovijed da Isus treba biti razapet između dva razbojnika, ono što on nije znao jest da je izvršavao samo ono što je Bog naumio da se izvrši u svojoj proročkoj Riječi.

Sedamsto godina prije nego što je ovaj rimski časnik izdao ovu zapovijed Bog je objavio kroz Izaiju da će Njegov Sin biti „ubrojen među zločince“ (Izaija 53, 12). Kako je neprirodno izgledalo da Sin Božji bude ubrojen među grešnike, da Onaj isti čije je ime bilo urezano u kamene ploče Zakona treba svoje mjesto dijeliti sa bezbožnicima, da Sin Božji treba biti pogubljen zajedno sa kriminalcima – sve se to činilo dosta nezamislivim. Ipak, to se dogodilo. Niti jedna Božja Riječ nije dana uzalud. „Riječ tvoja traje dovijeka, Gospode, tvrdo stoji kao nebo“. (Psalam 119, 89) Baš kao što je Bog naumio i baš kako je najavio, to se i dogodilo.

VIDI OVO: 7 nevjerojatnih stvari koje je Duh Sveti otkrio razbojniku na križu

Zbog čega je Bog naumio da Njegov voljeni Sin bude razapet među razbojnicima (kriminalcima)? Ono što je sigurno jest da je Bog i za to imao razloge i to dobre, opravdane razloge, bez obzira možemo li mi to shvatiti ili ne. Bog se nikada ne ponaša samovoljno. Za sve što Bog radi postoji opravdan razlog, a Njegova djela su prožeta neograničenom mudrošću. U ovom slučaju odgovori koje ćemo dobiti odgovaraju svakom našem upitu.

Nije li istina da je naš blagoslovljeni Gospodin bio razapet s dva razbojnika kako bi se prikazala nedokučiva razina srama koju je Isus iskusio? Nakon što se rodio bio je okružen prirodnim zvijerima, a sada prije svoje smrti bio je okružen ”otpadnicima” ljudskog društva.

I opet – nije li naš Spasitelj bio okružen prijestupnicima kako bi nam pokazao položaj koji je On zauzeo umjesto nas? On je zauzeo naše mjesto, a to mjesto sramote, mjesto prijestupnika, mjesto razbojnika osuđenog na smrt.

Autor: Arthur W. Pink

NAJNOVIJE!