Jesu li apostoli ukrali Isusovo tijelo?

Je li moguće da su apostoli ukrali Isusovo tijelo? Ako jesu, koji motiv su imali?

Nakon što su uspjeli u svome naumu da Isusa pošalju na križ, članovi reda Sanhedrina su se bojali da bi Isusovi učenici mogli ukrasti Njegovo tijelo. Zatražili su i dobili stražare koji će čuvati grobnicu. Unatoč tomu što nisu vjerovali da bi se takve stvari mogle dogoditi, oni su Isusovu rečenicu kako će on ustati iz mrtvih nakon tri dana shvatili doslovno. Ipak, Isusovi učenici, usprkos Kristovom obećanju, nisu razmišljali na takav način.

Znate li na koji način su apostoli umrli?

Na dan uskrsnuća dvojica njih su poslana u selo Emaus i daleko od grobnice (Luka 24, 13). Umjesto nadanja da će Isus zaista uskrsnuti ili da već je uskrsnuo, oni su bili razočarani zbog toga što Isus nije ispunio njihove nade vezane uz mesijansko kraljevstvo (Luka 24, 21). Čak su ih i vijesti o Njegovom nestalom tijelu zbunile. Isus im je dao dovoljno upozorenja o svojoj nadolazećoj smrti i u manjoj mjeri – o svome uskrsnuću. Ali ti nije bilo uskrsnuće tijela kakvo su oni očekivali.

Zašto bi apostoli htjeli ukrasti Isusovo tijelo?

S obzirom na njihovu pozadinu i vjerovanja, apostoli zaista nisu imali pravi motiv za krađu Isusova tijela. Možda su očekivali duhovno uskrsnuće i kao takvo nastavak Isusova djelovanja ili Njegovo opravdanje nakon smrti. Možda su očekivali da će se Isus pojaviti kao duh, s obzirom na Židovska vjerovanja da duša nastavlja i nakon smrti. Ipak, nisu imali imali pravog temelja vjerovati kako će se Isusovo fizičko tijelo vratiti u život i samim time nisu niti trebali učiniti ono čega su se izraelski vođe pribojavali.

Koji su apostoli umrli mučeničkom smrću?

U stvari, radikalna promjena razmišljanja učenika vezana uz uskrsnuće (a da ne spominjemo preobrazbu iz uplašenog skrivanja do hrabrog proklamiranja) dokazuje to da su barem oni sami donekle bili uvjereni u to da je Isus uskrsnuo od mrtvih. Unatoč tomu što su se susreli s prekoravanjima, ne samo Židova nego i Grka, oni ne samo da su nastavili Isusov rad, nego su nastavili rad Spasitelja koji je ponovno živ.

Autor: Alfred Edersheim; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Jesus.org

NAJNOVIJE!