Tko su 24 starješine u Otkrivenju 4?

Dvadeset i četiri starješine nisu doslovni ljudi, već predstavljaju nešto. Iz teksta Otkrivenja možemo saznati sljedeće o njima!

U Otkrivenju 4 otvorena su vrata na nebu, stoga Ivan može gledati u nebo. Vidi prijestolje i Boga kako sjedi na prijestolju.

A zatim: „I uokolo prijestolja dvadeset i četiri prijestolja; i na prijestoljima vidjeh gdje sjede dvadeset i četiri starješine odjeveni u bijele haljine, a na glavama im bijahu zlatni vijenci“ (stih 4).

Slava, čast i sila

Sedam Božjih duha također su prisutna pred prijestoljem kao sedam plamena, kao i četiri živa bića. „I kada bića dadu slavu i čast i zahvalu Onomu koji sjedi na prijestolju, Onomu koji živi u vijeke vjekova, dvadeset i četiri starješine padnu pred Onim koji sjedi na prijestolju. I klanjaju se Onomu koji živi u vijeke vjekova, i stavljaju svoje vijence pred prijestolje govoreći: ‘Dostojan si, Gospodine, primiti slavu i čast i silu! Jer ti stvori sve i zbog tvoje volje jest i bȋ stvoreno!’“ (stihovi 9-11). U Otkrivenju 5 opet vidimo dvadeset i četiri starješine. I pjevali su novu pjesmu govoreći: „I pjevahu pjesmu novu, govoreći: ‘Dostojan si uzeti knjigu i otvoriti pečate njezine, jer si bio zaklan i svojom nas krvlju otkupio za Boga iz svakog plemena i jezika i puka i naroda“ (stih 9).

PROČITAJTE: OTKRIVENJE 12: Tko su žena, dijete i zmaj?

24 starješine

Dvadeset i četiri starješine nisu doslovni ljudi, već predstavljaju nešto. Iz teksta možemo razumjeti sljedeće o njima:

  • Oni su kraljevi. Imaju prijestolja i vijence. Ipak, klanjaju se velikom kralju, Gospodinu Bogu.
  • Oni su ljudi, a ne anđeli.
  • Oni simboliziraju crkvu, jer pjevaju o tome kako je Bog otkupio ljude iz svakog naroda.
  • Oni simboliziraju crkvu na nebu. Završili su trku, pobijedili i postali kraljevi.

Zašto dvadeset i četiri starješine? Da bismo to shvatili, moramo razumjeti starozavjetne slike evocirane u tim poglavljima. Slika neba odgovara Šatoru sastanka i hramu u Starom zavjetu. Prijestolje Božje koje okružuje dúga (4,2-3) odgovara Pomirilištu (Izlazak 37,6) koje okružuje slava Božja. Sedam svijećnjaka odgovara svijećnjaku sa sedam svjetiljki (Izlazak 37,17-24) u Šatoru, i slika je mnogostrukog djela Duha Svetoga. Stakleno more (4,6) odgovara mjedenom umivaoniku (Izlazak 38,8), koji se koristio za čišćenje svećenika kako bi se pojavili sveti pred Gospodinom. Četiri bića su anđeli koji štuju Boga. Oni odgovaraju kerubima na Pomirilištu (Izlazak 37,7-9; u Izaiji 5 i Ezekielu 10 nalazimo opise istih ili sličnih anđeoskih bića kao ovdje).

PROČITAJTE: Otkrivenje 13: Što je žig Zvijeri?

Sličnosti između Starog i Novog zavjeta

Uz sve te sličnosti između Ivanovog opisa neba i šatora i hrama u Starom zavjetu, možemo očekivati da ćemo naći ove 24 sluge na neki način u hramu. I nalazimo. U 1. Ljetopisa 24 nalazimo popis dvadeset i četiri reda svećenika, svaki s vlastitom glavom. „To je bio njihov red u službi kojim su išli u Dom GOSPODNJI“ (1. Ljetopisa 24,19). Nebo je Gospodnji dom. I Gospodin imenuje svoju Crkvu da dođe i neprestano ga slavi. Kad stignemo na nebo, to ćemo činiti zauvijek. No možemo početi već sada, dok smo na ovoj zemlji. Kao pobjedonosna Crkva vičemo: „Dostojan si, Gospodine, primiti slavu i čast i silu! Jer ti stvori sve i zbog tvoje volje jest i bȋ stvoreno!“ (Otkrivenje 4,11).

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!