Bog nam je obećao da nas čak ni u najvećim nevoljama Njegove oči nikada neće napustiti

Nijedna nevolja ili kriza koja se nađe na našem putu za našega Gospodina nikada nije iznenađenje jer On vidi cijelu sliku. Njegove oči su nad nama od našega rođenja do samoga posljednjeg daha. On sam je početak i kraj.

Jer je dio Jahvin narod njegov. Jakov je uže nasljedstva njegova. U zemlji stepskoj on ga je našao, u pustinjskoj jezivoj pustoši. Obujmio ga, gajio ga i čuvao ko zjenu oko svojega. Poput orla što bdi nad gnijezdom, nad svojim orlićima lebdeći, uzima ga, pa ga na svojim nosim perima. Jahve sam njega je vodio, tuđeg boga s njim ne bijaše” (Pnz 32,9-12).

Izraz ”zjenica oka” ovdje upućuje na odraz u zjenici nečijeg oka. Gledate li u zjenicu nečijeg oka, u središtu zjenice vidjet ćete mali odraz samoga sebe.

Sad razmislite o tome što Božja riječ govori: ”On ga je čuvao kao zjenu oko svoga.” Znači, da smo vi i ja čitavo vrijeme u samom središtu Božjeg pogleda. Mi smo slika koja se neprestano odražava u Njegovim očima jer nas Njegov pogled nikada ne napušta.

To je čvrst temelj svega razumijevanja kako nas Bog vodi. ”Ovako govori Jahve nad vojskama… Tko vas dira, dira mi zjenicu oka” (Zah 2,12). Drugim riječima, onaj tko dira Božji narod, gura prst u Božje oko.

Prije nego vas dostigne neka nevolja u vašem životu, Bog vidi da ona dolazi. On nije iznenađen kad izgubite posao ili ste dovedeni u stanje iznenadne bolesti. ”Oko je Gospodnje nad onima koji ga se boje, nad onima koji se uzdaju u milost njegovu” (Ps 33,18). ”Oko mu sve dragocjeno opaža” (Job 28,10). ”Oči Jahvine gledaju pravedne” (Ps 34,16).

Vjerujete li stvarno da Gospodin ima svoje oči nad vama i da gleda sve što se događa u vašem životu? Vjerujete li da On vidi vašu budućnost? Ako je tako, kako uopće možete pomisliti da bi On dozvolio da padnete ili da neprijatelj trijumfira nad vama?

Ja ne mogu ni započeti shvaćati ili objasniti veličinu Boga koja drži svako dijete kao zjenicu svog oka. Ali Njegova Riječ obećava ovo: ”Ja vas vodim svojim očima. Da, cijela je zemlja puna svetih ljudi u velikoj potrebi. Cijelim svojim srcem morate vjerovati da ste vi, o da, vi, zjenica moga oka!” Slobodno kažite kao i David: ”Čuvaj me kao zjenicu oko, sakrij me u sjenu krila svojih” (Ps 17,8).

Autor: David Wilkerson; Izvor: Put života 417.

NAJNOVIJE!