Ovakve jagode nemojte kupovati: Evo kako možete razlikovati domaće od uvozne jagode!

Svibanj je mjesec kad jagode vladaju tržnicama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primjećujemo da većina njih nema ni okus ni miris, zbog čega se pitamo otkuda su stigle.

Najčešće dolaze iz Španjolske, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavači ih najčešće prepakiraju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode tretirane su pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale svježe, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i okusu.

PROČITAJTE: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: 8 nevjerojatnih stvari koje jagode čine vašem organizmu

Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Također, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomjerno tokom rasta.

Isto tako, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Rijetko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s puno manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cijele i svježe, dodatno tretiraju.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka – na domaćim je uvijek blijedozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih sjemenki.

Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je svježe ubrana.

NAJNOVIJE!