Franklin Graham: Biblijska proročanstva su se ovih dana ispunila!

Sin poznatog evangelizatora Billyja Grahama, Franklin Graham progovorio je u vezi svog uvjerenja vezanog za biblijsko proročanstvo koje se odnosi na državu Izrael.

Ususret tomu što su u ponedjeljak Sjedinjene Države odlučile svoje veleposlanstvo preseliti u Jeruzalem, velik broj poznatih evanđeoskih osoba željele su istaknuti eshatološku važnost tog koraka.

„Država Izrael je utemeljena prije sedamdeset godina od danas. Kako bi ispunio proroštvo Bog je ujedinio naciju u državu koju će čuvati sve do dana kada se sam Gospodin Isus Krist vrati i utemelji svoje prijestolje u Jeruzalemu kao što nam Pismo i govori“, napisao je mlađi Graham na svojoj Facebook stranici 15. svibnja.

„Vjerujem kako je značajno to što su Sjedinjene Države i službeno priznale Jeruzalem kao glavni grad Izraela i što ondje sele svoje veleposlanstvo. Ovo je obećavano od strane proteklih američkih predsjednika i administracija, no to se nije ostvarilo sve do sada“.

Graham nije jedini koji je izrazio svoje mišljenje u vezi uloge Izraela u ”posljednjim vremenima”. U početku same ceremonije, teksaški pastor John Hagee dao je svoj blagoslov u kojemu je rekao: „Jeruzalem je Božji grad. Jeruzalem je kucavica Izraela. Jeruzalem je mjesto gdje je Abraham svoga sina položio na oltar na planini Horeb i mjesto gdje je postao ocem mnogih naroda“.

PROČITAJTE: Što Biblija kaže u proročanstvima o Jeruzalemu?

„Jeruzalem je mjesto gdje su Jeremija i Izaija napisali načela pravednosti koja su postala temelji Zapadne civilizacije. Jeruzalem je mjesto gdje će doći Mesija i gdje će utemeljiti kraljevstvo kojemu neće biti kraja“, dodao je Hagee. „Zahvaljujemo Ti Gospodine na hrabrosti predsjetnika Donalda Trumpa što je priznao svijetu istinu koja je bila određena prije 3000 godina i kada je rečeno da će Jeruzalem uvijek biti vječni glavni grad židovskog naroda.

Pastor Greg Laurie iz crkve Harvest iz Orange Countyja, Californije je također podržao ovaj potez.

„Jeruzalem je oduvijek bio i zauvijek će biti glavni grad ovog velikog naroda (Izraelaca). Gospodin ga je dao kralju Davidu i sada je vrijeme da mi (SAD) svoje veleposlanstvo preselimo ondje“, rekao je u videu u ponedjeljak. Doslovne stvari koje su određene Biblijom koje se trebaju se dogoditi prije drugog Kristovog dolaska zovu se ”dispenzionalni pred-milenijalizam”, a veliki broj evanđeoskih crkava podržava ovu perspektivu.

Uistinu, kada se prošle godine predsjednik Trump odlučio za hrabar potez kako bi Jeruzalem priznao kao glavni grad Izraela i da ondje premjesti svoje veleposlanstvo, njegov envađeoski savjetnik Dr. Robert Jeffers je za CNN objavio: „Jeruzalem je tijekom povijesti bio predmetom štovanja i Židova i kršćana i bio je kamen-temeljac proročanstva“.

PROČITAJTE: Izrael je dokaz da Bog postoji

Ali zašto je Izrael u svemu ovome toliko važan i zbog čega je ovaj komad teritorija sa Srednjeg Istoka toliko važan za biblijsko proročanstvo?

Kao što je Billy Hallowell objasnio u proteklom članku za Faithwire, „futuristi koji na većinu biblijskih svjedočanstava gledaju kao da trenutno nisu ispunjena vjeruju da su i Stari i Novi Zavjet stalno predviđali kako će se u jednome trenutku u budućnosti država Izrael podignuti“. Sa utemeljenjem američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, Izrael zaista postaje sve važniji i vidljiviji na karti svijeta.

Hallowell je nastavio objašnjavati:

„Uzmite u obzir da Ezekiel 36, 24, knjiga koja je napisana prije 2500 godina, uključivala riječi koje su se odnosile na Boga: „Tada ću vas sabrati iz svih naroda i skupiti iz svih zemalja, natrag vas dovesti u vašu zemlju“.

Futuristi vjeruju da se ovi retci iz Staroga Zavjeta odnose na buduću obnovu Izraela koja neće biti ni po čemu slična ničemu što smo vidjeli nakon završetka Holokausta i Drugog svjetskog rata. Teolozi i pastori modernu državi Izrael vide kao ”super pokazatelj” da se približavaju posljednja vremena“.

PROČITAJTE: Zašto ne smijemo mrziti Izrael?

Zemljopis je sve u Izraelu i tako je bilo stoljećima. Proširenje granica je velik broj evangelika vidio kao da Bog čvrsto utemeljuje državu. S obzirom na to da se velik broj Izraelaca vraća u domovinu, može se govoriti o tome da Bog svoj narod vraća u ”Obećanu zemlju”.

„Kada govorimo o Svetoj Zemlji, o Božjem obećanju Svete Zemlje, mi govorimo o površini teritorija koja se nalazi na obje strane rijeke Jordan. Smisao promatranja većeg Izraela i njegova širenja je vrlo važan za ovu zajednicu“, rekla je profesorica sa Sveučilišta Sjeverni Teksas Elizabeth Oldmixon za Vox prošle godine. „Jeruzalem je središte toga. Na njega se gleda kao na povijesni i biblijski glavni grad“.

„Ono što započinje početak posljednjih vremena jest obnova političkih granica na način kako je to Bog obećao Izraelcima u Bibliji“, rekao je pastor Nate Pyle za Newsweek u siječnju.

I tako, radi se o teritoriju, o zemlji i o biblijskim tumačenjima Božjih obećanja. Kao dodatak, važno je za napomenuti kako je ova zamisao poznata milijunima američkih evangelika. Nedavno istraživanje Life Way-a otkrilo je da čak 80% evangelika vjeruje da je stvaranje države Izrael bilo ispunjenje biblijskog proročanstva koje prethodi Kristovom povratku.

NAJNOVIJE!