Tko je bio Ivan Krstitelj? Ove tri nevjerojatne stvari možemo naučiti od njega!

Ivan Krstitelj je bio nevjerojatan čovjek, koji je unatoč veličini za koju je bio stvoren, sebe ipak smatrao samo Božjim slugom. Mi trebamo učiti od njega.

U ovome članku pogledati ćemo na neke stvari koje bismo trebali (i morali) naučiti od ovoga čovjeka kojemu je čast dao i sam Isus Krist.

Ivan Krstitelj je bio Isusov rođak koji se time nije hvalio

Ivan Krstitelj je bio sin svećenika po imenu Zaharija i njegove žele Elizabete koja je bila rođakinja od Marije, Isusove zemaljske majke (vidi Luka 1, 36). Zaharija i Elizabeta nisu imali djece zbog toga što je Elizabeta bila neplodna, ali im je Bog dao Ivana (vidi Luka 1).

Tradicija govori da je Ivan bio Isusov rođak. Unatoč tomu što Biblija ne koristi riječ ”rođak” kako bi opisala njihov odnos, mi možemo biti sigurni da su oni bili u srodstvu, i kao obitelj i svrhom:

Ivan je bio onaj koji je pripremio put za Gospodina (vidi Matej 3, 1-12).

Bez obzira na svoju službu, Ivan se nije hvalio zbog toga. Nije se čak niti hvalio u vezi svojih veza sa Isusom i u vezi toga da su rođaci.

PROČITAJTE: Je li Ivan Krstitelj izgubio svoju vjeru u Isusa kao Mesiju (Matej 11,3; Luka 7,19)?

Jednostavno se nije hvalio u vezi samoga sebe. Bio je zadovoljan sa svojom ulogom pripravljanja puta za svoga Spasitelja i Gospodina:

Vi ste mi sami svjedoci da sam rekao: Nisam ja Krist, nego poslan sam pred njim“. (Ivan 3, 28)

Ivan Krstitelj je bio propovijednik koji nije drugima ”škakljao uši”

Za razliku od velikog broja današnjih kršćana i propovijednika, Ivan je propovijedao ”čistu” i nerazrijeđenu poruku:

Pokajte se jer je Kraljevstvo Božje blizu“! (vidi Matej 3, 2)

Ivan nije uljepšavao svoje riječi. Nije čak niti pokušavao biti politički ispravan. Jednostavno je rekao ono što je trebao reći prema onome što je bila Božja volja.

Uzmimo u obzir jednu od njegovih ”žestokih” poruka kojima je uputio onima koji su ga došli čuti:

A ovako je on govorio narodu, što je izlazio krštenje: “Leglo zmijino, tko vam je rekao, da biste mogli umaći gnjevu, što dolazi? Rodite rodove obraćenja! Ne govorite u sebi: “Bog može Abrahamu podići djecu iz ovoga kamenja! Već je sjekira položena na korijen drveću. Svako drvo, koje ne rađa dobra roda, siječe se i u oganj se baca“. (Luka 3, 7-9)

VIDI OVO: Zašto je Ivan Krstitelj obezglavljen?

Ako ovo nije bilo dovoljno, on je išao tako daleko da je ukoravao vlasti zbog toga što su griješile i činile bezakonje toliko snažno da je zbog toga bio utamničen:

A Heroda je tetrarha Ivan prekorio zbog Herodijade, žene njegova brata i zbog svih njegovih zlodjela. Svemu tome nadoda Herod još i ovo: zatvori Ivana u tamnicu“. (Luka 3, 19-20)

Ivan Krsitelj je Onaj kojemu je Krist iskazao čast jer je bio takav sluga

Biblijska činjenica jest takva da što se više ponizujemo to nas Bog više uzvisuje. Isus je ovo učinio Ivanu koji je prema Njemu, bio ”velik”.

Isus je rekao u Mateju 11, 11 (isto tako pročitajte Luka 7, 28),

Zaista, kažem vam: “Između onih, koji su rođeni od žene, nije ustao veći od Ivana Krstitelja. Ipak je najmanji u kraljevstvu nebeskom veći od njega“.

Ivan Krstitelj se nije uzvisio čak niti onda kada je imao priliku to učiniti. Imao je veliku službu, velik broj ljudi ga je slušalo i bio je toliko hrabar da ukorava ljude koji su bili na vlasti zbog njihovog bezakonja. Bez obzira na to, Ivan se nikada nije hvalio i nikada nije pokušavao ”ukrasti” dio Isusove slave čiji je put on otvorio:

Sutradan vidje on Isusa, gdje dolazi k njemu. Tada reče: “Evo Janje Božje, koje oduzima grijeh svijeta! Ovo je onaj, za koga sam rekao: “Za mnom dolazi čovjek, koji je preda mnom; jer je bio prije nego ja. Ja ga nisam poznavao. Ali da se on objavi u Izraelu, došao sam ja da krstim vodom“. (Ivan 1, 29-3).

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!