Kako mobiteli utječu na djecu mlađu od 2 godine? Mnogi roditelji ovoga nisu svjesni!

Mnogi roditelji nisu svjesni opasnosti kojima se djeca izlažu dok drže mobitel u svojim rukama.

Moderno doba sa sobom nosi i obilje modernih elektroničkih uređaja koje svakodnevno koristimo. Tu su ponajprije mobiteli i tableti, koji su danas gotovo nezamjenjivi u svakom kućanstvu, ali ipak nisu baš predviđeni da ih koriste djeca. Jedno od istraživanja pokazalo je da upotreba takvih uređaja dovodi do zakašnjenja razvoja govora u djece.

> Majka je ugasila mobitel da promatra djecu kako se igraju: Zastrašujući rezultati su se proširili internetom!

Današnja djeca provode mnogo vremena zureći u razne elektroničke uređaje poput TV-a, tableta ili mobitela. Problemi s govorom, čini se, nastaju kod djece kojima se ovi uređaji daju na korištenje u dobi između 6 mjeseci i dvije godine, piše AAP News & Journals.

U istraživanju je sudjelovalo 900 beba starih 18 mjeseci i više, a njihovi roditelji svakodnevno su bilježili njihovo vrijeme provedeno uz navedene uređaje. Roditelji su također pratili razinu komunikacije kod djece, odnosno koliko riječi govore i koliko često.

Istraživanje je pokazalo da je oko 20 posto djece u prosjeku koristilo elektroničke uređaje po 28 minuta dnevno. Stručnjaci navode da je svakih pola sata više od toga bilo povezano s 49 posto većim rizikom od kašnjenja razvoja govora. Ipak, uređaji nisu utjecali na uobičajene sporedne načine komunikacije poput gesta ili govora tijela.

> Američka pedijatrica: Roditelji, evo zašto trebate zabraniti mobitele djeci mlađoj od 12 godina

Iako istraživanje nije nešto definitivno dokazalo niti donijelo neka nova „revolucionarna“ otkrića, treba istaknuti kako je sasvim logično da korištenje ovakvih uređaja kod djece mlađe od dvije godine sasvim sigurno stvara određene neprirodne društvene navike te loše utječe na opću komunikaciju u budućnosti.

IZVOR:Tribun.hr

NAJNOVIJE!