10 biblijskih razloga da poštujete vašeg oca (čak i kad se čini nemogućim)

Ako vam je potreban dobar razlog da poštujete vašeg oca, ovdje je 10 biblijskih pogleda koje trebate uzeti u obzir.

Zbog divnog oca uz kojeg sam odrasla, lako mi je poštovati tatu. Bio je pun ljubavi, velikodušan, vjeran, zabavan, i još toliko toga. Dan očeva mi je blizak jer je bio jako dobar otac.

Ali drugi mogu imati drugačiju priču. Djeca bez očeva su stvarnost za mnoge pojedince. Statistika otkriva da više od 20 milijuna djece odrasta bez oca kod kuće.

Premda nas Sveto pismo potiče da „poštujemo svog oca“, kako to živjeti na praktičan način? A ako niste imali baš predivan odnos s vašim ocem (ili nešto gore od toga), zašto biste uopće razmatrali poštovanje?

Ako vam je potreban dobar razlog da poštujete vašeg oca, ovdje je 10 biblijskih pogleda koje trebate uzeti u obzir.

1. Poštujte ga na temelju Božje Riječi.

Poštuj oca svojega i majku svoju, da ti se produlje dani na zemlji koju ti daje GOSPOD, Bog tvoj“ (Izlazak 20,12).

Poštivanje vašeg oca ne temelji se na tome zaslužuje li ga. Kao što vidimo među Deset zapovijedi, poštivanje vašeg oca temelji se na tome hoćete li poslušati Božju riječ iznad vlastitog mišljenja i osjećaja.

Biblija vas ohrabruje: Uzdaj se u GOSPODA svim srcem svojim i ne oslanjaj se na vlastiti razum“ (Izreke 3,5).

Poštujući vašeg oca, zapravo poštujete Boga. Budući da vas je On usmjerio na poštivanje vašeg oca, podlažete se Njegovoj volji i pouzdajete se u Božju mudrost iznad vlastite volje i razumijevanja.

2. Poštujte ga jer je stvoren na Božju sliku.

Postanak 1,27 opisuje kako stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih.“

Unatoč povijesti roditeljstva vašeg oca, on je stvoren na Božju sliku. Kao što ste vi neprocjenjivi Bogu, tako je i vaš otac. Kada vam je teško poštivati oca, sjetite se Božje ljubavi prema njemu. Isus je umro za vaše grijehe, kao i za grijehe vašega oca.

3. Poštujte ga jer vam je Bog darovao život po njemu.

Biblija navodi da vam je Bog, po vašem ocu, dao život (Izreke 23,22).

Sretni ste ako se možete uvelike radovati vašem ocu, ali ako vas je otac razočarao u životu, možete se osjećati drugačije.

Ako je tako, umjesto da se usredotočite na načine na koje vas je razočarao, pokušajte se koncentrirati na to kako vam je Bog dao život po njemu. Bez obzira na okolnosti vašeg začeća, te unatoč slomljenosti, slabosti i propustu vašeg oca, Bog vam je dao život i vi ste strahovito čudesno sazdani“ (Psalam 139,14).

Kada poštujete Božji dar života preko vašeg oca, vi poštujete Boga.

PROČITAJTE: POŠTUJ OCA I MAJKU: Koje blagoslove u naš život donosi poštivanje roditelja?

4. Poštujte ga jer je Bog stvorio očevu ulogu.

Kao savršeni Otac (Matej 5,48), Bog zna koliko je otac važan djetetu. Božja volja za vašeg zemaljskog oca je da vas voli kao što vas On voli – kao ljubljeno dijete (Efežanima 5,1).

Vi ste dragocjeni Bogu (Matej 6,26), a očeve poziva da „odgajaju dijete putu kojim mu je ići; pa i kad ostari, neće odstupiti od njega“ (Izreke 22,6).

Međutim, ako je vaš otac preminuo, nije bio prisutan ili uključen u vaš život, ili vas je napustio; znajte da će Bog biti vaš Otac. „Otac siročadi i sudac udovicā, Bog u svojemu svetom prebivalištu“ (Psalam 68,5).

Pronađite utjehu u spoznaji da će vas Bog paziti, poduprijeti (Psalam 146,9) i braniti vas (Psalam 10,18).

Bilo da je vaš otac ispunio Božju ulogu u vašem životu ili ozbiljno pogriješio, nastojite poštivati očevu ulogu koju je Bog stvorio.

dagon_ / Pixabay

5. Poštuje ga jer je to dobro za vaš život.

Iskazivanje poštovanja prema vašem ocu dolazi s doživotnim koristima.

Efežanima 6,2-3 citira Izlazak: Poštuj oca svojega i majku — to je prva zapovijed s obećanjem: da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji.“

Odluka da poslušate Boga i poštujete svog oca obećava da će obogatiti vaš život, što nije samo vrijedno vama, nego i vašoj obitelji.

VIDI OVO: Citati o ocu: Najljepše izreke o očevima koje im možete poslati

6. Poštujte ga jer to utječe na vaš odnos s Bogom kao vašim Ocem.

Kako gledate na vašeg zemaljskog oca utječe na vaš odnos prema Bogu kao vašemu Ocu. Ako obeščašćujete svog zemaljskog oca, to može ukazivati ​​na pobunu i neopraštanje u vašem srcu, što sprječava vaš bliži odnos s Bogom.

Dobro je priznati greške vašeg oca, ali kada to činite, pokušajte se prisjetiti: Ne sudite, i nećete biti suđeni. Ne osuđujte, i nećete biti osuđeni. Otpuštajte, i otpustit će vam se“ (Luka 6,37).

Možda biste htjeli razmisliti je li vaš tata učinio ono najbolje što zna kao otac. Muškarci se bore s vlastitim nesigurnostima, nesposobnostima, strahovima i boli. Dodajte tome da se rađaju s grešnom prirodom, koja uključuje nezrelost, sebičnost i još mnogo toga.

Nažalost, mnogi su ljudi nespremni i loše opremljeni za očinstvo, pogotovo ako nisu imali tatu koji bi ih je naučio kako biti otac.

TV emisija „Davno izgubljena obitelj“ prikazuje pojedince koji se ponovno povezuju sa članovima obitelji nakon više godina razdvojenosti. U slučajevima otuđenih očeva, mnogi muškarci kasnije u životu shvate ono što su izgubili. Shvaćanje kako su iznevjerili svoju djecu često donosi mnogo žaljenja i žalosti zbog načina na koji su pogriješili. Toliko da neki odluče ne doprijeti do svoje djece, osjećajući kako ne zaslužuju biti dio njihovog života ili vjeruju da će ih odbaciti.

Ako se osjećate kao da se vaš otac izvukao zbog zanemarivanja i ne smatra se odgovornim za svoje ponašanje i djela, utješite se u spoznaji da je Bog pravedan i obećava da će sve ispraviti (Otkrivenje 21,5).

Radujte se danu kad će Bog izbrisati svaku suzu s vaših očiju i neće više biti jauka, ni boli (Otkrivenje 21,4).

Bog ne isključuje očevo grešno ponašanje ni postupke. On je autoritet nad vašim ocem i On će se pozabaviti s njime. Nije vaša odgovornost da ispravite vašeg tatu.

7. Poštujte ga jer mu je Bog dao autoritet.

Biblija navodi: Vlasti koje postoje, od Boga su postavljene“ (Rimljanima 13,1).

Budući da Bog uspostavlja autoritet, On određuje mjesto časti, uključujući očeva (Malahija 1,6). Bez obzira je li vaš otac koristio autoritet na pobožan način, poštivanje autoriteta kojeg mu je Bog dao, ne temelji se na tome zaslužuje li ga, nego na odabiru poštovanja Boga koji mu je dao autoritet.

PROČITAJTE: 5 rečenica koje ne smijemo reći svojim starijim roditeljima

8. Poštujte ga jer su vaše riječi o njemu važne Bogu.

Kad otac podbaci, teško je to ne podijeliti s drugima – i pokazati im kakav je i razotkriti njegov pravi karakter.

Sjetite se kako se Noa napio i onesvijestio gol u svom šatoru. Kada je njegov najmlađi sin Ham svjedočio njegovu stanju, došao je i rekao svojoj braći Šemu i Jafetu što je vidio (Postanak 9,22).

Za razliku od Hama, umjesto izlaganja očevog djela, dvojica Noinih starijih sinova uvelike su se potrudili da ga pokriju i ne gledaju na njegovo stanje (Postanak 9,23). Postanak 9,24 opisuje kako se Noa probudio i saznao za Hamova djela te ga prokleo.

U današnjoj društvenoj klimi, govoreći o očevom upitnom ponašanju, okolnosti se možda ne čine toliko strašne, ali razmotrite biblijsko upozorenje: Proklet bio tko vrijeđa oca svojega ili mater svoju“ (Ponovljeni zakon 27,16).

Ne morate govoriti dobre stvari o njemu koje nisu istinite ili se pretvarati da je savršen (ili čak dobar). Ali zapamtite da su riječi koje govorite o vašem ocu važne Bogu.

StockSnap / Pixabay

9. Poštujte ga jer je to ugodno Bogu.

Levitski zakonik 19,3 kaže: Neka se svatko boji oca svojega i matere svoje.“

Ako vas zanima kako da ugodite Bogu, slijedite Njegovu Riječ (1. Ivanova 3,22). Ako želite ići još dalje, 1. Timoteju 5,4 vas poziva da svoju vjeru provodite u praksi brinući se za vašu obitelj, čak i tako da se odužite roditeljima i djedovima i bakama „jer to je ugodno pred Bogom“.

Poštujući vašeg oca, ne samo da ugađate Bogu, već i postavljate primjer svojoj obitelji, prijateljima i onima oko vas.

10. Poštujte ga jer Bog čuje i obraća pažnju na njegove molitve za vas.

Bog obraća pažnju na očeve molitve u vezi s njegovim potomstvom.

Biblija bilježi da se Izak molio GOSPODU za ženu svoju, jer ona bijaše nerotkinja. I GOSPOD ga usliša te Rebeka, žena njegova, zače“ (Postanak 25,21).

Bog je čuo i odgovorio na Izakove molitve ne samo dajući mu jedno dijete, već blizance!

Budući da je Bog stavio vašeg oca na mjesto autoriteta u vašem životu, On čuje i odgovara na njegove molitve za vas.

Kada poštovanje ne dolazi lako

Ako imate predivnog oca u svom životu, poštovanje je lako. No, drugima se sam spomen poštivanja oca može činiti kao nemoguć pothvat ranjenog srca.

Ako je tako, tražite Boga za Njegovo vodstvo. Kao što nas 1. Petrova 4,19 poziva: Zato neka i oni koji po volji Božjoj trpe, u činidbi dobra povjere duše svoje Njemu kao vjernomu Stvoritelju.“

Luka 6,32-33 nas također podsjeća na činjenicu da, ako činite dobro ili volite samo one koji su dobri prema vama ili vas vole, kakva vam je zasluga, jer i grešnici to čine.

Budući da je puno lakše raspravljati o tome, umjesto živjeti svakodnevno, utješite se u spoznaji da se možete obratiti nebeskom Ocu (Rimljanima 8,15). On će uvijek biti tu za vas (Hebrejima 13,5).

Autorica: Lynette Kittle; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!