Odveli smo našu dvogodišnju kćer u bolnicu zbog nečeg što smo mislili da je običan pregled. Ubacio sam u torbu dvije knjige koje sam čitao tog dana. Jedna je bila o kršćanskom vođi u dobi od 39 godina s dijagnozom rijetkog oblika neizlječivog raka. Druga je bila o Rimljanima 8, koja piše: „Veliko pouzdanje u Božje nakane pune ljubavi i nježne brige potiče nas da se suočimo s bilo čim što nam život donosi.“

Istoga dana život mi je donio nešto veliko. Dok smo bili u bolnici, mojoj je kćeri dijagnosticiran rak, što je bila najdublja žalost koju poznajem i najveća prijetnja mojoj nadi. Trenutno je naša kćer u procesu liječenja. Više nego ikad, moja duša treba znati kako se suočiti s budućnošću bez straha. Gdje se možemo okrenuti kada je mnogo briga u našem srcu, a strahovi prijete da nas osvoje?

Šapati u mraku

Nitko nije bolje opremljen da govori našim strahovima od Isusa Krista. U noći prije nego što je bio razapet, hrabrio je svoje učenike dok su razmišljali o budućnosti i bili ustrašeni, uznemireni i usamljeni. Rekao im je: „Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši“ (Ivan 14,27). A Isus ne daje samo zapovijed; već govori istine osmišljene da ih vode od straha do vjere. Daje im dobre vijesti o njihovoj budućnosti.

Odgovor nije da prestanemo razmišljati o budućnosti; već da nadvladamo strah od budućnosti prisjećajući se naše budućnosti u Kristu. Te noći, kada je pouzdanje opalo, a učenici bili uznemireni zbog budućih vremena, Isus ih je podsjetio da će im pripremiti mjesto (Ivan 14,3). Rekao je da će im dati Pomoćnika, prisutnost Duha za silu, utjehu i pouku da bude s njima zauvijek (Ivan 14,16). Isus daje svojim učenicima obećanje vječnoga života s Bogom: „Jer ja živim, i vi ćete živjeti“ (Ivan 14,19).

Prirodno više vremena provodim nad onim što ne znam o svojoj budućnosti nego što radim. Ali riječ Božja otkriva slavne istine o našoj budućnosti u Kristu. Ono što znamo o budućnosti treba oblikovati način na koji gledamo ono što ne znamo.

Više će milosti doći

Jednog jutra kad je moja kćer bila toliko slaba od borbe protiv raka da nije mogla hodati, a naša obitelj iscrpljena više nego ikada prije, moja supruga mi je pročitala jedan citat. Pročitala ga je kroz suze. To su bile suze žalosti, suze utjehe, suze nade.

„Imamo velike zahtjeve, ali Krist ima velike zalihe. Između ovdje i neba možemo imati veće želje od onoga što još ne poznajemo. Ali cijelim putovanjem, svako odmorište je spremno; zalihe su postavljene, dobro raspoloženje pohranjeno, i ništa nije propušteno. Zalihe vječnosti su apsolutno savršene.“

Vojne dužnosti obično uključuju zalihe hrane i potrepština. Naše potrebe su mnoge, ali Krist zna sve naše potrebe i već ih je spreman ispuniti. Ništa nije zanemareno. Bog obećava da će se pobrinuti za naše buduće potrebe dajući nam buduću milost. Siromašni smo u sebi, ali naći ćemo bogatstvo milosti u Kristu.

Pobožni optimizam

Oni koji pripadaju Kristu imaju svaki razlog da budu optimistični glede budućnosti. Nada dominira nad našim izgledima. Gledamo na sve što bi moglo doći na naš put u životu i smatramo se više nego pobjednicima. Zbog sigurnosti Kristove pomirbene žrtve i njegovih obećanja, biblijski realizam je optimizam.

Biblija promiče optimizam, ali to je određena vrsta optimizma. To nije sekularni optimizam pozitivnog razmišljanja, niti prirodni optimizam ležerne osobnosti, već pobožni optimizam kršćanske nade. Istinska nada podnosi u mraku. Upravo kroz suze i vapaje na čelu s vjerom, jasno vidimo ljepotu naše nade. Božji optimizam obilježen je realizmom i pomiješan s tugom. Znamo da ćemo na ovom svijetu imati problema, ali ohrabruje nas pouzdanje u onoga koji je pobijedio svijet (Ivan 16,33). Plač može trajati noću, ali radost dolazi ujutro (Psalam 30,5).

Zašto je vaša budućnost svijetla

Što znamo o budućim danima? Znamo da za svaku promjenu okolnosti postoji novo milosrđe od našeg vjernog Boga (Tužaljke 3,22-23). Znamo da, bez obzira na kušnje, Bog će biti s nama da nas vodi i čuva (Izaija 43,2). Znamo da nas ništa ne može odvojiti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našemu (Rimljanima 8,38-39).

Ne znate sve o svojoj budućnosti, ali znate najvažnije dijelove:

  •  Bog će biti s vama.
  •  Krist će posredovati za vas.
  • Duh Sveti će vas osnažiti.
  • Bog će ispuniti vaše potrebe.
  • Uskrsli Gospodin će vas zaštititi.
  • Ljubav Božja će vas održati.
  • Sve djeluje za vaše dobro.
  • Poraz grijeha i smrti je siguran.
  • Vidjet ćete Krista licem u lice.
  • Slavit ćete Jaganjca koji je zaklan.
  • Vaše će tijelo biti uskrsnuto.
  • Vaše tuge više neće biti.
  • Bit ćete s voljenima u Kristu.
  • Bit ćete bogato nagrađeni.
  • Krist će učiniti sve novo.

Često nam nedostaje nade i hrabrosti koje moramo imati kao kršćani. No, iz dana u dan, Krist nas mijenja i osnažuje da se suočimo s budućnošću s pouzdanjem u njega. Stoga budite jaki u Gospodinu Isusu. Neka vaše srce ne klone. Gledajte na dane ispred s radošću i nadom.

Božjom milošću učimo kako očekivati ​​svijetlu budućnost. Ako se pouzdate u njega, vaše će jutro doći.

Autor: Jared Mellinger; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org