8 simptoma koje vam tijelo šalje, a zbog kojih trebate liječničku pomoć

Tijelo nam šalje simptome kojima nas upozorava da nešto nije u redu. Ne bismo ih trebali zanemariti, već potražiti liječničku pomoć.

Često nije lako reagirati na upozoravajuće simptome koje nam tijelo šalje. Dok neki paničare i trče k liječniku zbog svake sitnice, mnogi zanemaruju moguće opasnosti puštajući da sve prođe samo od sebe.

Općeniti simptomi poput umora, pojačanog znojenja ili nesanice smatraju se uobičajenim posljedicama stresnog načina života.

Ipak, ako vam se neki od ovih simptoma događa često ili traje dulje vrijeme, krajnji je trenutak da posjetite liječnika:

1. Dugotrajan i uporan kašalj

Učestalo kašljanje, iskašljavanje i promuklost mogu biti razlozi za zabrinutost. Posjetite liječnika koji će obaviti potrebne pretrage kako bi se otklonila sumnja na tu mogućnost.

2. Česte probavne smetnje

Ukoliko vam je stolica često pretvrda je, prerijetka, neredovita ili češća nego uobičajeno,- sve to može biti razlog za zabrinutost i mogućnost raka debelog crijeva.

Razgovarajte s liječnikom i naručite za kolonoskopiju čim prije.

3. Promjene u urinu

Krv u mokraći može biti indikator problema s bubrezima. Iako se najčešće radi samo o infekciji mokraćnog sustava, valja ipak biti na oprezu i pratiti daljnje promjene u organizmu.

4. Uporna i neobjašnjiva bol

Brojni bolovi su mogući i često nisu razlog za brigu. No, ako imate bolove danima vrijeme je za podrobnije pretrage.

Patite li od trajnih glavobolja, vjerojatno nemate rak, međutim trebali biste obaviti određene pretrage mozga kako biste otklonili svaku sumnju. Stalna bol u plućima može biti znak raka pluća, a bol u trbuhu rak jajnika. Naravno ukoliko se radi o stalnom stanju, koje se učestalo ponavlja, kažu liječnici.

5. Promjena u izgledu madeža

Naravno da svaka promjena madeža nije melanom, no svaku veću promjenu ipak bi trebalo popratiti pregledom kod dermatologa koji će otkloniti svaku sumnju. Madeže se mora držati pod kontrolom.

6. Nenadani gubitak kilograma

Ukoliko ste primijetili velik gubitak kilograma, a niste značajnije promijenili prehranu ili dinamiku vježbanja, nešto zasigurno nije u redu. Primjerice, možda vam je štitnjača ubrzana.

7. Pojava kvržice

Izraslina i bilo kakva kvržica na tijelu je razlog za posjet liječniku. Iako je možda riječ o običnoj cisti koja se rutinski odstranjuje, postoji opravdan strah kako se radi i o zloćudnom tumoru, čije rano otkriće može biti od životne važnosti.

8. Poremećaj menstruacijskog ciklusa

Bilo da je riječ o izostanku krvarenja ili pojačanom krvarenju, odmah se javite ginekologu. Nepravilnosti ciklusa mogu ukazivati na sindrom policističnih jajnika, razne upale, ali i zloćudne bolesti.

NAJNOVIJE!