Indijski oraščić za zdravlje: 7 ljekovitih svojstava koja svi trebaju znati

Indijski oraščić je odličan za zdravlje. U pitanju je vrsta orašastih plodova porijeklom iz Brazila, no trgovci su ga donijeli u Indiju gdje rasti na ogromnim stablima.

Drvo na kojem raste iznimno je visoko te sadrži velike sočne jabuke na čijem se vrhu skriva indijski oraščić. Indijski oraščići su dostupni kroz cijelu godinu te su vrlo dugotrajni. Osim toga su nevjerojatno zdravi. 

Koristi ih se za pravljenje slasnih umaka, ali i kao fini međuobrok. Iako su prije bila hrana siromaha, danas su indijski oraščići prilično skupi. No, koliko su skupi, toliko su i zdravi.

Zašto je indijski oraščić dobar za zdravlje? Danas donosimo nekoliko ljekovitih svojstava zbog kojih biste ih trebali početi jesti.

1. Indijski oraščić je dobar za zdravlje srca 

Razna su istraživanja pokazala da indijski oraščić može smanjiti kolesterol, upale i kardiovaskularne bolesti. Također ima mogućnost povećanja dobrog kolesterola koji upija loš kolesterol iz srca i odvodi ga u jetru gdje se on razgrađuje. 

Bilo koji orašasti plod odličan je dodatak prehrani, ali ako je neprerađen. Također, umjerenost je ključ prilikom konzumacije orašastih plodova budući da imaju dosta kalorija.

Ujedno obiluju mineralima, vitaminima, vlaknima i antioksidantima koji srce štite od bolesti, a tijelo od raka i upala. 

Indijski oraščić zdravlje

2. Indijski oraščić je dobar protiv krvožilnih bolesti

Konzumiranje indijskih oraščića može spriječiti krvožilne bolesti budući da su oni bogati bakrom koji je važan za eliminaciju slobodnih radikala iz tijela. Manjak bakra u tijelu može dovesti do pojave anemije tako da je važno da nam u prehrani budu zastupljeni i indijski oraščići. 

3. Za zdravlje očiju

Okruženi smo dimom, zagađenjem i raznim kemikalijama zbog kojih naše oči svakodnevno pate. Indijski oraščići sadrže pigment koji se upija izravno u retinu oka te štiti oko od UV zraka. Tako indijski oraščići mogu spriječiti makularnu degeneraciju kod starijih osoba. 

4. Indijski oraščići su dobri za zdravlje kože 

Ulje indijskih oraščića može jako pogodovati vašoj koži budući da je bogato selenijem, cinkom, magnezijem, željezom i fosforom. Ujedno je odličan izvor proteina i antioksidanata kao i fitokemikalija. Selenij nije dobar samo za kožu nego može djelovati preventivno kada je riječ o raku. 

Indijski oraščić za mršavljenje
Foto: Pixabay

5. Indijski oraščić je dobar za mršavljenje 

Osobe koje redovno i umjereno jedu orašaste plodove brže gube kilograme. Istraživanja su pokazala da konzumiranje orašastih plodova ne dovodi do debljanja nego da se zapravo smanjuje indeks tjelesne mase.

Ne samo to, nego indijski oraščić sadrži omega-3 masne kiseline koje ubrzavaju proces sagorijevanja masti u tijelu. Oni tako čine odličan međuobrok za osobe koje paze na svoju kilažu te se od njih osoba osjeća sitije dulje vremena.

No, oprezno, stručnjaci upozoravaju da orašaste plodove treba jesti svježe, nikako pržene ili posoljene. 

6. Odličan izvor dijetalnih vlakana 

Prema istraživanjima, indijski oraščići bogati su dijetalnim vlaknima koje tijelo ne može prirodno proizvesti nego ih treba dobiti putem hrane. Dijetalna vlakna pomažu tijelu da brže probavi hranu, ali ni s njima ne treba pretjerivati jer može doći do pojave plinova. 

7. Prijatelj vaše kose

Ulje indijskih oraščića iznimno povoljno djeluje na tjeme i na njegu kose zbog bakra koje sadrži. Bakar potiče proizvodnju melanina u koži i kosi te našu kosu čini sjajnom, čvrstom i zdravom. Također, indijski oraščići sadrže linolensku kiselinu koja osnažuje kosu i daje joj dodatan sjaj i svilenkastu teksturu. 

Zaključno

Istina je da je indijski oraščić dosta skup, no u kombinaciji s nekim drugim, manje skupim, orašastim plodovima, oni mogu postati dijelom vaše svakodnevne prehrane. Pomoći će vam da se bolje osjećate, ali i da bolje izgledate. 

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!