8 vrsta glavobolji koje mogu biti znak puno ozbiljnijih bolesti

Određene vrste glavobolji mogu biti znak da s vašim zdravljem nešto ozbiljno nije u redu. Ako imate ovakve glavobolje, dobro je potražiti savjeti liječnika.

Većina nas ima povremene glavobolje, a razlozi su bezbrojni. Moguće je da se radi o dehidraciji, nedostatku sna… popis ide u nedogled. Međutim, vaše glavobolje mogu biti znak puno ozbiljnijih bolesti i zdravstvenih problema.

Bolje spriječiti nego liječiti, pa je dobro posjetiti liječnika ako ste zabrinuti zbog glavobolje.

Vrste glavobolji

Glavobolja i bol u vratu

Ako vas uz glavu boli lice i vrat, moguće je da je oštećena vratna arterija.

Ako se ta arterija na bilo koji način ošteti, to može dovesti do nakupljanja krvi koja blokira dotok svježe krvi iz srca u mozak. To može uzrokovati čak i moždani udar!

Glavobolja i utrnuće

Ako uz glavobolju osjećate utrnuće to može biti rani znak tromboze cerebralne vene.

To znači da se oko mozga nalazi višak krvi, ili krvarenje, koje isto tako može uzrokovati moždani udar.

Nagle glavobolje

Ove se glavobolje događaju naglo, kao udar groma, i mogu vas ostaviti u pulsirajućoj boli na minutu. Iako se uglavnom ne radi o ičem ozbiljnom, ako se glavobolja vrati u roku jednog sata moguće je da je u pitanju moždano nagnječenje.

VIDI OVO: Koji su uzroci glavobolje i kako je možemo liječiti?

Glavobolje popraćene mutnim vidom

Upala arterija u glavi može izazvati ovakve glavobolje. Upalu često prati bol iza očiju, u gornjem dijelu vrati i stražnjem dijelu glave. Tijekom takvih glavobolja čest je i mutan vid. Ako se stanje ne liječi, povećava se rizik od moždanog udara ili sljepila.

Glavobolje povezane s ozljedama

Ako ste doživjeli kakvu ozljedu na čijem se mjestu počela javljati glavobolja u roku od 10 dana, vrlo je važno da posjetite liječnika.

Moguće je da patite od potresa mozga.

Glavobolje s ukočenim vratom

To je znak mogućeg meningitisa.

Glavobolje nakon fizičkih aktivnosti

Glavobolja poslije vježbanja znak je dehidracije. Ponesite sa sobom bocu vode u teretanu da bi tijelo bilo hidratizirano.

VIDI OVO: Glavobolja u potiljku – uzroci i liječenje

Glavobolje i trudnoća

Dok ste trudni ne biste trebali imati česte glavobolje, ali ako to jest slučaj, posjetite liječnika kako biste otkrili uzrok problema.

Pogledajmo sada različite oblike glavobolje:

Sinusna glavobolja

Ako su vam sinusi upaljeni možda će se javiti i sinusna glavobolja koja uzrokuje veliku bol. Takva je glavobolja rezultat infekcije koja radi pritisak na oči, obraze i čelo, i koja može dovesti do groznice.

Liječite se tako da pijete što više tekućine. Jako će vam pomoći konzumacija tople vode jer ona ublažava upalu i otvara sinuse.

Možete uz to jesti i naranče, hranu bogatu vitaminom C, piti limunov i zeleni čaj. Vitamin C sadrži puno antioksidansa koji tijelu pomažu u borbi protiv infekcije.

Možete stavljati tople i hladne obloge, jesti toplu juhu da smanjite bol, možete i piti čaj od đumbira zato što on ima sjajna protuupalna svojstva i smanjuje bol.

Glavobolje zbog napetosti

Ovo je najčešći oblik glavobolje a javlja se kao stalni pritisak i bol na glavu, uglavnom u stražnjem dijelu vrata ili oko sljepoočnica.

Bol se može javiti i oko očiju, što može uzrokovati mučninu i povraćanje. Uzrok je ovoj glavobolji uglavnom stres zbog kojeg se mišići glave i vrata ukoče.

Liječite se tako da pijete čaj od peperminta i đumbira koji smanjuju bol. Osjećaj hlađenja možete izazvati ako ulje peperminta stavite na tjeme. To će vam opustiti mišiće glave i vrata. Čaj od đumbira pijte kako biste smanjili upalu.

Grupne glavobolje

Ova se glavobolja najčešće javlja iznad jednog oko i to kod žena. Glavobolje se obično javljaju u grupama ili epizodama. Javljaju se odjednom i s oštrom boli na jednoj strani glave. Može se dogoditi i da vam oči suze, nos počne curiti, ili se nosna šupljina potpuno začepi.

Uzrok ove glavobolje nije poznat, ali javlja se kada se aktiviraju određeni živčani putevi do mozga.

Liječe se kremom od ljutih papričica. Ako malo kreme stavite na nosnice dogodit će se blokada živčanih puteva i bol će popustiti.

VIDI OVO: 8 namirnica koje pomažu kod migrene

Migrena

Migrene se obično javljaju između 25 i 55 godina, ali ih može doživjeti bilo tko. U SAD-u migrene doživljava 38 milijuna ljudi, oko 9% stanovništva.

To je vrlo komplicirana glavobolja jer uključuje razne simptome. Migrene se javljaju kao oštra i pulsirajuća bol s jedne strane glave. U oko 50% napada migrene bol se javlja na obje strane glave.

Migrene se javljaju s različitim simptomima poput povraćanja, mučnine, otežanog vida, vrtoglavice, osjetljivosti na svjetlost, miris, zvukove, dodir te utrnuće lica. Svi se simptomi javljaju od vrha glave prema dolje.

Liječiti se možete vitaminom B12 koji pomaže nekim pacijentima, omega-3 masnim kiselinama i magnezijem. Da biste smanjili učestalost migrena, ove tvari je dobro uključiti u svakodnevnu prehranu.

Jedno istraživanje i 2011. ukazuje da vježbanje i stimulacija krvnog toga može jako pomoći u sprječavanju migrena. Zato biste trebali svakog dana vježbati.

NAJNOVIJE!