Koje je značenje ”Ja Sam Koji Jesam” u Izlasku 3, 14?

“Ja sam koji jesam”, reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: “Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam` posla me k vama.” (Izlazak 3,14)

Bog se ukazao Mojsiju u plamtećem grmu te mu je rekao neka ide u Egipat kako bi izveo Izraelce iz ropstva. Odgovor koji je Mojsije dobio od Boga bio je: „JA JESAM, KOJI JESAM.” (Znači, “JA POSTOJIM”) I nastavi: “Tako reci sinovima Izraelovim: ‘JA JESAM’, posla me k vama“! (Izlazak 3, 14)

Mojsije opet zapita Boga: “Ali kad dođem k sinovima Izraelovim, pa im reknem: ‘Bog otaca vaših šalje me k vama’, i ako me upitaju: ‘Kako mu je ime?’ – što ću im odgovoriti? Bog odgovori Mojsiju: “JA JESAM, KOJI JESAM.” (Znači, “JA POSTOJIM”) I nastavi: “Tako reci sinovima Izraelovim: ‘JA JESAM’, posla me k vama“! (Izlazak 3, 14)

Izraz koji se prevodi sa ”Ja Jesam Koji Jesam” na hebrejskom jest ”ehyeh asher ehyeh”. Riječ ”ehyeh” je prvo lice jednine glagola biti. Ova riječ se koristila u velikom broju uobičajenih situacija kao što su ”pazim na ovce” (engleski ”I am watching the sheep”), ”hodam cestom” (I am walking the road”) ili ”ja sam njegov otac” (”I am his father”).

Ja sam koji jesam – ništa nije iznad Boga

Ipak, kada se koristi kao opisna riječ sama za sebe ”Ja Jesam” označava krajnju izjavu samodovoljnosti, samopostojanosti i izravne prisutnosti. Božje postojanje je krajnje; ništa nije ”iznad” Boga. Njegovi planovi ne ovise niti o kakvim okolnostima. Njegova obećanja da će On biti ono što jest znače da će Bog biti neprestano prisutan Bog. On postoji, sveprisutan i nepromjenjiv, potpuno dovoljan u samome sebi da učini ono što želi učiniti i da dovrši ono što želi dovršiti.

Kada se Bog objavio kao ”Ja Jesam Koji Jesam”, objavio je da je Bog tu, bez obzira na mjesto i vrijeme. Ovo je slično izrazu iz Novoga Zavjeta kojeg možemo pročitati u Otkrivenju 1, 8: „Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospodin Bog, koji jest, i koji bijaše, i koji će doći, Svemoćni“. Ovo je istina od Njemu za sva vremena, što je bila prikladna poruka u Mojsijevo vrijeme kada je narod bio u ropstvu i kada nije mogao vidjeti izlaz. ”Ja Sam” je bilo obećanje o slobodi i to da ljudi mogu računati na Boga.

Bog je jedini onaj koji se može opisati kao ”JA JESAM’

Mojsije i Aron su došli pred faraona s porukom: „Ovako veli Gospod, Bog Izraelov: ‘Pusti narod moj da ide, da mi u pustinji slavi svetkovinu!’ A faraon odgovori: “Tko je Gospod, da ga poslušam i pustim da ide Izrael? Ne poznam Gospoda, a i neću pustiti Izraela“. (Izlazak 5, 1-2)

Faraon se protivio Bogu. Faraon nije želio priznati da postoji moć koja je iznad njegove. Nije bio spreman podvrgnuti svoje planove onome koji je svemoguć i sveprisutan. U biti, faraon je mislio: ”ja sam koji jesam i zbog toga svoju moć ne dajem nikome”. Ovo zaokružuje sav grijeh čovječanstva. Bog je taj koji je veliki ”JA SAM”, iako mi konstantno želimo biti vlastiti ”Ja Sam”. Radimo planove i određujemo si da ćemo ih ispuniti bez obzira na sve. Čak nas niti dokazi o suprotnome ne uvjeravaju u to da smo slabi i nestalni.

Jedna od pjesama-perjanica Franka Sinatre je bila ”I did it my way” (Učinio sam to po svome). Posljednji stihovi pjesme koje je napisao Paul Anka, izražavaju uobičajen refren čovječanstva:

„Jer što je čovjek, što on posjeduje? Ako ne sebe onda nema ništa. Reći da on zaista osjeća stvari, a ne riječi onoga koji kleči. Zapisi pokazuju da sam dobio udarce i da sam stvari učinio po svome“.

Slično, posljednja strofa pjesme ”Invictus” napisana od Williama Ernesta Henleya izražavaju manje-više slične osjećaje:

„Nije važno koliko su vrata tijesna, koliko su kaznama ispunjeni spisi. Ja sam gospodar svoje sudbine, ja sam kapetan svoje duše“.

Bog je jedini onaj koji se može opisati kao ”JA JESAM”. Isus je osobinu ”Ja Jesam” u Ivanu 8, 58 uzeo za sebe. Za nas ostale ”Ja Jesam” je pogrešna tvrdnja samodovoljnosti. Nismo niti vječno stalni niti sveprisutni. Naša jedina nada je da napustimo težnje za vlastitom suverenošću i samodovoljnošću te da se stavimo u podložnost milosti Onoga Koji Jest.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!