11 biblijskih citata koje trebate čitati kada osjećate tjeskobu

Živimo u palom svijetu. Tjeskoba napada i iskrene vjernike. Ovi biblijski citati nam mogu pomoći kada je osjetimo.

Kako da živimo u ovome svijetu, a ne budemo kao taj svijet, kako nas Pismo upućuje? Kako da se otvorimo u ljubavi prema sebi samima, našim susjedima, svijetu i Bogu bez da na nas padne teret boli i slomljenosti? Kako da nastavimo tražiti Krista kada se čini da se sve oko nas raspada i propada?

Kada sam tjeskobna ili pod stresom, shvatila sam da jedino u Riječi Božjoj mogu naći mir. Znam da jedino u Njemu mogu prihvatiti svoj pravi identitet i ponovno oživjeti.

Vrlo je lako, kada smo uplašeni, trčati k stvarima za koje mislimo da nam donose utjehu, ali ništa nam na ovome svijetu ne može dati utjehu kao Krist. Može nam se činiti da je On ponekad daleko, pogotovo kada osjetimo tjeskobu u svom srcu, ali čitanje istina u Bibliji nas podsjeća da je on uvijek blizu onima kojima je pomoć potrebna. Podsjećam se da je On uvijek bio vjeran, da će i sada biti vjeran, te da će takav ostati i u budućnosti, bez obzira na nevolje s kojima budem suočena.

Biblijski citati koji pomažu kada osjetimo tjeskobu

Izabrala sam 11 citata iz Starog i Novog zavjeta koji me tješe u trenutcima tjeskobe, te se molim da će i vašoj duši biti lijek. Ohrabrujem vas da promišljate o ovim citatima dok ih čitate, da ih molite nekoliko puta te da ostanu u vama kako bi vam se usadili u srce.

Nemojte brzinski čitati ove riječi, nego uživajte u njihovoj istini te slavite Krista dok čitate njegove riječi ljubavi i utjehe.

1. „I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,7).

Duh Sveti u naš um unosi mir koji je iznad svakog našeg razumijevanja – mi samo trebamo predati svoje brige i strahove Njemu. Prinesite svoje probleme Gospodinu u molitvi te vjerujte u Njegovu dobrotu i vjernost.

2. „Svevišnji, kad me strah spopadne, u te ću se uzdati“ (Psalam 56,3).

Mi se ne trebamo uzdati samo u sebe. Možemo biti sigurni da je Isus stijena na kojoj stojimo te da nas nikada neće iznevjeriti. Možemo mu vjerovati potpuno, duboko i cijelim srcem, čak i kada nas obuzme strah.

3. „Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“ (Izaija 41,10).

Ove riječi su najveća utjeha kada vaša duša postane tjeskobna – Gospodin će biti vaša snaga, pomoć te će vas čuvati i štiti.

PROČITAJTE: Pobijedite strah: Biblijski stihovi koji će vas ispuniti mirom

4. „Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora“ (2. Timoteju 1,7).

Kada osjetimo strah ili tjeskobu, trebamo pročitati ove riječi. Strah nije od Boga. On nam daje dobre darove – snagu, ljubav, razboritost. On nam želi dati mnogo toga te možemo ostaviti strah i brigu po strani zbog njegove milosti.

5. „Odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj“ (Jošua 1,9).

Gospodin nas zove da budemo slobodni, ali se za to moramo oslanjati na njegovu snagu i ljubav. Budite snažni u Njemu. Vjerujte Mu. Neka vas vodi, dopustite Mu da bude vaš mir.

6. „Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba“ (Psalam 34,18).

Gospodin nije daleko od vas kada ste tjeskobni. On je uvijek blizu, uvijek je prisutan, uvijek vas voli. On može podnijeti sve vaše brige – samo mu ih predajte u molitvi.

7. „Briga u srcu pritiskuje čovjeka, a blaga riječ veseli ga“ (Izreke 12,25).

Kada osjetite da ste tjeskobni, obratite se bližnjemu ili voljenoj osobi. Često njihove riječi ohrabrenja mogu biti melem našem zbunjenom umu i nemirnom srcu te mogu otjerati vaše strahove.

8. „I mir Kristov neka upravlja srcima vašim – mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite“ (Kološanima 3,15).

Često smo u iskušenju okrenuti se zemaljskim stvarima kada trebamo utjehu, no samo Isus može udovoljiti željama našega srca. On nam može donijeti mir koji je iznad svega što nam svijet ikada može ponuditi – vjerujte mu!

9. „Jahve narodu svom daje jakost, Jahve narod svoj mirom blagoslivlje“ (Psalam 29,11).

Gospodin će vas izbaviti od svake tjeskobe, straha i brige. Možda će to izbavljenje izgledati drugačije nego ste mislili, ali Božji plan za naš život je savršen i dobar. Prvo Njega tražite.

PROČITAJTE: Učinkovita molitva za stres i tjeskobu

10. „Jahve, ti mir nama daješ, jer ti si tvorac svih djela naših“ (Izaija 26,12).

Kada razmišljamo o Božjim atributima, prestanemo se usredotočivati na stvari koje nam uzrokuju stres i koje nas muče te one polako nestaju. On je naše svijetlo, naše spasenje, naš oslonac… Kojih se Božjih kvaliteta još možete sjetiti?

11. „Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva!“ (Galaćanima 5,1).

Mi nismo vezani našim strahom i tjeskobom. U Kristu možemo odbaciti te lance i biti slobodni živjeti životom koji je bogatiji i plodniji od bilo čega što nam svijet može ponuditi. Za slobodu smo oslobođeni živjeti kao sinovi i kćeri našeg Gospodina Oca.

Autorica: Rachel Dawson; Prijevod: Ida U.; Izvor: Ibelieve.com

Ostale biblijske citate za druge prigode možete pronaći na OVOM LINKU!

NAJNOVIJE!