Riža za zdravlje: 10 zdravih razloga zašto jesti rižu

Riža, smeđa ili bijela, jednako je dobra za zdravlje. Mnogo je razloga zašto biste trebali redovno konzumirati rižu. Bilo da vježbate ili tražite bogat izvor proteina, riža je pravi izbor za vas.

Većina nas zna da postoji nekoliko dobrih razloga da jedemo rižu, ali ono što većina nas ne zna jest što točno riža radi našem tijelu. Iako možda ne znaju svi za što je riža dobra, jedna je stvar sigurna – ona je jako ukusna. 

Riža je odličan dodatak glavnom jelu, a i sama može biti glavno jelo. Odlično ide uz meso, povrće, tofu i sve druge namirnice. Za one koji vole jesti rižu bogatu proteinima, ovaj će članak samo potvrditi koliko je ona dobra. Donosimo vam 10  fantastičnih razloga zašto trebate jesti rižu!

1. Riža je odlična za borbu protiv upala te ne sadrži gluten

Ako imate problema s glutenom, onda je riža za vas jer ne sadrži gluten. Ona je zapravo najpopularnija i najdostupnija bezglutenska namirnica. Odlična je za osobe koje pate od celijakije. 

Uz to, riža prirodno smanjuje upale u tijelu što je vrlo važno. 

Ako inače ne podnosite gluten, slobodno možete jesti rižu, a ujedno neće dolaziti do upale u vašem tijelu. Vrlo je važno paziti na upalne procese u tijelu, a riža u tome može pomoći.

2. Riža poboljšava zdravlje živčanog sustava

Riža je odlična za zdravlje živčanog sustava koji ovisi o korištenju različitih vrsta vitamina B kako bi glatko funkcionirao. Vitamini B pomažu proizvesti neuroprijenosnike koji pomažu regulirati biološke procese. 

Riža je odličan izvor raznih vrsta vitamina B te zbog toga pomaže poboljšati zdravlje živčanog sustava.

Riža izvor energije
Foto: Pexels

3. Riža je odličan izvor energije

Ako se osjećate umorno, pojedite malo riže. 

Naša tijela koriste ugljikohidrate za gorivo koje onda tijelo pretvara u energiju. No zdravi ugljikohidrati u riži nisu samo dobri jer nam daju energiju. Oni su važni i za pravilno funkcioniranje mozga koji koristi tu energiju. 

Riža sadrži i druge vitamine, minerale i spojeve koji pomažu u regulaciji metaboličke aktivnosti za sve organe tijela. Tako cijelo naše tijelo ima više energije.

Riža je zdrava za probavu
Foto: Pexels

4. Riža je zdrava za probavu

Ako ste ikada imali probavne probleme, znate da oni nisu ugodni. Riža je siguran način za regulaciju vašeg probavnog sustava. 

U samo 28 grama riže je čak 6 grama vlakana. Riža zbog toga igra važnu ulogu u smanjenju zatvora i reguliranju probavnog sustava. Ujedno je prirodno diuretik koji pomaže ukloniti vodu iz tijela. 

To je ključno za one koji imaju visok krvni tak i druge probleme. Uklanjanje vode iz tijela znači da mokrite češće kako bi se tijelo riješilo urinske kiseline, a ujedno možete i smršaviti. Sve je to jako dobro i za bubrege. 

No, u tim slučajevima je vrlo važno piti dosta tekućine kako ne biste dehidrirali zbog izbacivanja vode iz tijela.

5. Riža može smanjiti rizik od raka

Riža, koja je bogata vlaknima, može smanjiti rizik od raka. 

Zbog vlakana koje sadrži, riža potiče probavu i smanjuje krvni tlak. Zauzvrat vam je cjelokupno zdravlje mnogo bolje. Također će se svi toksini brže uklanjati iz vašeg tijela. 

Ti toksini tada neće imati priliku djelovati na stanice u tijelu što je jako dobro za prevenciju raka debelog crijeva i kolorektalnog raka. No, tu nije kraj! Riža je ujedno bogata vitaminima koji uključuju antioksidante kao što su vitamin A i C koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.

Riža protiv pretilosti
Foto: Pexels

6. Riža sprječava pretilost

Riža je odličan izbor za zdravu prehranu. Ona ima vrlo malo natrija, masti i kolesterola zbog čega je odlična za smanjenje pretilosti. Bogata je nutrijentima i nema većih negativnih učinaka za zdravlje. Dosta pomaže i to što je bogata vlaknima.

7. Može se koristiti za njegu kože

Ako tražite prirodan način da se pobrinete za svoju kožu, onda ne morate dalje tražiti, tu je riža. Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da je ona zapravo odlična za njegu kože. 

Ona je korisna za kožu kada se konzumira ili primjenjuje izvana. Ako tražite način da ju primjenjujete izvana možete ju koristiti u mljevenom obliku te ju tako stavljati na kožu. Ona će tako pomoći smanjiti upale na koži. 

Koristi se i za druge probleme s kožom. Rižina voda je vrlo dobra za pranje kože lica i smirenje upaljene kože. 

Smeđa riža je bolja za kožu jer sadrži fenolne spojeve koji smanjuju crvenilo i iritaciju kože. Zbog antioksidanata koje sadrži riža usporava proces starenja koji može utjecati na kožu i dovesti do preuranjene pojave bora.

8. Riža je dobar izvor proteina

Ako rado vježbate ili ste vegan, onda je riža savršena za vas jer vam ona može dati sve potrebne proteine. 

Konzumiranje riže bogate proteinima, bila ona bijela ili smeđa, može pomoći održati zdravu količinu proteina u vašem tijelu ako često vježbate ili ne konzumirate meso. 32 grama riže sadrži čak 6 grama proteina. 

Ponekad je vrlo teško pronaći namirnice koje imaju dosta proteina, ali su pogodne za vegane i vegetarijance, a riža je jedna od tih namirnica, a ujedno je bogata proteinom.

Riža za zdravlje srca

9. Riža je dobra za zdravlje srca

Ako želite prirodno poboljšati zdravlje srca, onda je riža za vas. 

Riža prirodno smanjuje upale te je zbog toga odlična za smanjenje kamenca koji se stvara unutar krvnih žila te tako smanjuje rizik od teških srčanih bolesti kao što su srčani udar ili moždani udar. 

Iako su i bijela i smeđa riža jako zdrave, smeđa je riža ipak bolja u ovom pogledu. Ona sadrži ljuskicu u kojoj se kriju mnogi nutrijenti. Rižino ulje je isto jako dobro za srce jer je puno antioksidanata koji smanjuju kolesterol u tijelu te poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje.

10. Riža je odlična za regulaciju šećera u krvi i krvnog tlaka

Ako patite od visokog krvnog tlaka, onda trebate jesti više riže. Ona sadrži jako malo natrija koji loše utječe na vene i arterije u tijelu. 

Na taj se način smanjuje stres na kardiovaskularni sustav. Dugoročno, natrij može jako nepovoljno utjecati na tijelo i dovesti do pojave raznih srčanih bolesti zbog čega je važno jesti ga što manje. 

Riža je ujedno odlična i za smanjenje šećera u krvi. Ona regulira krvni tlak te pomaže pri smanjenju upijanja glukoze u tijelo. Za to je, ponovno, bolja smeđa riža. 

Smanjenje upijanja glukoze u tijelo daje inzulinu dovoljno vremena da sam razgradi glukozu. 

Zaključno

Mnogo je razloga zašto biste trebali redovno konzumirati rižu. Bilo da vježbate ili tražite bogat izvor proteina jer ne jedete meso, riža je za vas. Obje vrste riže, smeđa i bijela, odlične su za zdravlje. 

NAJNOVIJE!