Pitanje koje svaki kršćanin najprije treba postaviti ateistu

Kršćani i ateisti vrlo često imaju problema u uspostavljanju jasnog dijaloga. Ovo pitanje svaki kršćanin najprije treba postaviti ateistu.

Cijelo ovo područje vezano uz apologetiku i obrane kršćanske vjere može izgledati poput minskog polja. Pretpostavke, plitki navodi i prepiranje često puta može doći u središte onoga što bi trebala biti jasna, vitalno i za dušu važna rasprava. Kršćani i ateisti vrlo često imaju problema u uspostavljanju jasnog dijaloga.

Zašto je to tako? Ono što dopire u samu srž stvari jest pitanje koje se vrlo rijetko postavlja, a jako je važno. Tim Barnett, apologet u Stand to Reason, prisjeća se nedavne, vrlo ”uzburkane” rasprave o vjeri koja se nedavno odvijala u njegovoj crkvi.

„Nakon govorenja na trima službama i na raspravi večeras, totalno sam iscrpljen“, glasila je Barnettova objava na Facebooku. „Jedna od istaknutih točki večeri za mene bio je poduža rasprava s dosta agresivnim ateistom. Ovo je za mene bila prilika da prikažem kako ući u raspravu s nekime koga iskreno ne zanima niti dijalog niti istina“.

VIDI OVO: 3 pitanja koja trebate postaviti ateistu

Barnet je nastavio: „Ironično, on mi je nastavio ponavljati da jedino što njega zanima je istina. I tako sam ga upitao – ako je kršćanstvo istinito, biste li postali kršćanin“?

Apologet kaže da je ovo pitanje ateista doslovno ostavilo bez riječi.

„Njegov odgovor je otkrio to da on zapravo ne želi slijediti istinu, bez obzira na to kamo ona vodi“, Barnet zaključuje.

Barnett je izjavio za Faithwire da je ovo pitanje postavio nakon što je čuo da to isto pitanje prilikom čestih rasprava postavlja i njegov kolega apologist Frank Turek.

Turek u svom nedavnom videu iznosi kako argumenti o kršćanstvu običnim ateistima djeluju dosta neuvjerljivo, ne iz razloga što dokazima nedostaje težina koja je potrebna, već iz razloga što bi ateisti radije odbili dostojan argument nego priznali da može postojati Bog koji je vladar i nad njihovim životima.

Jednostavnije rečeno, ateisti u svojim glavama već imaju unaprijed određeno što će reći prije nego što uđu u raspravu s vjernicima i odbiti će bilo što što izađe iz usta Isusovog sljedbenika kako bi se zaštitili od toga da ih se ”nagovori” na kršćansku vjeru. U velikom broju slučajeva ateisti zapravo ne žele Boga i sami uživaju u tome da budu bogovi svojih života.

„Jedno pitanje koje postavljam ljudima koji nisu kršćani je ovo – ako je kršćanstvo istina, biste li željeli postati kršćanin“? Turek ovo objašnjava u videu. „Ako oni kažu ne, ja kažem – po kojoj logici je vaš odgovor razuman ili racionalan“?

„Nije“, on dodaje.

Kao što Turek kaže, pravi problem ovdje počiva u tvrdoći srca.

„Oni ne žele da je to istina“, Turek kaže. „Oni ne žele da postoji Bog“.

„Bog će im spriječiti da rade ono što oni žele. Velik broj ateista mi je ovo priznalo. Njima smeta Bog na ”moralnoj” razini“, Turek dijeli.

Kao što Turek dalje objašnjava u videu, velik broj ljudi uopće nije u potrazi za istinom, već umjesto toga traže načine kako da što više povećaju količine sreće u svojim životima.

„Oni će povjerovati u bilo što što će ih učiniti sretnima. Problem je u tome da sami sebe možete učiniti sretnima kratkoročno tako što ćete raditi mnoštvo gluposti. No dugoročno to je katastrofa“, Turek govori. „Jedini način kako dobiti pravo zadovoljstvo i sreću jest ako idete ravno prema Istini, a Isus je Istina“.

„Naravno, ostala pitanja koja možete pitati su: Što je potrebno kako biste povjerovali? Koje nepobitne dokaze, koji će za vas biti činjenični i pouzdani trebate dobiti kako biste povjerovali u Boga? Ovo su zaimljiva pitanja za otvaranje razgovora. Problem je u tome da često da se velik broj ateista skriva iza svojih filozofskih nastojanja da pobiju postojanje Boga te na taj način odbijaju prihvatiti istinu čak i onda kada im je ona nepobitno prezentirana.

Stoga kako da uvjerite nekoga tko ne želi biti uvjeren već će učiniti sve što je u njegovoj intelektualnoj snazi kako bi sakrio tu činjenicu? To je zasigurno teško“, Turek završava.

„Samo se molite za njihove živote“, savjetuje on. „Molite za njih, volite ih i možda će se za njih u budućnosti otvoriti prilika“.

NAJNOVIJE!