6 simptoma srčanog udara koji se javljaju samo kod žena

Simptomi srčanog udara se često javljaju različito kod muškaraca i žena. Ovih 6 simptoma srčanog udara svaka žena treba poznavati kako bi se zaštitila.

Srčani udar je glavni uzrok preuranjenih smrti u modernom svijetu. Nažalost, srčani se udar često javlja odjednom. No, prije same tragedije, naše nam tijelo šalje signale koje ne bismo trebali ignorirati.

Donosimo općenite simptome koji se javljaju prije srčanog udara. Oni se javljaju različito kod muškaraca i žena. Ovo su 6 simptoma srčanog udara koje svaka žena treba poznavati kako bi se zaštitila, piše Brightside.me.

Bolovi u leđima, rukama i vratu

Ovi znakovi mogu biti zbunjujući jer se srčani udar asocira najčešće s bolovima u prsima ili u lijevoj ruci, a ne u vratu i donjoj čeljusti. Bol može biti postepena, neprestana, akutna ili iznenadna. Čak vas može probuditi u sred noći. Zbog ovoga je vrlo važno posjetiti liječnika ako primijetite bilo koji od ovih simptoma.

Bolovi u trbuhu, mučnina

Neki signali nadolazećeg srčanog udara lako je zamijeniti sa simptomima trovanja, gripe ili žgaravice. Žene ponekad osjećaju pritisak u području trbuha, a opisuju ga riječima: „Kao da mi na trbuhu sjedi slon.“

PROČITAJTE: Ovako ćete preživjeti srčani udar čak i ako ste sami: Dovoljno je da radite ovo!

Hladan znoj

Još jedna znak je hladan znoj. On može biti povezan sa stresom, ali ako vam se takav simptom inače ne događa vrijeme je za posjet liječniku.

Kratkoća daha i vrtoglavica

Problemi s disanjem koji se odjednom jave su najava srčanog udara, pogotovo kada su upareni s drugim simptomom. Žene koje su ga preživjele kažu da su se osjećale kao da su trčale maraton iako se nisu ni pomaknule.

Umor

Ako se i nakon dugog odmora osjećate iscrpljeno i umorno te ne možete obavljati jednostavne poslove kao što je odlazak na toalet, to je znak da nešto nije u redu te da trebate provjeriti kardiovaskularni sustav.

Pritisak i bol u prsima

Bolovi u prsima, neugodni osjećaj, vrućina ili pritisak u prstima su simptomi koji se javljaju neovisno o spolu. No neke žene imaju osjećaj boli u cijelom području prsa, a ne samo na lijevoj strani. Ako bol ne prestane za nekoliko minuta, odmah pozovite liječnika.

Napomena: Ovi simptomi nisu garancija da je riječ o mogućem srčanom udaru. No, njihova kombinacija te često pojavljivanje istih simptoma je dovoljan razlog da posjetite liječnika. Redovni pregledi vam mogu spasiti život. Pazite na svoje zdravlje.

NAJNOVIJE!