5 načina na koje vaš muž treba biti ohrabren (a neće vam to reći)

Drage žene, vaš muž treba biti ohrabren. Kada ga ohrabrujete, to puno pomaže njegovu srcu. Danima i satima će misliti na divne riječi koje ste mu rekli.

Jedan od najljepših darova koje možete dati svom suprugu je dar ohrabrenja. Jako je lako postati frustriran te mnogi od nas zapadnu u negativnosti tako što pokušaju popraviti stvari. Umjesto toga, ohrabrenje može stvoriti okolinu punu ljubavi i još vas više povezati.

Mudre zreke 16,24 govore: „Saće meda riječi su ljupke, slatke duši i lijek kostima“. Kada ohrabrujete svoga supruga, to jako puno pomaže njegovu srcu. Danima i satima će misliti na divne riječi koje ste mu rekli.

Kada osjeća snagu vaše podrške i ljubavi, bit će snažniji u svladavanju oluja koje mu život nosi. Čak i maleni trud s vaše strane može jako pomoći braku.

1. Zahvalite mu za malene stvari koje čini

Kada kažem malene, zapravo to i mislim. Lako je uzeti stvari koje naši supruzi čine zdravo za gotovo. Život je jako ubrzan i kaotičan tako da i maleno „hvala“ mnogo znači. Većinom ni ne primijetimo koliko se oni trude dok to zapravo ne moramo same učiniti.

VIDI OVO: Molitva za supruga: 5 stvari za koje žena treba moliti

Moj suprug puno putuje tako da u njegovom odsustvu imam priliku vidjeti sve lijepe stvari koje čini kada je kod kuće. Jako je dobar u brizi za detalje te se trudim što mu više zahvaljivati za dobar posao koji obavlja za svoju obitelj.

2. Pohvalite ga

Nedavno sam rekla svom suprugu da pravi najbolju kavu na svijetu. Rekla sam mu da nikada nisam pila bolju kavu. Pogodite što? Sada mi ju on neprestano kuha. Nije mi bila namjera navesti ga na to. No moja je pohvala, koliko god mala, imala velik učinak. Nije li predivno kako to djeluje?

Rekla sam mu koliko naša djeca vole kada ukrasi kuću božićnim svijetlima. Sada naš dom možete vidjeti kilometrima daleko tijekom prosinca. Jednom mi je rekao da, kada ga pohvalim, se osjeća kao da može letjeti i probijati zidove. To je, moje dame, razlika između Clarka Kenta i Supermana.

3. Smiješite se

Osmijeh je tako privlačna osobina. Svatko ga ima, ali ga često zaboravimo koristiti. Često se osjećam iscrpljeno na kraju dana. Ponekad mislim da moj suprug ulazi u kuću i mjeri kakva će mu večer biti prema mom ponašanju i izrazu lica. Jako je sretan kada vidi da sam ja sretna što ga vidim. No to mi je ponekad vrlo teško.

VIDI OVO: 5 stvari koje bi muževi htjeli da njihove žene znaju

Često mu samo želim reći: „Sada je tvoj red“ i otići iz sobe, pogotovo ako su djeca bila posebno nemirna taj dan. No kada se ipak nasmiješim, ostatak dana prođe mnogo bolje. Nedavno sam pitala prijateljicu kako se osjeća u vezi pritiska koje nam društvo nameće u vezi izgleda. Rekla mi je da je njezin prvi prioritet uvijek biti nasmiješena za svog supruga. Njemu je to neodoljivo. Kada se smiješimo samo za naše muževe, velika je vjerojatnost da će im koljena početi drhtati za nama.

4. Budite mu prijatelj

Tako ste i počeli, pa tako trebate i nastaviti. Zabavljajte se. Izađite i dobro se provedite. Razmislite o stvarima u kojima ste uživali kada ste tek prohodali te nastavite to raditi. Možda se čini očito da trebate gledati svog supruga kao prijatelja, ali to često zaboravimo.

Često imam manje strpljenja i lakše planem prema mom suprugu nego prema svojim prijateljima. Kada mu je teško, često mi dođe da mu kažem da se sredi umjesto da ga podržavam kao neke svoje prijatelje.

VIDI OVO: 5 načina na koje muževi uništavaju ženu i brak, a toga nisu svjesni

Jednom smo raspravljali o nečemu što je učinio, a što me jako uzrujalo. Pitao me je da i prema njemu reagiram kao prema nekom od svojih prijatelja koji su to isto učinili. To me je jako pogodilo. Ako on treba biti moj najbolji prijatelj, zašto sam prema njemu oštrija nego prema drugima? Kada su vremena teška uvijek se nastojim toga sjetiti.

5. Pokažite mu da ga volite

Rekla sam da ću vam reći na kojih 5 načina trebate ohrabriti svog supruga, ali sam zastala kako bih upitala muževe zbog kojih stvari oni osjećaju da ih supruga jako voli. Ovo su odgovorili:

  • cijeni me
  • iskazuje mi ljubav
  • ona se brine za našu djecu
  • dokazuje mi da samo ja postojim za nju
  • vesela je i vedra
  • čini male i lijepe stvari za mene
  • voli me i u najtežim vremenima
  • kupuje mi stvari koje volim
  • odvaja vrijeme za mene
  • savršeno kuha
  • zna kada mi treba zagrljaj
  • ona me ohrabruje
  • suosjeća sa mnom
  • podiže me kada padnem i pomaže mi da nađem svoj put
  • moli se za mene

Nije lako voljeti naše supruge na ovakav način. Možda ste i vi imali loš dan ili ste povrijeđeni i baš nemate volje ohrabrivati ga. Možda se osjećate prazno, umorno te i sami trebate ohrabrenje. Znam da većina brakova nije kao Disney crtić te ne uključuje duge šetnje na plaži. Zapravo, možda vam je ponekad teško podržati ga i u nekoj sitnici.

VIDI OVO: Kakav je dobar muž? Pet obilježja istinske dobrote

Što da učinimo ako osjećamo da ne možemo svom suprugu pokazati ljubav? Ako se osjećamo prazno te ne osjećamo ni malo poštovanja? I dalje volimo – obećavam vam, Bog je vjeran, te će vam do kraja pomoći. Vaš će brak zbog toga biti snažniji.

Zamišljam Isusa kako umire na križu da otkupi iste one ljude koji su Ga razapeli. Nije nas gledao s visoka i volio nas zato što smo mu bili simpatični, On nas je volio jer je imao savez s nama – obećanje. Volio nas je čak i kada nismo zaslužili ni trun oprosta. Kada razmišljam o tom predivnom primjeru osjećam se osnaženo te sam sposobna voljeti svog supruga ljubavlju koju sam primila od Isusa.

Kada gledam na ljubav kroz vizuru Božje žrtve, vječnog dara za nas, s radošću iskazujem ljubav svom suprugu te ga radosno ohrabrujem.

Autorica: Michelle Lindsey; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com

NAJNOVIJE!