Koje je biblijsko rješenje za ilegalne imigracije?

Koje je biblijsko rješenje za ilegalne imigracije? Jednostavno… nemojte to činiti; poštujte zakone.

Rimljanima 13,1-7 jasno uči da Bog očekuje od nas da poštujemo državne zakone. Jedina iznimka je kada vas zakon tjera na neposluh Božjoj zapovijedi (Djela 5,29). Ilegalna imigracija je kršenje državnog zakona. Ne postoji ništa u Bibliji što se protivi imigracijskim zakonima nekog naroda. Dakle, ilegalno ući u drugu zemlju jest grijeh i pobuna protiv Boga.

Ilegalna imigracija danas je definitivno kontroverzno pitanje u Sjedinjenim Američkim Državama (i nekim drugim zemljama). Neki tvrde da su imigracijski zakoni nepošteni, nepravedni, pa čak i diskriminirajući – dajući pojedincima opravdanje da ilegalno imigriraju.

Međutim, Rimljanima 13,1-7 ne daje nikakvu dozvolu za kršenje zakona samo zato što je nešto nepravedno. Kao što smo rekli, problem nije pravednost zakona. Jedini biblijski razlog da se prekrši državni zakon jest ako taj zakon krši Božju Riječ. Kada je Pavao pisao poslanicu Rimljanima, bio je pod vlašću Rimskog Carstva, na čelu s Neronom, koji je možda bio najviše zao od svih rimskih careva. Pod tom vladavinom bilo je mnogo zakona koji su bili nepošteni, nepravedni i/ili otvoreno zli. Ipak, Pavao je upućivao kršćane da se podlažu vlastima.

Jesu li imigracijski zakoni Sjedinjenih Država nepošteni i nepravedni? Neki misle da jesu, ali ne radi se o tome. Sve razvijene zemlje u svijetu imaju imigracijske zakone, neke strože od SAD-a, a neke manje strože od SAD-a. Ne postoji ništa u Bibliji što zabranjuje zemlji da ima potpuno otvorene granice ili potpuno zatvorene granice. Rimljanima 13,1-7 također daje vlastima ovlasti da kazni prekršitelje zakona. Bilo da je kazna zatvor i/ili deportacija, ili čak nešto strože, vlasti imaju pravo odlučiti.

Velika većina ilegalnih imigranata u SAD-u došli su kako bi imali bolji život, pobrinuli se za svoje obitelji i pobjegli od siromaštva. To su dobri ciljevi i motivi. Međutim, kršiti zakon kako bi se postiglo nešto „dobro“ nije biblijski. Briga za siromašne, siročad i udovice jest nešto što Biblija zapovijeda da činimo (Galaćanima 2,10; Jakovljeva 1,27; 2,2-15).

Međutim, biblijska činjenica da trebamo brinuti za unesrećene ne znači da trebamo kršiti zakon. Stoga je potpora, omogućavanje i/ili poticanje ilegalne imigracije također kršenje Božje Riječi. Oni koji žele imigrirati u neku drugu zemlju uvijek trebaju poštivati imigracijske zakone te zemlje. Iako to može prouzročiti zadrške i frustracije, ovi razlozi ne daju osobi pravo da krši zakon.

Koje je biblijsko rješenje za ilegalne imigracije? Jednostavno… nemojte to činiti; poštujte zakone. Ako neposluh nije biblijska opcija, što se može učiniti u odnosu na nepravedni imigracijski zakon? Građanin ima svako pravo tražiti promjenu imigracijskih zakona. Ako je vaše uvjerenje da je imigracijski zakon nepravedan, učinite sve što je pravno u vašoj moći da se zakon promijeni: molite, potpisujte peticije, glasajte, mirno prosvjedujte itd.

Kao kršćani moramo biti prvi koji će tražiti promjenu svakog zakona koji je nepravedan. U isto vrijeme, također trebamo pokazati da se podlažemo Bogu našom poslušnošću vlastima koje je On postavio kao autoritet nad nama.

„Podložite se dakle svakoj ljudskoj ustanovi radi Gospodina: bilo kralju, kao vrhovniku, bilo upraviteljima, kao onima koje on šalje da kazne zločince, a pohvale one koji dobro čine. Jer tako je volja Božja: čineći dobro ušutkivati neznanje bezumnih ljudi. Kao slobodni, i to ne kao oni kojima je sloboda pokrivalo zloće, nego kao sluge Božje“ (1. Petrova 2,13-16).

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!