10 moćnih stihova proroka Izaije za borbu protiv straha i pronalazak nade u Isusu

Biblija je puna ohrabrujućih stihova, osobito knjiga proroka Izaije. U njoj su moćni biblijski stihovi za borbu protiv straha i pronalazak nade u Isusu.

Velik broj jedne od najpopularnijih i često citiranih stihova iz Biblije koje možemo čuti i čitati su iz moćne knjige proroka Izaije. Šezdeset i šest poglavlja koja su napunjena s odličnim podsjetnicima na to tko Bog jest i na koje načine je On s nama i danas.

Možemo pronaći snagu u istini da se Njegova Riječ nikada ne mijenja. Možemo pronaći vjeru koja je veća od utvrda straha koja nas pokušava zadržati u krugu briga. Možemo pronaći utočište u našem Spasitelju Isusu i primiti se za Njega u teškim vremenima.

Ono o čemu je Izaija pisao prije mnoštvo godina kroz Božje vodstvo jest nada, prava nada koja protječe kroz ove stranice i koja nam nudi pouzdanje u svijetu koji se često čini mračnim i nesigurnim. Knjiga proroka Izaije obrađuje nekoliko glavnih tema o kojima se piše u poglavljima.

Ona prikazuje Božju svetost i poziva Njegov narod na pokajanje.

Ona prorokuje dolazak Mesije, govori o Njemu i o onome zbog čega će doći. Govori nam o spasenju koje možemo pronaći samo u Kristu.

Dijeli s nama nadu koja nam se nudi kroz dar Božjeg Sina, koji obećava utjehu od briga, izbavljenje od grijeha, obnovu usred slomljenosti i hrabrost kada se suočavamo sa strahom.

Biblijski stihovi protiv straha 

Ako ste danas u potrebi za ohrabrenjem i nadom ili ako vam treba pomoć, ovi biblijski stihovi protiv straha mogu vam biti na blagoslov.

Izaija 43, 1-3

Bog nas podsjeća da se ne bojimo. Ponovno i ponovno daje nam obećanja o onome što je učinio i to nastavlja činiti za naše dobro. Nemamo razloga dati prostora brizi ako je Bog onaj koji se bori za nas. On nas je iskupio. On nas je zazvao po imenu. On je uvijek s nama, bez obzira s čime se susreli. On nas provodi kroz teškoće i kroz dubine voda:

Sada ovako govori Jahve, koji te stvorio, Jakove, koji te sazdao, Izraele: “Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće. Jer ja sam Jahve, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj spasitelj. Za otkupninu tvoju dajem Egipat, mjesto tebe dajem Kuš i Šebu“.

Izaija 41, 10

Ovi stihovi su idealni onda kada strah poraste ili kada se slabost čini neizdrživom. Kada se to dogodi, izgovaranje Božje istine nama samima je ključno. Ovi stihovi iz Izaije nas podsjećaju na snažnu istinu: Bog je s nama, On je za nas, On će nas ojačati, On će nam pomoći i podržati.

Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“.

Izaija 40, 30-31

Često umor i strah idu rukom pod ruku. Budemo obeshrabreni i tjeskoba preuzima. No kada svoju nadu stavimo u Gospodina On nam obećaje da će nas obnoviti i da će nam dati snagu koju očajnički trebamo kada smo umorni:

Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al` onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se“.

Izaija 43, 18-19

Bog može stvoriti prolaz ondje gdje izgleda da nema prolaza. Ne moramo ostati zaglavljeni u prošlosti ili se bojati budućnosti. Bog nas podsjeća na to da ne trebamo boraviti u onome što je iza nas, već nas dovodi u nova mjesta, otvara nam vrata kroz koje bi u suprotnom bilo nemoguće proći:

Ne spominjite se onog što se zbilo, nit` mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje. Zar ne opažate? Da, put ću napraviti u pustinji, a staze u pustoši“.

PROČITAJTE: 4 biblijska načina kako pobijediti strah i sumnju

Izaija 54, 10

Samo u ovoj godini čuli smo mnoge priče o uništenjima i tragedijama koje su kod mnogih uzrokovale bol i patnju. Možda ćemo se pitati gdje je Bog u svemu tome. On nas podsjeća na to da Njegova ljubav prema nama i savez mira neće proći bez obzira na to što se dogodilo u svijetu. To bi nam trebalo dati ogromnu sigurnost u vremenima kada se sve čini nestabilnim i kada se borimo sa slomljenošću. Iako još uvijek možemo osjetiti strah, on nas ne mora kontrolirati. Naša vjera u Boga je moćna i On pazi na nas i našu sigurnost:

Nek` se pokrenu planine i potresu brijezi, al` se ljubav moja neće odmać` od tebe, nit` će se pokolebati moj Savez mira,” kaže Jahve koji ti se smilovao“.

Izaija 58, 11

Ovaj stih može biti od velike pomoći u svakodnevnim potrebama i odlukama koje svatko od nas treba donijeti. Tako što ćemo se podsjećati da će nas Bog voditi i zadovoljiti svaku našu potrebu može utišati naše duše onda kada osjetimo da cijeli svijet ovisi o tome hoćemo li donijeti pravi izbor ili odluku. Mi smo poput dobro zalivenih vrtova koji uspijevaju zbog skrbi našeg Glavnog Vrtlara.

Jahve će te vodit` bez prestanka, sitit će te u sušnim krajevima. On će krijepit` kosti tvoje i bit ćeš kao vrt zaljeven, kao studenac kojem voda nikad ne presuši“.

Izaija 60, 1-2

Svakim izlaskom sunca izlazi i Njegova nada. Njegov Duh u nama svijetli jasno u svijetu koji većinu vremena izgleda mračan. Možda to nećemo uvijek vidjeti, možda nećemo uvijek znati da činimo razliku, možda češće podlegnemo brizi nego miru, no Božja prisutnost, koja je iznad nas i u nama, je vrlo moćna u ovome životu. Budite sigurni – Njegovo svjetlo tama nikada neće moći ugasiti. On je uvijek veći.

Ustani, zasini, jer svjetlost tvoja dolazi, nad tobom blista Slava Jahvina. A zemlju, evo, tmina pokriva, i mrklina narode! A tebe obasjava Jahve, i Slava se njegova javlja nad tobom“.

PROČITAJTE: 10 biblijskih stihova koji će vam pomoći kada osjećate nemir u duši

Izaija 9, 6

Kroz poglavlja ove izvrsne knjige Izaija nas upućuje na našega Spasitelja, Mesiju, Krista Kralja, Emanuela. Kroz dar Isusa i cijenu koju je platio na križu za nas možemo pronaći nadu, otkupljenje, ozdravljenje i svrhu za naše živote. On sam je jedini Onaj koji nas može osloboditi iz zatvora straha i grijeha. On sam ima moć obnoviti naše dane i dati nam mir.

Jer nam se rodi dijete, sir nam se dade. Vlast počiva na plećima njegovim, ‘čudo od savjetnika’ glasi ime njegovo, ‘Jaki Bog, ‘Otac vječni’, ‘Knez mira’“.

Izaija 53, 5

Evanđelje nije samo za one kojima je potrebno spasenje i koji će ga nakon toga odložiti negdje i nikada ga se više neće sjetiti. Trebamo se podsjećati na evanđelje svakoga dana. Trebamo podsjećanje na to koja je cijena plaćena za našu slobodu i vječni život. Cijelo Pismo piše o našoj potrebi za Spasiteljem koji bi nas spasio od naših grijeha. Ovaj stih iz Izaije je ključan podsjetnik na to koliko je daleko Bog išao kako bi spasio svoju voljenu djecu. Hvala Ti Isuse što smo po tvojim ranama mi iscijeljeni!

Ali je on bio ranjen za naše grijehe, izbijen za naša zlodjela. Za spasenje naše ležala je kazna na njemu, modricama njegovim mi smo se iscijeljeni“.

PROČITAJTE: Biblijski stihovi koji vam mogu pomoći u borbi protiv tjeskobe, nevjere i straha

Izaija 61, 1-3

U Luki 4 piše da je Isus čitao ovaj stih iz Izaije u sinagogi u subotu. Bio je svjestan svoga pomazanja i svoga mesijanskog poziva; da proklamira dobru vijest Božjeg milosrđa prema nama- siromašnima, onima slomljenih srca, zatočenima i utamničenima. Isus je došao da donese utjehu i radost onima koji žaluju i očajavaju. U Isusu nestaje snaga naših najvećih strahova i u Njemu možemo pronaći mir i odmor.

Duh Jahve Gospoda na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima; da navijestim godinu milosti Jahvine i dan odmazde Boga našega; da razveselim ožalošćene na Sionu i da im dadem vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. I zvat će ih Hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim – na slavu njegovu“.

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!