8 znakova da vaše tijelo treba više vitamina D

Vitamin D je razgradivi vitamin koji utječe na mnoge sustave u našem tijelu – od osiguravanja dovoljne količine kalcija do jačanja imunološkog sustava.

Većinom dobivamo vitamine iz hrane, suplemenata, i iz sunca, ali kada nešto pođe po krivu te ne dobijemo dovoljno vitamina D, tada se naše tijelo može naći u opasnosti.

Brightside donosi 8 znakova da vaše tijelo treba više vitamina D.

1. Znojenje glave

Mnogo je simptoma manjka D vitamina u vašem tijelu. Znanstvena literatura opisuje da je pretjerano znojenje novorođenčadi znak da im fali vitamina D. Jedan od simptoma manjka vitamina D kod odraslih jest pretjerano znojenje glave u odnosu na ostatak tijela. Ako se vaša glava jako znoji to ukazuje na manjak vitamina D i potrebu liječničke pomoći.

2. Bolovi u kostima

Manjak vitamina D smanjuje sposobnost tijela da ugradi kalcij u kosti što dovodi do slabljenja kostiju. Manjak vitamina D može biti povezan s bolovima u kostima, napose zdjelicom. Preporuča se unos dovoljne količine vitamina D u danu kako bi se izbjegle bolne kosti, prijelomi i problemi kao što je osteoporoza.

3. Bolovi u mišićima

Vitamin D utječe i na mišiće. Manjak tog vitamina može uzrokovati jake bolove mišića, slabost, smanjenje mišićne mase i duže vrijeme oporavka mišića nakon fizičke aktivnosti. Manjak vitamina D može uzrokovati kroničnu bol u cijelom tijelu.

4. Slab imunološki sustav

Vitamin D igra veliku ulogu kada je riječ o našem imunitetu. Prije nego su otkriveni antibiotici liječnici su koristili vitamin D za liječenje infekcija. Osobe oboljele od tuberkuloze su slane u sanatorije gdje su ih izlagali sunčevom svijetlu za koje su liječnici smatrali da ubija infekciju. Ako neprestano imate infekcije moguće je da vam nedostaje vitamina D.

5. Iscrpljenost i slabost

Iscrpljenost i slabost često smatramo posljedicama manjka sna i pretjeranog rada. No, manjak vitamina D može biti još jedan od uzroka. Istraživanje je pokazalo da pacijenti, koji su redovno uzimali vitamin D, pokazuju smanjenje umora nakon što je količina vitamina D u njihovom tijelu normalizirana.

6. Sporo zacjeljivanje rana

Istraživanje u rasponu 12 tjedana je pokazalo da normaliziranje količine vitamina D u tijelu pomaže bržem zacjeljivanju rana kod osoba koje pate od nožnih plikova uzrokovanih dijabetesom. Znanstvenici smatraju da vitamin D ima pozitivan učinak na stabiliziranje glukoze u krvi i kolesterola. Ako vam rane sporo zacjeljuju (pogotovo ako imate dijabetes) pripazite na unos vitamina D u tijelo.

7. Gubitak kose

Mnogo je uzroka gubitka kose, a manjak vitamina D je jedan od njih. Manjak tog vitamina dovodi do neuravnoteženog rasta kose, stanjivanja te gubljenja kose. Vitamin D je ključan u rastu kose kada je riječ o samim početcima rasta te se može koristiti za sprječavanje gubitka kose.

8. Tjeskoba i depresija

Vitamin D je jako važan jer utječe na mnoge dijelove tijela, uključujući i mozak. Nakon što konzumirano vitamin D kroz hranu ili suplemente, on otpušta neuroprijenosnike kao što je dopamin i seratonin koji utječu na naš mozak. Prema znanstvenicima, manjak vitamina D može dovesti do tjeskobe, depresije te može biti povezan s bolestima kao što je šizofrenija.

 Ako uočite neke od ovih simptoma, posjetite liječnika kako bi utvrdio količinu vitamina D u vašem tijelu i kako biste dobili potrebnu dozu vitamina D.

NAJNOVIJE!