Pronašli su djeda u mjestu blizu Černobila: Iznenadili su se kada su vidjeli kako izgleda

Ovaj djed živi u blizini zloglasnog Černobila i ne planira otići. Novinari su se iznenadili kada su vidjeli kako izgleda.

Dom Ivana Šamjanoka (90) je tik izvan zabranjene zone. Kada su ih prije 30 godina vlasti tjerale da pobjegnu od nadolazećeg radioaktivnog oblaka, on i njegova supruga su to odbili.

Šamjanok tvrdi da ni on ni njegova žena nikada nisu osjetili posljedice radijacije.

“Za sada je sve u redu. Jučer su došli liječnici, stavili me u krevet i provjeravali me i mjerili. Rekli su “Sve je u redu s tobom, djede”, priča Šamjanok.

“Moja je sestra ovdje živjela sa svojim mužem. Odlučili su otići i uskoro su bili pod zemljom… Umrli od utučenosti. Ja nisam utučen. Malo pjevam, malo radim u vrtu, živim polako.

Šamjanok kaže kako mu se život nije puno promijenio nakon katastrofe. On i njegova obitelj nastavili su jesti povrće i voće koje su sami uzgajali i dalje su držali krave, svinje i kokoške za meso, mlijeko i jaja. Sada kada mu je supruga umrla a djeca se odselila, ostao je sam sa svojim rođakom, koji živi skroz na drugom kraju sela.

Službeni broj ljudi koji su brzo umrli od posljedica radijacije je 31, ipak više ih je umrlo od bolesti izazvanih radijacijom, poput raka. Ukupan broj mrtvih od dugoročnih posljedica i dalje je uzrok intenzivne debate.

IZVOR:Net.hr

NAJNOVIJE!