„Prije njih smo bili mi“: Zašto trebate staviti ženu ispred djece?

Mnogi kažu da su im njihova djeca važnija od muža i žene. Jesu li u pravu? Biblijski je da stavite muža ili ženu ispred djece.

Većinom bude 20:30 kada izdam svojim tinejdžericama prvo upozorenje. U 21:00 kažem: „Vrijeme je da krenete gore u sobu“. Ovo ponavljam gotovo svaku večer.

I gotovo svaku večer one viču: „Zašto moramo u krevet u 9 sati?“. „Više nismo djeca“, govore mi.

„Ne morate ići u krevet, ali ne možete ostati u dnevnom boravku poslije 21 sat. To je naše vrijeme. Nismo se vidjeli cijeli dan, a većinu smo dana proveli usredotočeni na vas i na posao. Potrebno nam je naše vrijeme.“

One preokrenu očima.

Prošlu sam večer pjevao pjesmu Semisonica „Closing Time“ (Vrijeme je za zatvaranje) dok me nisu počele gađati jastucima. Neprestano sam ponavljao: „Vrijeme je zatvaranja, ne morate ići kući, ali ne možete ostati ovdje.“

Nije im bilo smiješno. Niti malo. No mi smo mislili da je urnebesno.

Da budem iskren, ovo pravilo imamo već jako dugo. Roditelji smo već gotovo 15 godina te nikada nismo dopustili da naša djeca zauzimaju SVO naše vrijeme u danu. Oni naravno zauzimaju većinu vremena, ali ne svo vrijeme. Volimo našu djecu te se jako angažiramo u njihovim životima. Odavno smo se zarekli da ćemo biti tu za njih i da ćemo uvijek biti dio njihovih života.

No, mi i dalje postojimo. Naša veza je i dalje tu. Još uvijek trebamo paziti na zdravlje i stanje našeg braka.

Imamo nekoliko razloga zbog kojih nam je to jako važno. Ovo su neki od njih…

Zdrav brak je temelj doma

Temelj vašeg doma nisu djeca. Ona su jako važan gradivni element te čine veći dio strukture, ali djeca nisu ta glavna stvar koja drži taj cijeli predivni nered zajedno. Vi ste temelj – vi i vaša supruga, vi i vaš suprug, vi i vaš partner. Vaša je odgovornost voditi vašu obitelj i vaš dom. Vaša djeca na vas gledaju da im budete primjer i da ih usmjeravate.

Prije njih, bili smo mi

Prije nego su oni postojali, postojali smo mi. Zaljubili smo se, markirali smo s nastave zajedno, ostajali smo dugo budni razgovarajući na telefon (koji je tada bio žicom vezan za zid), te smo odlučili provesti naše živote zajedno. Mi smo bili početak. Mi smo započeli ovu zabavu. Tada su došla ova predivna djeca. Zahvalni smo što ispunjavaju naš život tolikom radošću. No, naša veza je sveta. Naša veza je posvećena. Sa svime što imamo u sebi moramo zaštiti tu svetost.

Nakon njih, bit ćemo mi

Ništa ne traje zauvijek. Naše ptičice će odrasti i odletjeti iz gnijezda. Ne znam za vas, ali kod mene nema mjesta u podrumu za 30-godišnje dijete. Nakon što se presele, počnu živjeti svoje živote, počnu stvarati svoje obitelji, nakon što postanu ljudi kakvi trebaju biti, ponovno ćemo biti samo nas dvoje. I želimo biti zdravi, jaki i predani jedno drugome tada, kao što je bilo na početku našeg putovanja. Kako bismo osigurali da je buduće MI zaštićeno, moramo sebe staviti na prvo mjesto i danas. To nije lako… i o tome za sekundu.

Trebamo postaviti primjer za budućnost

Kako sam prije spomenuo, vaša i moja djeca gledaju u nas kako bi im pružili primjer, usmjerenje i dali im pomoć u životu. Kao djeca, oni nas pozorno promatraju kako bi znali kako živjeti svoj život. Često kažemo: „Mi odgajamo odrasle osobe, ne djecu.“

Ne znam kako je kod vas, ali ja želim da moja djeca odrastu sa zdravim pogledom na veze – bile one hodanje, zaruke ili brak. Želim da zdravlje mog braka bude primjer mojoj djeci kako bi znali kako izgleda zdravi brak. Zbog toga mi je supruga uvijek na prvom mjestu, a oni su na drugom. Zamalo na prvom…

Na kraju dana, to je nešto s čime se treba znati nositi. Vaša vas djeca trebaju i jako su vam važna. Nakon vašeg supružnika odmah dolaze oni. Ne prijateljstva, karijera ili hobiji. Oni. Morate paziti na njih. No najprije se pobrinite za svoj brak.

Ako se vaš brak sruši, smjelost i samopouzdanje vaše djece će početi opadati. Ako vide kako vi volite njihovu majku ili oca, i oni će ih voljeti. No najvažnije je da će imati samopouzdanja te će smjelo krenuti u svijet i svoj život.

Autor: Mike Berry; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithit.com

NAJNOVIJE!