30 sekundi koje mogu spasiti vaš brak

Biste li odvojili 30 sekundi Bogu za dobrobit spašavanja budućnosti vašeg braka? Mislim da možete. Evo što trebate činiti!

Nedavno su kod nas bili prijatelji koji su prespavali noć. Nekoliko dana prije nego što su došli, zamolila sam supruga neka uzme svoju odjeću koju je ostavio u gostinjskoj sobi.

„Naravno!“, odgovorio je.

Radio je dokasna toga dana i odjeću nije maknuo odande. Kako se dan približavao kraju pitala sam se: „Još nije uzeo odjeću? Zamolila sam ga da učini JEDNU stvar, dok ja čistim ostatak kuće!“

Ljutnja, ponos i nestrpljivost počeli su vrijeti u meni. Mogli ste doslovno čuti kako vodeni mjehurići izlaze van iz mog vrelog srca.

No, prisjetila sam se ideje iz knjige Boba Goffa „Svi, Uvijek“:

„Pokušavao sam zapravo biti poslušan Isusu trideset sekundi“… „Pokušao sam voljeti tu osobu, koja je ispred mene onako kako je Isus volio mene idućih trideset sekundi“.

Ovo može zvučati ludo, ali prije nego što sam planula na Ryana, doslovno sam zastala na trideset sekundi i pokušala se prisjetiti što Božja Riječ kaže o ljubavi i odnosima.

VIDI OVO: Tihi ubojica braka, smrtonosniji od seksa i novca – za ovo nisam bio spreman…

Unutarnji razgovor je išao nekako ovako:

U redu Caitlin. Ljubav je strpljiva (1. Korinćanima 13, 4), a ako planeš sada na Ryana to neće biti pokazatelj strpljivosti. Što još Isus kaže o odnosima? Kaže da trebamo jedni drugima oprostiti onako kako je Gospodin oprostio nama. (Efežanima 4, 32) On isto tako kaže da za Njegovu slavu trebamo oprostiti povredu (Izreke 19, 11) i da u našim ustima ne smije biti ljutnje, bijesa, zloće, tračeva i razvratnih razgovora“. (Kološanima 3, 8)

Prije nego što sam se snašla, trideset sekundi je prošlo, a moja se ljutnja smirila.

Pustila sam neka ode od mene te večeri, a idućeg jutra sam ga vrlo mirno upitala: „Hej, znam da si super zauzet ovaj tjedan, ali puno bi mi pomogao kada bi negdje u toku dana uzeo svoju odjeću iz gostinjske sobe“.

Soba je bila očišćena, svađa je bila izbjegnuta i ništa se nije našlo na putu našoj ljubavi tog vikenda (poput neke bezvezne tenzije zbog neočišćene sobe).

Iako ove malene svađe vjerojatno neće uništiti brak, one će s vremenom stvoriti tvrdo srce prema vašem supružniku. Biste li dali trideset sekundi Bogu za dobrobit spašavanja budućnosti vašeg odnosa muža i žene? Mislim da trebate.

Pokušavam ovu taktiku poslušnosti prema Božjoj Riječi od trideset sekundi posljednjih nekoliko tjedana i dopustite da vam kažem, ona zaista mijenja život. Ne samo da je ona poboljšala moj brak, već me je i spriječila u tračanju u razgovoru sa svojim prijateljicama i pomogla mi je u donošenju zdravijih odluka tijekom dana. Ovo sam čak i podijelila s nekoliko prijatelja, nakon čega su mi pisali: „Ovo funkcionira“!

VIDI OVO: 7 stvari koje mogu osnažiti vašu vezu i brak

Nemojte me pogrešno shvatiti, to nije brzo popravljanje za neposlušnost. Trebamo i dalje provoditi vrijeme meditirajući nad Božjom Riječi, kako bismo zapravo znali što reći i to onda pohraniti u svojim srcima kada iskušenja dođu. Bit će potrebno ponavljati i vježbati. Bilo je puno situacija kada sam ”promašila”, a kada ih se sjetim pomislim: „Čovječe, trebala sam brojati do trideset“.

Mnogi od nas uistinu žele biti poslušni Božjoj Riječi, ali kada vas vaš supružnik uzruja, kada vas kolega na poslu uvrijedi, kada vas prijatelji tračaju ili kada vaše dijete nastavlja biti neposlušno prema vama, te brze odluke mogu brzo dovesti do grijeha i neposlušnosti. S vremenom, sve te malene, naizgled beznačajne stvari koje radimo, postaju naš život.

Trebamo usporiti prije nego što reagiramo

Ako želim živjeti život, kojeg će obilježiti poslušnost prema Božjoj Riječi, ako želimo da naš brak časti i proslavlja Boga, ako želimo odražavati Isusovu ljubav prema našim supružnicima i drugima, u takvim trenucima trebamo ići protiv onoga što žele naša tijela i odabrati ono što će u konačnici voditi u život.

Trebamo usporiti prije nego što odgovorimo. Trebamo pretpostavljati da naš početni odgovor ili reakcija nije uvijek ispravna.

VIDI OVO: 5 jednostavnih načina kako da ojačate prijateljstvo u svom braku

Pokušajte ovo i recite mi kako vam ide. Ako ne uspijete, pokušajte ponovno. Ako vam treba više od trideset sekundi, nakon što dođete do trideset počnite ponovno brojati. Pozvani smo da volimo, opraštamo i pokazujemo milost prema svojim supružnicima.

Nastavite to raditi ponovno i ponovno. Ako to činite, imam osjećaj da će i drugi primijetiti ljubav i milost između vas dvoje i da će se pitati zašto vaš brak izgleda drugačije od ostalih veza iz svijeta.

Bog će biti proslavljen u vašem braku, trideset po trideset sekundi.

Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe“. (Jakovljeva 1, 22)

Autorica: Caitlin Jordan; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thecourage.com