Naslovnica Zdravlje Tjelovježba koju izvodimo svaki dan, a da toga nismo ni svjesni: Jednostavna,...

Tjelovježba koju izvodimo svaki dan, a da toga nismo ni svjesni: Jednostavna, učinkovita i besplatna!

Sjedilački način života sve se više shvaća doslovno. Sjedimo na poslu, u autu, kući i još nas na kraju dana bole noge. Različiti načini treniranja koji su se pojavili na fitness sceni ponekad nas više obeshrabruju nego ohrabruju. Zato je dobro sjetiti se jedne stare i uvijek kvalitetne tjelovježbe – hodanja.

Ako se pitate zašto baš hodanje jedini odgovor koji vam možemo dati je – zašto ne?

Topi kilograme

Vječna enigma je kako potrošiti što više kalorija uz što manje napora. Hodanjem nećete osjetiti pretjerani napor ali ipak će biti potrebno uložiti malo truda kako bi održavali zadani tempo. Naravno, postoji i jedan trik. Ukoliko za svoju fizičku aktivnost odaberete hodanje morat ćete biti strpljivi s rezultatima jer tijelo počinje topiti masne naslage tek nakon polusatne fizičke aktivnosti. Početnicima se preporuča oko 20 minuta hodanja dnevno pa postepeno povećanje do sat vremena. Ukoliko hodate sat vremena tempom 7.5km/h potrošit ćete čak 270 kalorija.

Minimalizira opasnost od ozljede

Hodanjem opasnost od povrede svodite na minimum, a ujedno ne opterećujete kardiovaskularni sustav. To je prirodna fizička aktivnost koju ste odavno savladali i stoga se možete odmah posvetiti planu prijeđene udaljenosti i tempa koji ćete si diktirati.

Popravlja raspoloženje

Bilo koja fizička aktivnost nam popravlja raspoloženje pa tako i hodanje. Nakon što izađete na svjež zrak i odradite zadanu šetnju osjećat ćete se bolje i vaše će vam tijelo na tome zahvaliti. Ubrzat će si metabolizam i s vremenom ojačavati imunološki sustav.

Potpuno je besplatno

Ne plaćate trenere, teren ni opremu. Sve što vam treba za ovakav trening je dobra volja i malo vremena koje ćete izdvojiti za sebe i svoje zdravlje.

Čini nam se kako vam polako ponestaje izgovora za lijenost. Krenite lagano pa kada osjetite da možete više i brže onda pojačavajte svoj tempo. Pozovite prijatelje i nećete ni osjetiti da ste odradili jedan kvalitetan trening.

Izvor: Net.hr

NAJNOVIJI ČLANCI