5 znakova duhovnog zlostavljanja

duhovno zlostavljanje
Foto: Videoblocks.com

Ovo su pet znakova koji ukazuju da se na vama, ili na nekom koga poznajete, vrši duhovno zlostavljanje.

Bogati i siromašni

Jedan od znakova je primjer kada su članovi crkve prisiljeni toliko davati toj crkvi da to postane bolno za njih. Ako pastor vozi BMV, a njegova zajednica stare aute, moguće je da taj pastor iskorištava članove svoje crkve kako je Pavao upozorio Timoteja: „tko drukčije naučava i ne prianja uza zdrave riječi, riječi Gospodina našega Isusa Krista, i nauk u skladu s pobožnošću, nadut je, puka neznalica, samo boluje od rasprâ i rječoborstava“ (1. Timoteju 6,3-4) dok: „U svojoj će vas lakomosti kupovati izmišljotinama. Njihova osuda već odavna nije dokona i propast im ne drijema“ (2. Petrova 2,3) i „Uistinu, mi nismo kao mnogi koji trguju riječju Božjom, nego iskreno – kao od Boga pred Bogom – u Kristu govorimo“ (2. Korinćanima 2,17).

Suprotnost Pismu

Još jedan primjer duhovnog zlostavljanja je kada vas nagovaraju da učinite nešto nemoralno, a to opravdavaju kao „služenje Gospodinu“. No pripazite; svatko tko propovijeda ono što je suprotno Pismu zapravo iskorištava osobe koje ga slušaju.

Crkveno vodstvo nikada ne bi trebalo prisiljavati nikoga na nešto što Biblija zabranjuje. Ako to i čine, tada budite sigurni da oni nisu pod vodstvom Boga nego su možda pod utjecajem Sotone koji se prerušio u anđela svijetla. Biblija tako govori: „Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla“ (2. Korinćanima 11,14).

Strah i zastrašivanje

Sjećam se događaja od prije 20 godina u kojem je jedan član crkvenog odbora prijetio drugom članu da će proširiti laži o njemu ako ne bude glasao na određen način za vrijeme crkvene sjednice. Ono što je dodatno pogoršalo situaciju bila je činjenica da je predator zapravo bio jedan od najstarijih i najuglednijih članova odbora te se činilo da on vodi crkvu mnogo više od pastora, dekana i samog odbora. Činilo se da dominira svakim sastankom koristeći strah i zastrašivanje. Ovo je pravi primjer duhovnog zlostavljanja te se molim da ga je netko upozorio o onome što je Jakov rekao: “Neka vas, braćo moja, ne bude mnogo učiteljâ! Ta znate: bit ćemo strože suđeni“ (Jakovljeva 3,1).

Odbijanje prihvaćanja medicinskog tretmana

Ako netko odbije medicinsku pomoć, a ozbiljno je bolestan, tada zapravo riskira svoj život. Ovo je vrlo ozbiljno, naime, nedavno je jedna žena objavila na Facebooku poruku u kojoj je rekla da ju bole prsa te da već ima povijest srčanih bolesti, ali da „proklamira iscjeljenje u Isusovo ime.“ Naravno da Bog može izliječiti, ali vjerujem da bi od nas očekivao da upotrijebimo zdrav razum i da potražimo pomoć, kao što bi učinili da smo slomili ruku. Možete li zamisliti da ova žena ima slomljenu ruku, a ne želi posjetiti liječnika te govori da ozdravljenje prepušta Isusu. Neki će vam možda i reći da nemate vjere ako odete liječniku jer biste trebali moliti da budete izliječeni. To može biti znak duhovnog zlostavljanja.

Usredotočavanje na čovjeka

Naše središte za vrijeme bogoslužja su Isus i Riječ Božja. Ponekada sam pogriješio u vezi određenih odlomaka ili dijelova Pisma, ali sam se sljedeće nedjelje obratio vjernicima i ispravio svoju pogrešku, priznao sam da sam bio u krivu te sam dao novo objašnjenje.

Ako imate vođu koji ne želi priznati da je u krivu kada pogriješi, ili vjeruje da on ne može pogriješiti te sebe stavlja u središte svega u crkvi, tada se susrećete s duhovnim zlostavljanjem. Jednom sam rekao vjernicima za vrijeme propovijedi: „Dio moje propovijedi bit će savršen, a to je dio kada ću vam čitati Bibliju.“ Razumijete li što želim reći?

Zaključak

Znam da postoji mnogo više znakova duhovnog zlostavljanja od navedenih. Možda možete ostaviti komentar i dodati neke koje sam ja izostavio. Ako ih ima, ispričavam se, ali se nadam da će vam ovaj članak pomoći u prepoznavanju znakova duhovnog zlostavljanja i da će vas sačuvati od duhovnog pada.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav Uzunić; Izvor: Faithinthenews.com 

Reci što misliš