Čak 78 posto transrodnih studenata ima neki mentalni poremećaj

Transrodni studenti imali su visoku stopu pokušaja samoubojstava – veću od svih ostalih „rodnih manjina“.

Čak 78 posto studenata koji se identificiraju kao transrodne ili slične spolno dezorijentirane osobe ispunjava kriterije za barem jedan mentalni poremećaj, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Boston.

U intervjuu novinskoj agenciji Reuters, Sarah Ketchen Lipson iz Škole za javno zdravstvo sa Sveučilišta u Bostonu otkrila je da su podaci istraživanja Studije zdravog uma 2015. – 2017. pokazali da studenti „rodnih manjina“ imaju četiri puta veću vjerojatnost da će patiti od najmanje jednog mentalnog poremećaja u odnosu na kolege koji svoju spolnu orijentaciju povezuju s biološkim spolom.

„Ovo je ključno vrijeme za rješavanje problema mentalnog zdravlja studenata i često susrećemo simptome učenika. To je posebno važno za studente koji se identificiraju kao ne-binarni, transrodni ili genderqueer“, predložila je.

„Ono što iznenađuje je veličina nejednakosti [u ishodima mentalnog zdravlja], a dosljednost svih pokazatelja tjera vas da odstupite i zastanete“, rekla je Lipson novinskoj agenciji.

„Radim s ovim nizom podataka već 10 godina, navikla sam na brojeve … rasprostranjenost problema mentalnog zdravlja raste“, rekla je.

Gotovo 60 posto spolno dezorijentiranih studenata ima problema s depresijom, navodi studija, a više od trećine njih reklo je da je ozbiljno razmatralo samoubojstvo kao mogućnost.

Konkretno, transrodni studenti imali su visoku stopu pokušaja samoubojstava – veću od svih ostalih „rodnih manjina“.

Istraživanje je pokazalo i da studenti prirodne spolne orijentacije u 45 posto slučajeva ispunjavaju kriterije za mentalne poremećaje. Rasprostranjenost depresije među njima je oko 30 posto, što i dalje nije zanemarivo, piše Tribun.hr.