Ako beba ovako diše, vodite je liječniku: Majka je podijelila video upozorenja

Majka se uznemirila kada je vidjela kako njena beba diše. Sada je s roditeljima podijelila video upozorenja kako bi ih potaknula da odmah posjete liječnika. 

Roditelji stalno brinu za zdravlje svojim mališana, a taj strah je još veći u sezoni gripe, posebno sada kada hara i koronavirus.

Blogerica i majka Charlie O’Brien objavila je prošlogodišnji video svoje bebe, koji bi roditeljima mogao pomoći.

“Naišla sam na ovaj video u svom telefonu i pomislila da će ga biti korisno podijeliti. Kada je Luna bila stara samo četiri tjedna, bila je tiha cijelog dana i jedva da je plakala, što je vrlo neobično za nju”, napisala je uz video.

VIDI OVO: Suhi kašalj kod djece: uzroci, lijekovi i kada posjetiti liječnika

Promatrajući svoju djevojčicu kako spava, primijetila je nešto neobično.

“Gledala sam je kako spava pored mene i shvatila da nešto nije u redu. Raskopčala sam joj odjeću i vidjela to što sam vidjela”, kaže ona, misleći na način na koji beba diše.

“Uvlačenje rebara prilikom disanja je znak da bebu treba odmah voditi liječniku! Imala je bronhiolitis i vrlo nisku razinu kisika. Srećom, nakon što je cijele noći bila spojena na kisik, dobro se oporavila”.

Video je postao vrlo popularan na društvenim mrežama, a jedna medicinska sestra koja radi sa djecom rekla je da je ovaj video sjajan jer je simptome bronhiolitisa teško objasniti, ali se “na snimci odlično vide”.

https://www.facebook.com/charlieobrienofficial/videos/2005504259739632/?t=0

Što je bronhiolitis?

Bronhiolitis je virusna bolest malih dišnih puteva (bronhiola) u kojoj edem sluznice, obilna sluz i odumrle stanice u lumenu dišnih puteva dovode do začepljenja malih dišnih puteva. Bolest se javlja kod dojenčadi i male djece, a najčešća je u dobi 3-6 mjeseci.

Bronhiolistis se javlja sezonski, u hladnijim mjesecima (najčešće od studenog do travnja). Najčešći uzročnik je respiratorni sincicijski virus (RSV) koji uzrokuje oko 80% slučajeva, uz druge virusne uzročnike (npr. rinovirus, humani metapneumovirus, adenovirus, influenca i parainfluenca).

Infekciju RSV-om u prve dvije godine života preboli 90% djece, ali preboljela infekcija ne stvara trajan imunitet, pa su reinfekcije česte u bilo kojoj dobi. Infekcija RSV-om ugrožava malu djecu, ljude starije dobi i imunokompromitirane.

Kod starije djece i odraslih reinfekcija najčešće prolazi kao obična prehlada, febrilni respiratorni katar, upala srednjeg uha ili sinuitis, piše Zdravobudi.hr.