Naslovnica Video Ako beba ovako diše, vodite je liječniku: Majka je podijelila video upozorenja

Ako beba ovako diše, vodite je liječniku: Majka je podijelila video upozorenja

Majka se uznemirila kada je vidjela kako njena beba diše. Sada je s roditeljima podijelila video upozorenja kako bi ih potaknula da odmah posjete liječnika. 

Roditelji stalno brinu za zdravlje svojim mališana, a taj strah je još veći u sezoni gripe, posebno sada kada hara i koronavirus.

Blogerica i majka Charlie O’Brien objavila je prošlogodišnji video svoje bebe, koji bi roditeljima mogao pomoći.

“Naišla sam na ovaj video u svom telefonu i pomislila da će ga biti korisno podijeliti. Kada je Luna bila stara samo četiri tjedna, bila je tiha cijelog dana i jedva da je plakala, što je vrlo neobično za nju”, napisala je uz video.

VIDI OVO: Suhi kašalj kod djece: uzroci, lijekovi i kada posjetiti liječnika

Promatrajući svoju djevojčicu kako spava, primijetila je nešto neobično.

“Gledala sam je kako spava pored mene i shvatila da nešto nije u redu. Raskopčala sam joj odjeću i vidjela to što sam vidjela”, kaže ona, misleći na način na koji beba diše.

“Uvlačenje rebara prilikom disanja je znak da bebu treba odmah voditi liječniku! Imala je bronhiolitis i vrlo nisku razinu kisika. Srećom, nakon što je cijele noći bila spojena na kisik, dobro se oporavila”.

Video je postao vrlo popularan na društvenim mrežama, a jedna medicinska sestra koja radi sa djecom rekla je da je ovaj video sjajan jer je simptome bronhiolitisa teško objasniti, ali se “na snimci odlično vide”.

EDIT NOTE: I can’t believe how far and wide this video has reached! So glad it’s helping.Ps this video is from two years ago and my daughter is now a thriving toddler, thanks for asking xx***I stumbled across this on my phone and thought it may be useful to share When Luna was 4 weeks old she had a really quiet day of sleeping and barely any crying (unusual for Luna!)I was watching her sleep next to me and realised it didn’t look right. I unbuttoned her babygrow and this is what i saw. Sucking in at ribs is a sign to get your baby or child to hospital. She had bronchiolitis and her oxygen levels were very low. Luckily after a night on oxygen she made a very good recovery. We’re heading into the dreaded season of non stop colds coughs and viruses so thought it was worth a mention xx

Posted by Charlie O'Brien on Thursday, September 20, 2018

Što je bronhiolitis?

Bronhiolitis je virusna bolest malih dišnih puteva (bronhiola) u kojoj edem sluznice, obilna sluz i odumrle stanice u lumenu dišnih puteva dovode do začepljenja malih dišnih puteva. Bolest se javlja kod dojenčadi i male djece, a najčešća je u dobi 3-6 mjeseci.

Bronhiolistis se javlja sezonski, u hladnijim mjesecima (najčešće od studenog do travnja). Najčešći uzročnik je respiratorni sincicijski virus (RSV) koji uzrokuje oko 80% slučajeva, uz druge virusne uzročnike (npr. rinovirus, humani metapneumovirus, adenovirus, influenca i parainfluenca).

Infekciju RSV-om u prve dvije godine života preboli 90% djece, ali preboljela infekcija ne stvara trajan imunitet, pa su reinfekcije česte u bilo kojoj dobi. Infekcija RSV-om ugrožava malu djecu, ljude starije dobi i imunokompromitirane.

Kod starije djece i odraslih reinfekcija najčešće prolazi kao obična prehlada, febrilni respiratorni katar, upala srednjeg uha ili sinuitis, piše Zdravobudi.hr.

NAJNOVIJI ČLANCI