Alabama uvela kemijsku kastraciju za pedofile

Alabama uvela kemijsku kastraciju za pedofile
Foto: Background photo created by freepik - www.freepik.com

Alabama je uvela kemijsku kastraciju za pedofile starije od 21 godinu koji su seksualno zlostavljali dijete mlađe od 13 godina.

Zatvorenici u američkoj saveznoj državi Alabami, koji su počinili seksualne zločine nad maloljetnicima, bit će kemijski kastrirani, prema novom zakonu koji je u ponedjeljak potpisao guverner Kay Ivey.

To Alabamu čini sedmom državom SAD-a u kojoj je uveden zakon o kemijskoj kastraciji, navodi BBC News.

Zakon će se koristiti kada žrtva zlostavljanja ima između 7 i 13 godina. Za djecu mlađu od 7 godina postoji već prethodni zakon koji osuđenima brani mogućnost pomilovanja.

Isti nalaže da će seksualni prijestupnici koji traže uvjetni otpust morati uzimati lijekove koji bi trebali blokirati proizvodnju testosterona i eliminirati seksualni nagon – što je drastična mjera namijenjena zaštiti djece.

PROČITAJTE: Italija namjerava uvesti kemijsku kastraciju za sve silovatelje

Američki savez za građanske slobode (ACLU) već je pokrenuo akcije protiv novog zakona.

„Nejasno je ima li to zapravo ima bilo kakav učinak i da li je uopće medicinski dokazano“, rekao je izvršni direktor ACLU-a iz Alabame Randall Marshall. „Kada država počne eksperimentirati s ljudima, mislim da je u suprotnosti s Ustavom.“

Općenito, kemijska kastracija je reverzibilna – lijekovi za blokiranje testosterona nakon nekog vremena prestaju djelovati ako ljudi obustave tretmane. U ovom slučaju o vremenskom okviru odlučivat će sudovi u Alabami.

Od počinitelja koji su kemijski kastrirani kao dio sporazuma o uvjetnom otpustu, očekuje se da će sami platiti lijekove i morat će nastaviti s „liječenjem“ sve dok sud smatra da je to potrebno, piše Tribun.