Alemka Markotić je u razgovoru za 24sata savjetovala da nam neki jednostavni postupci mogu pomoći u borbama s infekcijama dišnog sustava.

Dok svjetske farmaceutske tvrtke i najprestižniji znanstvenici užurbano rade na proizvodnji cjepiva koje bi pomoglo da se riješimo pandemije novog koronavirusa, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić upozorava da i neki jednostavni postupci kao higijena nosa mogu pomoći u borbi s infekcijama dišnog sustava.

Zapažanja koja navodi su još u fazi početne kontrolirane studije, ali ova spoznaja ne može sigurno štetiti.

Ideja za studiju se, kaže, rodila pokušavajući pomoći zaraženima bez simptoma koji su tjednima bili u izolaciji zbog pozitivnog testa brisa koji više nije bio u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem jer su bili dobro.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Korona, kao ni drugi virusi, ‘ne voli’ slane otopine

Ključ je, naime, u slanim otopinama koje korona kao ni drugi virusi ‘ne voli’.

– Od samog početka epidemije uzrokovane sa SARS-CoV-2 znanstvenici i liječnici primijetili da u jednog broja bolesnika, ali i osoba u kojih je dokazana infekcija, a nisu razvili simptome, možemo dugotrajno detektirati virus u nosnoj sluznici. Zabilježeni su i slučajevi od preko dva mjeseca pozitivnih briseva u pojedinih osoba.

U prvim mjesecima epidemije, dok nismo znali koliko dugo bi virus mogao biti infektivan, to je bilo povezano i s dugotrajnim boravkom pozitivnih osoba u izolaciji, što je dovodilo do određenih i psihičkih problema, ali i egzistencijalnih zbog dugotrajne izolacije i nemogućnosti povratka na posao – priča za 24sata profesorica Markotić kako je uopće došla na ideju da bi barem određena pomoć oboljelima od Covid 19, a možda u određenog broja ljudi usporavanja ili sprečavanja širenja virusa iz nosa prema plućima moglo biti u svima dostupnoj fiziološkoj otopini.

Savjetovala sam da 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode kroz 2-3 dana i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću u većine je nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u „novo normalan“ život – kaže nam profesorica Markotić. Sljedeći korak je bilo znanstveno dokazivanje ovoga ovog zanimljivog opažanja.

Cijeli intervju pročitajte na portalu 24sata.hr.