Američki znanstvenik otkrio važnu stvar o koronavirusu

Postoje veliki izgledi da novi koronavirus postane sezonska bolest i da se vrati, rekao je vodeći američki znanstvenik naglasivši da je hitno potrebno pronaći cjepivo i učinkovito liječenje.

Anthony Fauci, koji vodi istraživanja infektivnih bolesti na Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je na konferenciji za novinare da se virus počinje ukorjenjivati u južnoj hemisferi, gdje dolazi zima.

“Sada vidimo… u južnoj Africi i zemljama južne hemisfere da imamo slučajeve koji se pojavljuju kad oni ulaze u zimu”, kazao je.

“Ako se kod njih dogodi velika epidemija, onda neizbježno i mi moramo biti spremni da će se kod nas opet pojaviti”, ustvrdio je Fauci.

Kazao je da treba raditi na razvijanju cjepiva, njegovom brzom testiranju i pripremanju kako bi ono bilo dostupno za iduću sezonu.

VIDI OVO: Koronavirus nije pobjegao iz laboratorija: Otkriveno je kako je nastao

Trenutno postoje dva cjepiva koja su ušla u klinička ispitivanja na ljudima

Trenutačno postoje dva cjepiva koja su ušla u klinička ispitivanja na ljudima, jedno u SAD-u i jedno u Kini, i ona bi mogla biti na tržištu za godinu, godinu i pol.

Također se istražuju načini liječenja – neki novi lijekovi i lijekovi namijenjeni u druge svrhe, uključujući antimalarijske lijekove klorokin i hidroksiklorokin.

Fauci je upozorio da se radi o koktelu lijekova čije je pozitivno djelovanje za sada potvrđeno samo neslužbeno kroz pojedinačna iskustva, a ne u nekim opsežnijim istraživanjima.

Informacija o mogućoj učinkovitosti ova dva lijeka temelji se na iskustvima kineskih liječnika u liječenju oboljelih u Kini i na francuskoj studiji objavljenoj nedavno u stručnom časopisu International Journal of Antimicrobial Agents.

VIDI OVO: Jeste li imali koronavirus, a da toga niste bili svjesni?

Studija, u kojoj je sudjelovalo 30 oboljelih od Covida-19, pokazala je da hidroksiklorokin skraćuje i ublažava simptome te da su učinci najbolji kada se uzima u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom.

Koronavirusu više odgovara hladnije vrijeme

“Znam da ćemo to (COVID-19) uspješno suzbiti, ali stvarno moramo biti spremni za drugi ciklus”, zaključio je Fauci.

Njegove izjave sugeriraju da virusu više odgovara hladnije vrijeme nego topli i vlažni uvjeti, što se pokazalo u nekim preliminarnim istraživanjima.

Smatra se da je razlog tome to što tokom hladnog vremena virusne kapljice ostaju duže u zraku, a imunitet je slabiji.