NaslovnicaVijestiSvijetAmerikanci pobijedili koronavirus: Imamo cjepivo protiv opake bolesti!

Amerikanci pobijedili koronavirus: Imamo cjepivo protiv opake bolesti!

Američka tvrtka tvrdi da ima cjepivo protiv koronavirusa!

Američka kompanija Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lijekova isporučila je svoju prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima.

Moderna Inc. u ponedjeljak je priopćila da je poslala uzorke cjepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem travnja. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u srpnju ili kolovozu, piše The Wall Street Journal.

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK (glasnička RNK) koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cjepiva hipotetski brža i učinkovitija od onih koja se temelje na DNK.

Razlog tome je što cjepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po cijeloj stanici te je stoga mnogo pristupačnija.

VIDI OVO: Kako prepoznati osobu zaraženu koronavirusom?

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je jučer kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.

Dodala je da se već sada provode klinička ispitivanja na ljudima i da bi rezultati mogli biti poznati za nekoliko tjedana.

Gilead Science, kompanija koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je za CNN da surađuje s kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lijek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

“Provode se dvije vrste kliničkih testiranja; jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umjerenim simptomima. Rezultate očekujemo u travnju”, priopćili su iz kompanije Gilead Science, javlja Index.hr.

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE