Anglikanska crkva u Walesu će blagoslivljati istospolne brakove

Anglikanska crkva u Walesu uskoro će početi blagoslivljati istospolne brakove nakon povijesnog glasovanja koje su pozdravili borci za ravnopravnost.

Crkva u Walesu, sastavljena od šest anglikanskih biskupija, dopustit će svećenstvu da blagoslivlja istospolna građanska partnerstva ili brakove, budući da je u ponedjeljak upravno tijelo Crkve usvojilo prijedlog zakona, nakon rasprave na trodnevnoj konferenciji u Međunarodnom kongresnom centru Wales u Newportu, piše christiantoday.com.

Anglikanska crkva u Walesu će blagoslivljati istospolne brakove

Tim potezom velška Crkva dolazi u sukob s engleskom, koja zabranjuje svećenstvu blagoslov istospolnih brakova. Međutim, velška Crkva neće dopustiti kleru da vodi pravno obvezujuće ceremonije istospolnih brakova.

Prije glasovanja, velški su biskupi rekli da će to biti “korak na putu ka pokajanju za povijest u crkvi koja je demonizirala i progonila homoseksualce i lezbijke.”

Biskup Gregory Cameron, koji je predstavio prijedlog zakona, rekao je: “Crkva je danas odlučno govorila u korist blagoslova. Iz ove rasprave izlazim bez osjećaja trijumfa, ali vjerujem da je velška Crkva učinila pravu stvar pred Bogom za LGBT+ zajednicu.”

Blagoslov istospolnih brakova u matičnim uredima bio bi "eksperimentalan" za petogodišnje razdoblje
Foto: Pexels

Blagoslov istospolnih brakova u matičnim uredima bio bi “eksperimentalan” za petogodišnje razdoblje

Biskup Cameron je dodao: “Svjestan sam da je ovo odluka koja će mnogima u Crkvi teško pasti. Vjerujem da je to ispravna odluka i dat će radost i nadu mnogim LGBT+ osobama.”

Svećenica Ruth Eleri James, koja je u istospolnoj vezi sa partnericom Hannah, za BBC je rekla da joj je konačno glasovanje važno i moli se za dan kada će moći imati “sakrament vjenčanja u crkvi”.

Jayne Ozanne, istaknuta aktivistica za prava LGBT+ osoba, rekla je da je oduševljena glasanjem, dodajući: “Čeznem za danom kada će Crkva Engleske imati hrabrosti napraviti isti korak.”

VIDI JOŠ: Crkva Škotske će dopustiti blagoslov istospolnih brakova

Crkva Engleske ne priznaje istospolne brakove, zabranjuje svećenstvu da blagoslivlja istospolne zajednice i inzistira na tome da svećenstvo s homoseksualnim sklonostima mora biti u celibatu.