Apokaliptične scene iz ruskog grada Balakova šire se društvenim mrežama. Na snimkama koje se dijele vidi se na desetine mrtvih ptica kako padaju s neba i leže na ulicama.

Prve slike ovog za sada neobjašnjenog fenomena pojavile su se na ruskoj društvenoj mreži V kontakte, na web stranici Tipično Balakovo, posvećenoj gradu koji se nalazi na oko 1.000 kilometara južno od Moskve i u čijoj blizini je velika nuklearna centrala, piše RT.

U komentarima ispod slika, mještani su naveli veliki broj teorija koje su mogle prouzrokovati masovnu smrt ptica.

Dok su neki ukazivali na prirodne fenomene, kao što su jaki vjetrovi ili sudar dva jata, drugi su optuživali vatromete, zagađenje, pa čak i 5G mrežu, iako je u Rusiji još nema.

U komentaru koji je dobio najviše lajkova podsjeća se da TV serija Černobil, čija je tema nuklearni incident iz osamdesetih godina, počinje tako što sve ptice pomru.

Veterinarski odsjek Saratova priopćio je da istražuje što je uzrok pomora ptica, dok se pojavljuju i teorije kako je možda u pitanju ptičja gripa.

Neki korisnici društvenih mreža, međutim, ne vjeruju stručnjacima iz Saratova i pozivaju da u Balakovo dođu stručnjaci iz Moskve kako bi utvrdili o čemu se radi.